Înapoi la Prezentare generală

Protecție la supratensiune pentru centrala nucleară Beznau, Elveția

Axpo: producător elvețian de top de curent electric

Nordostschweizerische Kraftwerke AG, pe scurt NOK, este o filială a AxpoHolding AG - firmă elvețiană de distribuție a curentului electric. NOK este producător elvețian de top de curent electric. Împreună cu infrastructura de rețea a cantoanelor participante, companiile de energie CKW și EGL reprezintă rețeaua de transport și distribuție Axpo pentru cea mai importantă rețea electrică din Elveția.

Împreună cu companiile de electricitate ale cantoanelor și cu partenerii lor de distribuție, Axpo alimentează cu curent electric trei milioane de oameni și nord-estul și centrul Elveției.

Aplicație

Centrala nucleară Beznau se află în valea inferioară a râului Aare, chiar înainte ca acesta să se verse în Rin. Aceasta este formată din două sisteme în mare parte identice - Blocul 1 și Blocul 2. Punerea lor în funcțiune s-a făcut în 1969 și 1971. Blocurile generează continuu curent electric și încălzire centralizată la aceeași putere. Pentru aceasta, râul Aare asigură o alimentare suficientă cu apă rece.

Cu toate acestea, conceptul de protecție la descărcări atmosferice din momentul construcției nu mai poate face cerințelor de astăzi. Acesta trebuia să fie modernizat în conformitate cu cerințele autorității de supraveghere. Astfel, s-au căutat cele mai bune posibilități pentru a se asigura o operare ulterioară în siguranță. Dar condițiile structurale ale centralei nucleare împiedicau o modificare fundamentală a sistemului de protecție împotriva descărcărilor electrice: trebuia găsită o soluție flexibilă.

Și aici a intrat în scenă Phoenix Contact. S-au căutat și s-au găsit soluții. Mai presus de toate a fost mulțumirea deplină a tuturor părților interesate.

Soluție

Producție de energie, QTC, Beznau, Quickon, curent electric  

Dispozitiv de protecție la supratensiune cu funcție de izolare

Conceptul de la Phoenix Contact funcționează ca un tip de funcție de protecție pentru inima centralei nucleare: camera de comandă. Aici, starea tuturor funcțiilor sistemului sunt controlate în mod transparent și este vizualizată disponibilitatea acestora. Camerele de comandă pentru fiecare bloc au fost prevăzute cu un ecran extins de protecție, în timpul inspecțiilor periodice. Toate cablurile electrice care erau introduse în zona interioară de protecție au fost dotate cu dispozitive de protecție la supratensiune. Astfel a fost asigurată disponibilitatea maximă a tuturor sistemelor. A fost asigurată buna funcționare a tuturor procedurilor automate și a celor controlate de oameni.

Ideea a fost retehnologizarea cu un sistem sofisticat de egalizare a potențialului, cu impedanță scăzută. La blocurile terminale cu deconectare de la Phoenix Contact, UK 5 N, folosite până în acel moment, au fost conectate direct dispozitive de protecție la supratensiune orientate spre interfață cu funcție de izolare, în locul fișelor de deconectare, deși mereu cu premisa de a se folosi spațiul existent, fără a fi nevoie de spațiu suplimentar.

Șirurile de blocuri terminale UK 4-TG de la Phoenix Contact, disponibile până în acel moment, au fost utilizate optim. Instalația de comandă existentă a rămas neschimbată. Nu a fost necesară intervenția la cablarea existentă!

Pentru alimentarea auxiliară suplimentară cu energie au fost conectate acele sisteme de cabluri care nu veneau de la sistemul de comandă. Ecranarea tuturor cablurilor de intrare a fost conectată pe suprafețe mari, la intrarea în zonele de protecție implicate intens în egalizarea potențialului local. S-a realizat o integrare a șinelor de egalizare de potențial retehnologizate în egalizarea potențialului local, prin borne terminale modulare Reiter. Pentru introducerea cablurilor s-au utilizat presetupe CEM. Toate sistemele de conducte au fost conectate cu rezistență la descărcări atmosferice, cu impedanță redusă, în sistemul local de egalizare a potențialului.

Concluzie

Egalizarea de potențial este montată izolat și poate fi împământată direct, cât și pe un potențial de referință fără împământare. Ștecherele cablurilor de conexiune se introduc în prize de 4 mm. Ca urmare, descărcătoarele debroșabile, precum și cablurile de împământare aferente, pot fi întreținute fără intervenția asupra instalației.

Nu în cele din urmă, protecția la supratensiune personalizată este rentabilă și eficientă. Centrala nucleară Beznau a îndeplinit, astfel, toate condițiile preliminare pentru continuarea în siguranță a operării.

PHOENIX CONTACT SRL

Floreasca Business Park
Calea Floreasca 169 A,
Corp A, Etaj 8,
București, România,
RO-014459
0040 21 350 88 12
0040 21 350 88 13

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere