Glosar tehnic Industrie 4.0

Termenii tehnici pentru Industrie 4.0

Lumea bazată pe Industrie 4.0 este formată şi din mulți termeni tehnici. Aici îi explicăm pe cei mai importanţi.

Capacitatea de adaptare în mod autonom la condiţii modificate.

Germană: realitate extinsă

Model pentru conectarea datelor virtuale şi a celor reale cu ajutorul calculatorului. Astfel, utilizatorul primește informaţii suplimentare, de exemplu date de planificare, pe care le compară cu produsul real. Limitat inițial la indicatorul pur vizual de pe ecran, cu acest concept se deschid noi posibilităţi de a adăuga date actuale în timpul producției.

Germană: sistem virtual - real

Sistem de înaltă complexitate, din componente inteligente din tehnologia informației, mecanice şi electronice.

De regulă, sistemele se schimbă prin intermediul unei reţele de comunicaţie comune, de exemplu internetul. Ele sunt folosite deja în domenii variate, printre altele în aeronautică, tehnologie medicală (tehnici chirurgicale și de diagnosticare) şi în sisteme de comandă a traficului şi de asistență pentru automobile. Joacă, însă, un rol important şi în automatizarea industrială (tehnologie de proces şi automatizarea fabricaţiei).

Imagine digitală a unei fabrici reale, în care producția este reprezentată virtual, simulată şi astfel optimizată. În fabrica digitală sunt descrise ciclul de viaţă integral al produsului şi sistemele de producţie.

Sisteme sau subsisteme complexe din punct de vedere tehnic, proiectate în perspectivă. Caracteristica specială o constituie adaptivitatea lor mare. Una dintre sarcinile lor este reducerea complexității sistemului general. Sistemele tehnice inteligente ajung de la soluţii de automatizare şi de transmisie până la aparate, vehicule, maşini şi sisteme industriale legate în reţea.

Engleză: Internet of things

Reţea din lucruri (= obiecte, precum şi maşini şi sisteme) şi, dacă este cazul, şi oameni. În această reţea fiecare componentă își găsește locul, funcţia, necesitățile. În comunicarea cu alte componente este disponibilă și funcționarea ei şi solicită, în schimb, lucrurile de care are nevoie. Scopul este rezolvarea autonomă a sarcinilor.

Germană: fabricare personalizată în masă

Concept conform căruia sunt transmise avantajele unei fabricații în masă (de exemplu reducerea costurilor pe bucată) către fabricația personalizată. Scopul îl constituie păstrarea unei producții rentabile şi în cazul unui număr mic de bucăți sau al unei modificări a configuraţiei.

Formă de comunicare directă între emițător (punct) și receptor (punct), adică fără comandă centralizată sau ierarhizare. Condiția prealabilă este atât un protocol unitar, cât şi interfeţe standardizate.

Germană: fabrică inteligentă

Model al unei producții inovatoare, eficientă din punct de vedere al costurilor şi adaptivă, precum și obiectiv al Industrie 4.0.

Germană: Ceea ce vezi este ceea ce ai nevoie.

Concept de operare şi de afișare, prin care utilizatorul vede numai pașii de operare şi primește numai informaţiile care sunt utile în pasul actual, respectiv disponibile pentru selecție.

PHOENIX CONTACT SRL

Floreasca Business Park
Calea Floreasca 169 A,
Corp A, Etaj 8,
București, România,
RO-014459
0040 21 350 88 12
0040 21 350 88 13

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere