Industrie 4.0 – Glosar

Industrie 4.0 – Glosar

Lumea bazată pe Industrie 4.0 este formată şi din mulți termeni tehnici. Aici îi explicăm pe cei mai importanţi.

Termenii Industrie 4.0 explicați simplu

În conexiune cu temele Industrie 4.0 și Internet of Things apar termeni tehnici, a căror definiție este importantă pentru înțelegerea unor aspecte complexe. În cele ce urmează, sunt explicați pe scurt și simplu termenii folosiți frecvent.

Model pentru conectarea datelor virtuale şi a celor reale cu ajutorul calculatorului. Utilizatorul primește informaţii suplimentare, de exemplu date de planificare, pe care le compară cu produsul real.

Combinarea elementelor unui model pe baza principiilor și regulilor, în scopul configurării, dezvoltării ulterioare și utilizării acestuia.

O componentă Industrie 4.0 este un participant identificabil în mod distinct la nivel mondial, capabil de comunicare, format din componenta de administrare și obiectul fizic (Asset).

Automation Markup Language este un format interschimbare date bazat pe XML. AutomationML™ este disponibil ca standard deschis și gratuit. Acesta oferă posibilitățile pentru atingerea consecvenței în programare, operare și interschimbare date a instrumentelor digitale.

Cantități mari de date, de exemplu, date clienți, date mașini, date energie etc., a căror evaluare inteligentă promite servicii orientate spre utilizator, de exemplu crearea de profiluri de utilizator individuale sau o optimizare permanentă a producției și mentenanță anticipativă. Pe această bază pot apărea noi modele de afaceri.

Sistem din componente inteligente din tehnologia informației (virtuale), mecanice şi electronice (fizice), care comunică printr-o infrastructură de date (de ex., Internet). Lumea reală și cea virtuală se interconectează aici.

Sistem cibernetic-fizic, utilizat în producție.

Volum de funcții limitat, oferit de o entitate sau organizație, prin intermediul interfețelor.

Prin utilizarea tehnologiilor și tehnicilor digitale apar modificări majore în viața noastră cotidiană, în economie și în întreaga societate. Termenul apare frecvent când societățile folosesc tehnologii digitale și își modifică condițiile organizatorice și economice respectiv apar noi produse și servicii. În acest scop, se face diferențierea între crearea de servicii, oferta de servicii și interacțiunea cu clienții.

Valorile analogice sunt convertite în formate digitale, sunt comunicate și prelucrate digital.

Dacă modificările transformării digitale apar dintr-o dată, este utilizat frecvent termenul Întrerupere. În timp ce o inovație dezvoltă ulterior piața, inovația disruptivă semnifică o restructurare completă, până la încheierea modelului de afaceri.

Standard date produs intersectorial pentru clasificarea și descrierea clară a produselor și serviciilor. Începând cu Release 10.0, Cl@ss este adecvat pentru aplicațiile în aprovizionare, control și distribuție, respectiv pentru utilizarea pentru managementul datelor de proces și tehnologizarea la nivel de întreprindere.

Articol clar identificabil, care este administrat datorită semnificației sale în lumea informației.

Aplicație sau o multitudine de sisteme software ale aplicațiilor resp. sisteme IT, care comunică unele cu altele, utilizate pentru susținerea planificării resurselor întregii întreprinderi.

Reţea din lucruri (obiecte, maşini şi sisteme) şi, dacă este cazul, şi oameni. În această reţea, fiecare componentă își cunoaște locul, funcţia, necesitățile. În comunicarea cu alte componente este disponibilă și funcția acesteia şi solicită, în schimb, lucrurile de care are nevoie. Scopul este rezolvarea autonomă a sarcinilor.

Internet of Things face referire la aplicațiile industriale.

Idei, algoritmi, modele, precum și totalitatea imaginilor obiectelor reale și a oamenilor în mediul virtual.

Pentru analiza ciclului de viață a unei componente Industrie 4.0, se face diferențierea între tip și instanță.

Pe baza tipului sunt fabricate produsele de serie. Fiecare produs finit prezintă ulterior o instanță a acestui tip și primește o asociere clară, de exemplu, un număr de serie. Pentru clienți, produsele sunt la început, din nou doar tipuri. Acestea devin instanțe când sunt integrate într-un sistem concret.

Denumirea pentru proiectul viitor al guvernării. Industrie 4.0 prezintă soluții, respectiv cum pot fi optimizate procesele de producție complexe cu ajutorul noilor tehnologii. Producția industrială și IT-ul se dezvoltă din ce în ce mai mult împreună. Obiectivul cel mai înalt îl constituie asigurarea și consolidarea poziției de vârf a Germaniei la nivel internațional în industria producției.

Componenta Industrie 4.0 este un model care descrie cu exactitate particularitățile sistemelor cibernetice-fizice. Componentele hardware și software din producție devin compatibile cu Industrie 4.0, în măsura în care îndeplinesc aceste particularități. În acest sens, poate fi vorba despre sisteme de producție, mașini sau componente ale tabloului de distribuție.

Componentele Industrie 4.0 adună pe parcursul întregului lor ciclu de viață, de la dezvoltare până la eliminarea ca deșeu, toate datele relevante într-un container electronic, securizat, componenta de administrare. Aceste date sunt disponibile integral în procesul de creare a valorii al întreprinderilor implicate.

Împreună cu RAMI 4.0, componenta Industrie 4.0 servește ca bază pentru dezvoltarea viitoarelor produse și modele de afaceri în cadrul Industrie 4.0.

Sistemul din componentele și modulele Industrie 4.0 cu capacitate mai redusă de comunicare și identificare, care servește unui anumit scop, susține proprietăți definite, servicii și stări prezentate și standardizate.

Sisteme de învățate care execută nu doar algoritmii prevăzuți. Astfel apare metoda Deep Learning a sistemelor computerului, care le învață să recunoască modele în informații. Calculatorul le clasifică și decide în mod autonom ce semnificație au aceste date în contextul respectiv.

Prin intermediul inteligenței artificiale, pot fi evaluate în mod rezonabil volume mari de date, de exemplu, din Internet of Things.

Abstractizare logică, suficient de detaliată a aspectelor într-un domeniu de utilizare.

OPC Unified Architecture (UA), publicat în 2008 este o arhitectură independentă de platformă, orientată spre service, care integrează toate funcționalitățile specificațiilor individuale ale OPC Classic într-un cadru extensibil. OPC UA este un protocol de comunicare industrial pentru transferul de date între mașini. Acesta oferă posibilitatea de a transporta datele mașinii, precum variabilele de control sau valorile de măsurare și să le descrie astfel încât să poată fi citite de mașină.

Cu proiectul openAAS trebuie să se realizeze o punte între activitatea conceptuală a ZVEI la modelele de arhitectură (RAMI 4.0, componenta Industrie 4.0) și implementarea practică a Industrie 4.0 în departamentele de dezvoltare a întreprinderilor.

RAMI 4.0 reunește toate elementele esențiale ale Industrie 4.0 într-un model de straturi tridimensional, care poate fi integrat în produse sau sisteme. Acesta facilitează transformarea graduală din lumea zilelor noastre în lumea Industrie 4.0.

Prin intermediul celor trei axe „Hierarchy Levels“, „Lifecycle & Value Stream“ și „Layers“ se formează o hartă 3D pentru soluțiile Industrie 4.0.

Împreună cu componenta Industrie 4.0, RAMI 4.0 servește ca bază pentru dezvoltarea proiectelor viitoare și a modelelor de afaceri în cadrul Industrie 4.0.

Model pentru o descriere a arhitecturii, cu utilizare generală și recunoscut ca fiind adecvat. În acest sens, elementele unui model sunt combinate pe baza principiilor și a regulilor.

Model cu utilizare generală și recunoscut ca fiind adecvat (cu caracter de recomandare) pentru a deriva modele specifice.

Acesta descrie o producție eficientă și adaptabilă, care realizează în orice moment crearea de valoare optimă. Rețelele de creare de valoare cu organizare autonomă pot fi optimizate în funcție de diferite criterii, de exemplu, în ceea ce privește costurile, disponibilitatea sau consumul de resurse.

Pentru analiza ciclului de viață a unei componente Industrie 4.0, se face diferențierea între tip și instanță.

Odată cu prima idee a unui produs, mașină sau sistem, ia naștere tipul. Acesta este autorizat pentru producția în serie după finalizarea tuturor etapelor de dezvoltare.

Reprezentanța virtuală digitală și activă a unei componente Industrie 4.0 în sistemul Industrie 4.0. Toate datele relevante ale unei componente hardware sau software relevă imaginea virtuală a acesteia, care este salvată în componenta de administrare.

Transformarea permanentă a lumii producției se materializează în primele trei revoluții industriale: motorul cu aburi, producția de masă bazată pe diviziunea muncii și automatizarea prin tehnologia de comandă. În prezent, trăim cea de a patra revoluție industrială. În acest context, lumea IT-ului și a producției se interconectează în rețelele de creare de valoare.

Utilizatorul se scufundă complet într-o lume virtuală de 360°, de obicei prin intermediul unor ochelari VR. Spre deosebire de AR, Augmented Reality, utilizatorul nu mai conștientizează mediul real.

Informații surse

 • "Plattform Industrie 4.0",
  http://www.plattform-i40.de/I40/Navigation/DE/Service/Glossar/glossar.html, 17.07.2017
 • "<AutomationML/>", https://www.automationml.org/o.red.c/organisation.html, 17.07.2017
 • "Termeni", http://i40.iosb.fraunhofer.de/FA7.21%20Begriffe, 17.07.2017"
 • "ecl@ss", https://www.eclass.eu/eclasscontent/standard/overview.html.de, 17.07.2017
 • "Modelul de arhitectură de referință RAMI 4.0 și componenta Industrie 4.0",
  https://www.zvei.org/themen/industrie-40/das-referenzarchitekturmodell-rami-40-und-die-industrie-40-komponente/, 17.07.2017
 • "Unified Architecture", https://opcfoundation.org/about/opc-technologies/opc-ua/, 17.07.2017
 • "openAAS",
  http://www.openautomation.de/detailseite/openaas-erster-meilenstein-gesetzt.html, 26.9.2016
 • "Lexicon", https://www.gruenderszene.de/lexikon/begriffe, 17.07.2017

PHOENIX CONTACT ROMANIA

Splaiul Unirii 165
Timpuri Noi Square
TNO1, Etaj 1
Bucuresti 030133
+40 21 350 88 12 - 3
+40 37 448 56 32 - 7

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere