Soluții pentru monitorizarea palelor de rotor

Prezentare generală

Pală de rotor  

Identificarea vibrațiilor și încărcărilor din palele de rotor

  • Palele de rotor sunt expuse unor condiții de mediu și unor solicitări extreme. Din cauză că palele sunt tot mai lungi, cerințele de monitorizare sunt mai mari.
  • Rotor Blade Tension Monitoring (RBTM - Monitorizarea Tensiunii în Palele Rotorului) de la Phoenix Contact monitorizează continuu vibrațiile și încărcările din palele rotorului.
  • La depășirea valorilor-limită setate, sunt declanșate alarme: operatorii sunt mereu informați despre starea palelor.

Aplicație

Palele rotorului reprezintă una dintre componentele esențiale ale unei turbine eoliene (SEE). În mod special, prin tendința palelor din ce în ce mai lungi, monitorizarea devine mult mai importantă. Pe palele rotorului acționează forțe dinamice foarte mari, care pot duce la defecte structurale în construcția palei, pe toată durata de exploatare.

Printr-o monitorizare continuă a încărcărilor și vibrațiilor, defectele pot fi identificate din timp. Cu ajutorul acestor date, puteți regla turbina eoliană cu încărcare optimizată, astfel sarcina de pe pale putând fi redusă la minimum. Dacă, totuși, apare o defecțiune, aceasta este identificată din timp și poate fi remediată cu efort redus. Prin înregistrarea sarcinilor colective, puteți acoperi modificările structurale pe toată durata de exploatare a palei.

Soluție

Mod de funcționare al sistemului Condition Monitoring  

Pot fi descoperite din timp vulnerabilitățile palelor

Sistemul Tension Monitoring System (RBTM) măsoară tendințele sarcinilor și momentele de încovoiere în palele rotorului. În acest scop, în apropierea bazei palei, pe intradosul palelor rotorului al unei turbine eoliene, se lipesc traductoare tensiometrice.

Elementul de bază al soluției este controlerul Inline ILC 171 de la Phoenix Contact. Controlerul este conectat cu senzorii din palele rotorului, printr-un modul Inline înseriat direct. Pentru protecția sistemului împotriva tensiunilor de descărcare și loviturilor de trăsnet, se instalează dispozitive de protecție corespunzătoare pentru cablurile senzorilor, pentru intrarea antenei routerului GSM și pentru alimentarea cu energie. Opțional, puteți echipa sistemul ulterior cu un modem GSM pentru comunicații directe. Pe lângă interfețele controlerului, poate fi integrată o interfață PROFIBUS sau CAN, pentru conectare internă la magistrală.

Semnalele senzorilor conectați sunt captate de controler. La procesarea rapidă a semnalului, parametrii de măsură sunt filtrați și le este verificat caracterul verosimil. În plus, din valorile măsurate se determină momentul de încovoiere minim, mediu și maxim, precum și turația rotorului. La depășirea valorilor limită poate fi setată o alarmă, prin intermediul ieşirilor digitale liber programabile. Datele procesate sunt pregătite pentru prelevarea semnalului, în mod sincron, de către controlerul de rang superior. Toate datele brute pot fi salvate, prin intermediul rețelei, într-o bază de date SQL Microsoft sau în format CSV, pe un card SD sau pe un server FTP, fiind evaluate de un sistem independent. În plus, RBTM achiziționează sarcinile cumulate apărute. Însumarea sarcinilor cumulate servește la înregistrarea amplitudinilor vibrațiilor pe toată perioada de exploatare, care produc defecte structurale în palele rotorului. Aceste valori permit o evaluare a duratei de exploatare rămase.

Tablou de distribuție RBTM  

Soluție de modernizare pentru sisteme existente

Ca reechipare sau pentru o construcție nouă

RBTM poate fi prevăzut de la început în designul electric al sistemului sau reechipat în sisteme deja existente. Varianta Retrofit constă dintr-un tablou de distribuție gata configurat, care este înglobat în nacelă și care poate fi integrat în controler, prin intermediul interfețelor disponibile.

Opțional, datele pot fi transmise direct la operator, prin intermediul modemului GSM. La construcții noi, hardware-ul necesar, precum controlerul sau modulele I/O, pot fi integrate direct în tablourile de distribuție ale sistemului eolian. În acest caz, software-ul este transmis la controler prin intermediul unui card SD.

Avantajele dvs.

  • Mentenanță bazată pe starea actuală a palelor rotorului grație detectării din timp a avariilor
  • Solicitare redusă a palelor prin reglarea optimă a sarcinilor în turbinele eoliene
  • Operare fiabilă datorită componentelor robuste, adecvate condițiilor din turbinele eoliene
  • Sistem deschis pentru integrarea optimă în sisteme existente

PHOENIX CONTACT SRL

Floreasca Business Park
Calea Floreasca 169 A,
Corp A, Etaj 8,
București, România,
RO-014459
0040 21 350 88 12
0040 21 350 88 13
Referrer:

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere