Soluții pentru monitorizarea palelor de rotor

Prezentare generală

Pală de rotor  

Identificarea vibrațiilor și a încărcării palelor de rotor

  • Palele de rotor sunt expuse unor condiții de mediu și anumitor solicitări extreme. Din cauza palelor tot mai lungi, sporesc tot mai mult cerințele de monitorizare.
  • Rotor Monitoring System (RM-S -Sistemul de Monitorizare a Rotorului) de la Phoenix Contact monitorizează permanent vibrațiile și încărcarea palelor rotorului.
  • La depășirea valorilor limită setate, se declanșează alarme: operatorii sunt întotdeauna informați despre starea palelor.

Aplicație

Palele rotorului reprezintă una dintre componentele esențiale ale unei turbine eoliene. Din cauza tendinței de creștere a lungimii palelor, monitorizarea acestora devine din ce în ce mai importantă. Asupra palelor rotorului acționează forțe dinamice foarte mari, care, pe parcursul duratei de exploatare, pot duce la defecte structurale în construcția palei.

Printr-o monitorizare continuă a încărcării și a vibrațiilor, pot fi identificate din timp defectele. Cu ajutorul acestor date poate fi optimizată sarcina care acționează asupra turbinei eoliene, reducându-se astfel la minimum încărcarea palelor. Dacă totuși apare o avarie, aceasta este detectată la timp și poate fi remediată cu un efort redus. Prin înregistrarea sarcinilor colective, puteți acoperi modificările structurale pe toată durata de exploatare a palei.

Soluție

Mod de funcționare al sistemului Condition Monitoring (sistem de monitorizare a condițiilor)  

Pot fi descoperite din timp vulnerabilitățile palelor

Sistemul Rotor Monitoring System (RM-S) măsoară tendințele de încărcare și momentele de încovoiere în palele rotorului. În acest scop se lipesc traductoare tensiometrice pe suprafața interioară a palelor rotorului turbinei eoliene, în apropierea bazei palei.

Elementul de bază al soluției este controlerul Inline ILC 171 de la Phoenix Contact. Controlerul este conectat la senzorii din palele rotorului printr-un modul Inline înseriat direct. Pentru protecția sistemului împotriva tensiunilor de descărcare și loviturilor de trăsnet, se instalează dispozitive de protecție corespunzătoare a cablurilor senzorilor, a intrării antenei routerului GSM și a alimentării cu energie. Opțional, sistemul se poate echipa ulterior cu un modem GSM pentru comunicare directă. Pe lângă interfețele controlerului, poate fi integrată o interfață PROFIBUS sau CAN, pentru conectare internă la magistrală.

Semnalele senzorilor conectați sunt captate de controler. La procesarea rapidă a semnalului, parametrii de măsură sunt filtrați și verificați din punctul de vedere al plauzibilității. Din valorile măsurate se determină suplimentar momentul de încovoiere minim, mediu și maxim, precum și turația rotorului. În cazul depășirii valorilor limită prevăzute poate fi setată o alarmă prin intermediul ieșirilor digitale liber programabile. Datele procesate se transmit sincronizat controlerul de rang superior pentru scanarea semnalului. Toate datele brute pot fi salvate prin intermediul rețelei într-o bază de date SQL Microsoft sau în format CSV pe un card SD sau pe un server FTP, și evaluate de un sistem independent. În plus, RM-S înregistrează sarcinile colective apărute. Însumarea sarcinilor colective servește la înregistrarea pe toată perioada de exploatare a amplitudinilor vibrațiilor care produc defecte structurale în palele rotorului. Aceste valori permit o evaluare a duratei de exploatare reziduale.

Tablou de distribuție RBTM  

Soluție de reutilare pentru sisteme existente

Ca reutilare sau pentru o construcție nouă

Sistemul RM-S poate fi prevăzut de la început în proiectul electric al turbinei sau poate fi instalat ulterior în sisteme deja existente. Varianta Retrofit constă dintr-un tablou de distribuție gata configurat, care este înglobat în nacelă și care poate fi integrat în controler prin intermediul interfețelor disponibile.

Opțional, datele pot fi transmise direct la operator, prin intermediul modemului GSM. La construcții noi, hardware-ul necesar, precum controlerul sau modulele I/O, pot fi integrate direct în tablourile de distribuție ale turbinei eoliene cu control al pasului. În acest caz, software-ul este transferat la controler prin intermediul unui card SD.

Avantajele dumneavoastră

  • Întreținerea palelor de rotor în baza stării actuale, prin detectarea la timp a avariilor
  • Solicitare redusă a palelor prin reglarea optimă a sarcinilor care acționează asupra turbinelor eoliene
  • Operare fiabilă datorită componentelor robuste, adecvate condițiilor din turbinele eoliene
  • Sistem deschis pentru integrarea optimă în sisteme existente

PHOENIX CONTACT ROMANIA

Splaiul Unirii 165
Timpuri Noi Square
TNO1, Etaj 1
Bucuresti 030133
+40 21 350 88 12 - 3
+40 37 448 56 32 - 7

Serviciu

Sistem de monitorizare pale de rotor

Sistem complet pentru monitorizarea în ansamblu a palelor de rotor

Referrer:

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere