Soluții pentru măsurarea descărcărilor atmosferice

Prezentare generală

Turbină eoliană offshore pe timp de furtună  

Daunele cauzate de loviturile de trăsnet sunt costisitoare

  • De multe ori, turbinele eoliene sunt expuse unor solicitări din partea loviturilor de trăsnet. Până acum era dificil să se facă dovada loviturilor de trăsnet și a intensității acestora.
  • Cu sistemul de monitorizare descărcări atmosferice de la Phoenix Contact, care constituie o soluție completă, loviturile de trăsnet asupra palelor unei turbine eoliene pot fi măsurate și analizate cu precizie.
  • Datorită monitorizării continue de la distanță și comasării datelor de măsurare cu parametrii de lucru ai turbinei eoliene, se îmbunătățește baza de decizie cu privire la intervențiile de întreținere preventivă.

Aplicație

În cazul turbinelor eoliene, loviturile de trăsnet duc întotdeauna la deteriorarea palelor și la avarii ale sistemului electronic. Dar, de cele mai multe ori, loviturile nu pot fi identificate și înregistrare direct.

Din acest motiv, dispozitivele de protecție sunt înlocuite preventiv, deoarece acestea pot capta doar un număr limitat de lovituri de trăsnet. O măsură care costă bani și timp. În astfel de cazuri, este utilă folosirea unui sistem de monitorizare descărcări atmosferice, care înregistrează parametrii importanți ai descărcărilor atmosferice. Cu ajutorul informațiilor furnizate poate fi stabilită necesitatea operațiunilor de control sau de întreținere. În plus, companiile de asigurări solicită tot mai des dovada potrivit căreia fulgerul a lovit cu adevărat turbina eoliană afectată.

Soluție

Reprezentarea schematică a utilizării sistemului de monitorizare descărcări atmosferice la o turbină eoliană  

Utilizarea sistemului de monitorizare descărcări atmosferice la o turbină eoliană

Sistemul de monitorizare descărcări atmosferice de la Phoenix Contact identifică și analizează toți parametrii importanți ai descărcărilor atmosferice. De aici se pot trage concluzii cu privire la solicitarea propriu-zisă a sistemului.

Senzorii sistemului de măsurare sunt montați pe dispozitivele de protecție. În cazul unei lovituri de trăsnet, curentul de descărcare din jurul conductorului produce un câmp magnetic, detectat de senzori. Sistemul transmite rezultatele măsurătorii la unitatea de evaluare, prin fibră optică. Aceasta, pe baza valorilor obținute, determină intensitatea maximă a curentului de trăsnet împreună cu panta medie a curentului de trăsnet, încărcarea și energia specifică.

Sistemul de monitorizare descărcări atmosferice poate fi conectat autonom în rețea, printr-un modem sau prin interfața Ethernet integrată. Integrarea într-un sistem de control existent se poate face prin simpla apelare a adreselor IP. Pentru a informa direct operatorul instalației despre loviturile de trăsnet, sistemul de monitorizare descărcări atmosferice poate trimite un SMS de alarmă. Personalul specializat poate apela informații detaliate despre lovitura de trăsnet, printr-un browser web. Astfel, operatorul identifică din timp starea dispozitivului de protecție și poate planifica și implementa în timp util unitățile de întreținere. În acest fel se poate atinge obiectivul de menținere a funcționării stabile a sistemului.

Tablou de distribuție pentru sistemul de monitorizare descărcări atmosferice  

Soluție completă pentru măsurarea descărcărilor atmosferice la turbinele eoliene

Integrare simplă

Soluția completă permite integrarea sistemului fără un efort prea mare, într-un design existent. Datorită sursei de alimentare integrate și protecției la supratensiune pentru comunicații, integrarea este extrem de simplă. Cablurile pentru senzori pot fi comandate în lungimi între 10 m și 100 m. Trebuie doar montate cutiile de conectare, iar cablurile trebuie conectate la dispozitiv prin canalele cablu pregătite în prealabil. Aceste operații nu necesită unelte speciale.

Avantajele dumneavoastră

  • Diagnoză elocventă prin obținerea imediată a datelor detaliate, prin măsurători în timp real
  • O bază utilă pentru luarea deciziilor în legătură cu activitățile de întreținere, grație monitorizării de la distanță
  • Transmiterea simplă a datelor de ieșire și configurarea acestora prin serverul web integrat
  • Integrare în sistemele standard de rețea prin interfața RJ45

Produse

DescriereTipNr. articol
Sursă de alimentareQUINT-PS/1AC/24DC/ 3.52866747
Sistem de monitorizare descărcări atmosfericeLM-S-A/C-3S-ETH2800618
SenzorLM-S-LS-H2800616
Cabluri de instalare PROFINET HCS, preconfecționate, disponibile între 10 m și 100 m (BFOC/PPCMEE)FOC-PN-HCS-1018/...1402190
Protecție la supratensiune ETHDT-LAN-CAT.6A2908726
Protecție la supratensiune 230 V, tip 2VAL-MS 230/1+12804429
DescriereTipNr. articol
Sursă de alimentareQUINT-PS/1AC/24DC/ 3.5
Sistem de monitorizare descărcări atmosfericeLM-S-A/C-3S-ETH
SenzorLM-S-LS-H
Cabluri de instalare PROFINET HCS, preconfecționate, disponibile între 10 m și 100 m (BFOC/PPCMEE)FOC-PN-HCS-1018/...
Protecție la supratensiune ETHDT-LAN-CAT.6A
Protecție la supratensiune 230 V, tip 2VAL-MS 230/1+1

PHOENIX CONTACT ROMANIA

Splaiul Unirii 165
Timpuri Noi Square
TNO1, Etaj 1
Bucuresti 030133
+40 21 350 88 12 - 3
+40 37 448 56 32 - 7

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere