Conexiune fiabilă prin radio la centrala de comandă a stațiilor de alimentare cu apă aflate la distanță

Prezentare generală

Rezervoare suspendate din Ober-Mörlen  

De la rezervoarele suspendate din Ober-Mörlen sunt controlate puțurile de mare adâncime

  • Comuna Ober-Mörlen, învecinată cu districtul Hochtaunus, alimentează consumatorii conectați în principal din surse freatice proprii.
  • Controlul substațiilor se face în mare parte printr-o rețea de comandă la distanță, ale cărei cabluri s-au uzat de-a lungul anilor.
  • Din acest motiv, sistemul de comunicație radio Radioline conectează acum în mod fiabil uzinele de apă exterioare aflate la distanțe mari la sistemul de control.
  • Încă din prima zi, calea wireless funcționează stabil, astfel încât integratorul de sisteme Radioline este folosit și la alte proiecte.

Profil client

Imagine de ansamblu asupra comunei Ober-Mörlen  

Comuna Ober-Mörlen se învecinează cu districtul Hochtaunus

Comuna Ober-Mörlen, situată la circa 35 de kilometri la nord de Frankfurt/Main, îi aprovizionează pe cei aproximativ 5800 de locuitori de regulă din surse freatice proprii.

Rețeaua de alimentare cuprinde circa 60 de kilometri și este proiectată pentru un debit anual de 250.000 metri cubi.

Aplicare

Prezentare generală asupra rețelei radio  

Rețeaua radio cuprinde două rezervoare suspendate, precum și trei instalații de puțuri de mare adâncime

Puțurile, rezervoarele suspendate și stațiile de pompare au fost conectate în trecut prin linii închiriate la camera centrală de comandă aflată la primărie, de unde erau monitorizate. Cu timpul, liniile închiriate uzate au fost înlocuite succesiv cu modemuri GSM/GPRS.

Totuși, dacă ar cădea rețeaua de telefonie mobilă, toate stațiile ar fi inaccesibile. În acest caz, alimentarea cu apă ar ceda, deoarece controlerele rezervoarelor suspendate nu ar mai putea să controleze autonom pompele puțurilor de mare adâncime. Din acest motiv, comuna a decis construirea unei rețele radio paralele, care să funcționeze independent de furnizorul de telefonie mobilă.

Decizia a ținut cont de faptul că posibilitățile pentru conectarea substațiilor sunt limitate. Bugetul disponibil nu permite repararea sau pozarea din nou a cablurilor de împământare, deoarece costurile uzuale sunt de până la 100 euro pe metru. Astfel, uzinele de apă exterioare individuale ar trebui conectate la rețea cu rezervoarele suspendate respective prin conexiune bazată pe semnale radio direcționale.

Soluție

Module Radioline în tabloul de distribuție  

Pentru construirea rețelei radio, se folosesc dispozitive de 2,4 GHz și 868 MHz

La început, echipa Wireless de la Phoenix Contact a efectuat o acoperire radio la computerul de birou. În acest fel, s-a creat o primă impresie asupra fezabilității unei căi wireless. Apoi, s-a stabilit printr-un test la fața locului modul de funcționare fiabil a căii wireless considerate ca fiind critică. Pentru cuplarea a două puțuri de mare adâncime la rezervoarele suspendate învecinate, comuna folosește module de 2,4 GHz. În vizibilitate directă, distanța dintre stații este de 700 de metri. În plus, există o altă rețea radio, realizată cu dispozitive de 868 MHz, care pătrunde mai bine domeniul de frecvență joasă, având în vedere că între stațiile exterioare există mai multe obstacole. Astfel, cel de-al treilea puț de mare adâncime, situat la circa 700 de metri depărtare, în spatele unei coline, se poate conecta direct la celelalte rezervoare suspendate.

O stație de pompare de la peste 2,7 kilometri nu a putut fi conectată direct la rețea cu rezervoarele suspendate, deoarece diferența de nivel dintre cele două stații se ridică la aproximativ 100 de metri. În plus, numai atenuarea transmisiei creată de colină și de copaci este prea mare pentru modulele de 868 MHz. Din acest motiv, se folosește o stație de transmisie situată pe colină ca repetor. Prin acestea, se poate realiza atât la rezervoarele suspendate, cât și la stațiile de pompare, o conexiune wireless optimă.

Componentele wireless transmit semnalele predominant digitale de la substații la controlerele rezervoarelor suspendate care le prelucrează. Printre altele, se înregistrează și analizează mesaje de avarie și de alarmă, precum și debite și niveluri de umplere. Pe baza informațiilor, în caz de nevoie se realizează activarea pompelor pentru alimentarea cu apă și, astfel, pentru umplerea rezervoarelor suspendate. Computerele din camera de comandă accesează controlerele rezervoarelor suspendate prin modemurile GSM/GPRS și indică starea de funcționare respectivă. În plus, acestea documentează debitele de intrare și de ieșire și analizează statistic alimentarea cu apă. Dacă apare o defecțiune în substații, sistemul avertizează serviciul de asistență.

Concluzie

Echipă de proiect pentru implementarea soluției de comunicație radio  

Steffen Rehde și Karlheinz König, precum și Thomas Pfeiffer (de la stânga la dreapta) sunt încântați de sistemul de comunicație radio Radioline

„Având în vedere experiențele pozitive cu sistemul Radioline și service-ul optim, vom folosi mai des pe viitor sistemele de comunicație radio de la Phoenix Contact“, concluzionează Thomas Pfeiffer, Vice Preşedinte Director Executiv responsabil pentru automatizare de la Pfeiffer Electronic GmbH.

Karlheinz König, administratorul din acel moment al uzinelor de apă din comuna Ober-Mörlen, completează: „Căile wireless funcționează stabil și nu au picat niciodată până acum“. Radioline asigură o soluție ușoară, flexibilă și robustă. Acest lucru se realizează, pe lângă distribuirea semnalelor provenite de la până la 250 de stații per comutator rotativ, prin punerea în funcțiune fără software, extinderea și schimbarea modulelor în rețeaua radio.

PHOENIX CONTACT ROMANIA

Splaiul Unirii 165
Timpuri Noi Square
TNO1, Etaj 1
Bucuresti 030133
+40 21 350 88 12 - 3
+40 37 448 56 32 - 7

Informații suplimentare

Referrer:

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere