În siguranță prin tunelul Lopper

Tunelul Lopper în Elveția  

Tunelul Lopper în Elveția

Tunelul Lopper reprezintă o porțiune a autostrăzii A8 (Thun-Lucerna), între Alpnach și Hergiswil. El realizează conexiunea cu autostrada A2, una dintre cele mai importante și circulate autostrăzi din Elveția, de la Basel la Lugano.

Tunelul Lopper scurtează distanța cu patru minute, deoarece traversează o peninsulă și face astfel inutilă călătoria de-a lungul coastei.

Date despre tunelul Lopper:

 • Loc: Cantonul Obwalden, Elveția
 • Lungime: 1,56 km
 • Tip de construcție: 10,0 T (un tunel central cu circulație în ambele sensuri cu câte o bandă pe sens)
 • Inaugurare: aprilie 2006 (după modernizare)
 • Beneficiar: Oficiul pentru construcții în adâncime și înălțime Obwalden, Elveția
 • Volum trafic: cca. 25.000 de vehicule/zi

Aplicație

Reprezentarea schematică a distribuției principale în tunelul Lopper  

Reprezentarea schematică a distribuției principale în tunelul Lopper

În distribuția centrală care se află în zona de protecție a tunelului sunt centralizate toate cablurile. Cablurile, care fac legătura dintre partea din față sau transformator, trec prin zona neprotejată LPZ 0A sau 0B (vezi ilustrație).

Pentru a împiedica avarierea distribuției prin curenți de descărcare atmosferică, în tunelul Lopper sunt folosite dispozitive de protecție la descărcări atmosferice de la Phoenix Contact.

Echiparea tehnică în tunel:

 • Camere video
 • Cablu neetanș pentru radio și emisie-recepție
 • Iluminat, iluminat de urgență
 • Instalații de alarmă de incendiu
 • Dispozitive de măsurat tulburarea vizibilității, măsurarea vântului
 • Semnale luminoase, obturatoare de incendiu

 

Soluție

Protecția cablurilor de alimentare prin FLASHTRAB compact  

Protecția cablurilor de alimentare prin FLASHTRAB compact

Pentru fiecare cablu este folosit un dispozitiv de protecție de tipul FLASHTRAB compact (FLT-CP). Deoarece în tunelul Lopper mai multe cabluri pentru sursa de alimentare duc spre ieșire, în tabloul de distribuție sunt montate tot atâtea dispozitive de protecție.

În cazul unei lovituri de trăsnet în sau în apropierea cablului, dispozitivele de protecție produc un scurtcircuit mic (< 1 ms) între toate conductoarele. Curentul de descărcare atmosferică este deviat la intrarea în distribuția principală și nu poate avaria sistemul.

Cablurile de semnal și de alimentare cu energie în tunel sunt expuse radiației electromagnetice, care poate fi suficient de puternică pentru a avaria sau defecta dispozitivele conectate. În tunelul Lopper sunt folosite prin urmare la intrarea în distribuție la ambele tipuri de conductori dispozitive de protecție la supratensiune.

 • Liniile de semnal din tunelul Lopper sunt protejate de dispozitive de protecție la supratensiune din seria PLUGTRAB PT, .o combinație din protecție la trăsnet și protecție la supratensiune în același dispozitiv.
 • Dispozitivele de protecție la supratensiune de tipul VALVETRAB compact protejează astfel de dispozitive în tabloul de distribuție, care sunt conectate la cablurile de alimentare ale tunelului.

 

Concluzie

Prin utilizarea protecției la supratensiune disponibilitatea tunelului este mult ridicată. Traficul spre autostrada A2 nu este blocat, infrastructura tunelului rămâne în stare de funcționare și în caz de urgență și costurile sunt mult reduse.

PHOENIX CONTACT ROMANIA

Splaiul Unirii 165
Timpuri Noi Square
TNO1, Etaj 1
Bucuresti 030133
+40 21 350 88 12 - 3
+40 37 448 56 32 - 7
Referrer:

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere