Soluție economică de acționare de la distanță pentru sisteme de iluminat pentru malurile cursurilor de apă

Prezentare generală

Sisteme de iluminat pentru canale noaptea  

Sistemele de iluminat amplasate în zona canalului asigură și pe timpul nopții o traversare sigură.

  • Istimewa Elektro B.V. își concentrează activitatea pe domeniile offshore, infrastructură, apă și mediu.
  • Sistemele de iluminat amplasate în zona de pe teritoriul olandez a canalului Gent-Terneuzen trebuie să permită atât o acționare la nivel centralizat, cât și descentralizat.
  • Pe lângă transmiterea comenzilor către sistemul de comandă al instalațiilor de iluminat, sistemul Radioline servește, de asemenea, transmiterii diferitelor semnale de stare ale podurilor și ecluzelor către centrala de comandă.
  • În comparație cu o pozarea cablurilor, sistemul de comunicație radio economisește costuri substanțiale. În plus, datele sunt comunicate permanent în mod fiabil.

Profil client

Stație radio la Canalul Gent-Terneuzen  

Stația radio este echipată cu o antenă omnidirecțională.

În baza expertizei sale, Istimewa Elektro B.V. primește în anul 2016 o comandă de modernizare a sistemelor de iluminat amplasate în zona de pe teritoriul olandez a canalului Gent-Terneuzen, cu o lungime de 26 de kilometri în regiunea portului. Acest traseu se dublează, deoarece sunt montate lămpi pe ambele maluri ale canalului.

Utilizare

Imagine de ansamblu asupra cursului canalului cu stații radio  

De-a lungul canalului se află în total 17 cutii de distribuție pentru acționarea sistemelor de iluminat.

Luminile de navigație de pe traseu, și anume sistemele de iluminat amplasate pe malurile canalului, se dovedesc a fi o componentă esențială a infrastructurii tehnice a unui căi navigabile. La canalul Gent-Terneuzen, 300 de stâlpi iluminați, care se găsesc pe ambele maluri, asigură și noaptea o traversare sigură a navelor.

Pentru a putea grupa mai bine noile lămpi cu LED, Istimewa Elektro a instalat cutii de derivație suplimentare, care sunt racordate local la rețeaua electrică. Cu toate acestea, în trecut, nu existau circuite de comandă pentru acționarea sistemelor de iluminat atât la nivel centralizat, cât și la nivel descentralizat.

„Din cauza costurilor considerabile pe care le implică instalarea unor astfel de circuite, am pornit de la provocarea identificării unei soluții alternative avantajoase din punct de vedere al costurilor”, explică Wilco van Genderen, în calitate de Manager de proiect în cadrul Istimewa Elektro. „Ne-am decis în cele din urmă pentru sistemul de comunicație radio Radioline”, explică mai departe Max Verveer, inginer tehnic în cadrul Istimewa Elektro. „Am putut astfel să facem o ofertă în mod clar mai convenabilă decât concurenții noștri.”

Soluție

Modul radio Radioline cu modul de extindere I/O  

Pentru transmiterea impulsurilor de comandă, fiecare cutie de distribuție conține un modul radio Radioline, precum și un modul de extindere I/O

După prima planificare a traseului de către angajații din cadrul departamentului de asistență tehnică al Phoenix Contact, a fost determinată la fața locului poziția optimă a modulelor radio și a antenelor. Astfel, s-a constatat că, în unele cazuri, cutiile de distribuție sunt montate prea departe unele de celelalte și sunt umbrite, de exemplu, din cauza copacilor sau clădirilor. În astfel de situații, sistemul modular Radioline permite utilizarea diferitelor frecvențe radio. Specialiștii wireless au propus responsabililor din cadrul Istimewa Elektro un test cu dispozitive de 868 MHz. În comparație cu banda de frecvență de 2,4 GHz utilizată de obicei, banda de 868 MHz s-a evidențiat printr-o transmisie mai bună, în ciuda obstacolelor. Aceasta se datorează gamei de frecvență mai reduse și puterii de transmisie mai ridicate permisă la fața locului.

De-a lungul canalului sunt montate în total 17 cutii de distribuție pentru acționarea sistemelor de iluminat. Cea mai mare distanță dintre două cutii măsoară mai mult de doi kilometri. În vederea transmiterii impulsurilor de comandă, pentru fiecare cutie de distribuție este instalat un modul radio Radioline în asociere cu un modul de extindere I/O. Prin intermediul fiecărei cutii sunt activate două tronsoane de iluminat (nord/sud). Acest lucru se întâmplă, pe de o parte, automat, dacă se întunecă, însă se poate realiza și manual de către un supraveghetor de pod sau de la camera de comandă centrală din Terneuzen. „Folosim rețeaua radio nu doar pentru sistemul de comandă al instalațiilor de iluminat. În mod suplimentar, aceasta servește la transmiterea diferitelor semnale de stare ale podurilor și ecluzelor către centrala de comandă”, explică Herman de Grave, angajat în calitate de proiectant în cadrul Istimewa Elektro. Datorită căilor de comunicație redundante, disponibilitatea se dovedește a fi foarte ridicată, astfel încât navele mari care pot bloca vizibilitatea dintre stații, nu cauzează o defectare radio. „Datorită afișajului cu grafice cu bare și ieșirii semnalului RSSI s-a realizat simplu orientarea antenelor”, relatează Max Verveer.

Concluzie

Datorită costurilor semnificativ reduse prin folosirea sistemului Radioline, Istimewa Elektro a primit comanda de modernizare a sistemelor de iluminat amplasate de-a lungul canalului Gent-Terneuzen. „Rețeaua radio este funcțională din aprilie 2017 și până acum, ne-a îndeplinit complet așteptările. Pe parcursul primului an nu a existat nicio defecțiune - în ciuda condițiilor de ceață sau zăpadă sau trecerii prin apropiere a unor nave mari”, concluzionează Wilco van Genderen.

Deoarece Radioline se bazează pe tehnologia radio brevetată Trusted Wireless 2.0, protocolul nu este accesibil public, asigurând astfel o mai bună protecție împotriva accesului neautorizat. În mod suplimentar, sunt implementate mecanisme de siguranță, precum codarea AES de 128 de biți sau verificarea integrității.

PHOENIX CONTACT ROMANIA

Splaiul Unirii 165
Timpuri Noi Square
TNO1, Etaj 1
Bucuresti 030133
+40 21 350 88 12 - 3
+40 37 448 56 32 - 7

Informații suplimentare

Referrer:

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere