Restaurarea unei foste clădiri agricole cu o instalaţie fotovoltaică integrată în structură

Prezentare generală

Obloane solare de ferestre pentru sisteme fotovoltaice integrate în clădire  

Obloane solare de ferestre pentru sisteme fotovoltaice integrate în clădire

  • Instalaţia fotovoltaică integrată în structură (BIPV) reprezintă în continuare o nişă – atât în domeniul construcţiilor, cât şi în domeniul fotovoltaic.
  • În acest caz se arată din ce în ce mai frecvent care sunt posibilităţile artistice oferite de BIPV arhitecţilor şi beneficiarilor.
  • La renovarea unei foste clădiri cu destinaţie agricolă au fost cablate module fotovoltaice cu conectori din seria SUNCLIX mini de la Phoenix Contact.
  • În acest context, chiar şi obloanele ferestrelor prezintă în acelaşi timp funcţia de module fotovoltaice.

Profil client

Renovarea unei case de cosaşi cu instalaţie fotovoltaică integrată în structură  

Casa cosaşilor din Uckermark

Aproximativ la o oră jumătate de mers cu maşina spre nord-estul Berlinului, în regiunea Uckermark, se află micul sat Nechlin. În mijlocul localităţii se află casa cosaşilor în care anterior a locuit personalul auxiliar temporar pentru strângerea recoltelor – aşa-numiţii cosaşi.

Fosta clădire cu caracter agricol a fost restaurată acum câţiva ani cu multă atenţie la detalii şi transformată într-un casă cu consum redus de energie.

Mod de utilizare

Arhitecta în domeniul instalaţiilor solare Astrid Schneider  

Arhitecta în domeniul instalaţiilor solare, Astrid Schneider, promovează BIPV

Building Integrated Photovoltaics – în limba română, instalaţie fotovoltaică integrată în structura clădirii sau pe scurt BIPV – reprezintă integrarea completă a instalaţiei fotovoltaice în anvelopa clădirii. În această calitate, instalaţia fotovoltaică preia diferitele funcţii ale anvelopei exterioare, precum acoperirea acoperişului, faţada (izolatoare), elementele de umbrire, parapetul balconului sau lambrisajul.

Celulele solare pot fi integrate şi în suprafeţele vitrate simple sau de izolare. Aceste elemente au o funcţie principală de element de construcţie, în plus, acestea sunt utilizate şi pentru generarea de energie.

„În cazul renovării costisitoare a casei cosaşilor a trebuit să se înlocuiască materialele de construcţie utilizate până acum prin componente fotovoltaice, în ceea ce priveşte conceptul energetic total, explică renumita arhitectă în domeniul instalaţiilor solare, Astrid Schneider, care a integrat instalaţia fotovoltaică în anvelopa clădirii. „Prin intermediul instalaţiei fotovoltaice, elementele clădirii trebuie să primească o funcţie suplimentară, prin care casa veche să se transforme într-un sursă inovatoare generatoare de curent electric pentru consumul propriu“.

Soluție

Obloane fotovoltaice ale ferestrelor unei case cu specific agricol  

Obloanele fotovoltaice ale ferestrelor se pot rabata paralel faţă de fereastră

Schneider a amplasat suprafeţele fotovoltaice nu numai pe întreaga suprafaţă a membranei acoperişului, ci a utilizat şi module estetice de tip sticlă-sticlă şi ca elemente de umbrire deasupra ferestrelor faţadei dinspre sud-vest. Obloanele solare ale ferestrelor pot fi trase în caz de necesitate – întotdeauna paralel faţă de fereastră – în faţa acestora. Astfel, acestea asigură şi umbra şi protecţia vizuală.

„Provocarea arhitectonică a constat în implementarea în mod optim a mecanismului de mobilitate a obloanelor ferestrelor şi în acelaşi timp în asigurarea conexiunii electrice în condiţii de siguranţă a modulelor“, a rezumat doamna Schneider. Astfel, cablurile de alimentare au fost introduse prin profilele componentelor mecanice. „Deoarece în aceste puncte nevralgice se poate ajunge şi la afectarea negativă a cablurilor din cauza mişcării permanente pe durata de funcţionare a modulelor solare de peste 30 de ani, la ambele capete am poziţionat conectori fiabili. Astfel, modulele sunt uşor de întreţinut, iar în cazul unei defecţiuni cablul de alimentare se poate înlocui fără probleme.“

SUNCLIX mini pentru integrarea în clădiri cu instalaţii fotovoltaice  

Sistemul SUNCLIX mini este ideal pentru integrarea în clădiri datorită dimensiunilor sale exterioare compacte

Pentru că ceea ce prezintă o importanţă secundară pe suprafaţa liberă sau sus pe acoperiş, câştigă în importanţă cu cât elementul devine mai vizibil: estetica. Modulele nu trebuie să arate nu numai plăcut, ci tehnologia acestora de conectare trebuie să rămână ascunsă. Schneider s-a decis în acest caz pentru conectorii SUNCLIX mini de la Phoenix Contact care au fost concepuţi special pentru BIPV datorită formei înguste. În acest mod, tehnologia de conectare rămâne în mod decent ascunsă în spate.

Modulele sticlă-sticlă monocristaline ale celor opt obloane solare ale ferestrelor generează o putere cumulată de 1160 Watt – şi se îmbină în mod natural împreună cu cadrul de lemn în aspectul general al clădirii. În acest caz, instalaţia fotovoltaică din interiorul elementelor devine vizibilă numai la o privire mai atentă. În starea iniţială, obloanele ferestrelor sunt amplasate lateral lângă ferestre. Pentru a le folosi ca protecţie vizuală sau ca element de umbrire, acestea sunt rabatate în faţa ferestrei prin intermediul unei instalaţii mecanice special realizate şi închise din interior.

Concluzie

La casa cosaşilor din Nechlin doamna arhitect în domeniul solar, Astrid Schneider, prezintă cât de optim se poate integra o instalaţie fotovoltaică într-o clădire istorică. Prin tehnologia inteligentă de conectare, instalaţia a fost implementată cu un necesar redus de întreţinere, fără a afecta negativ aspectul general estetic şi vizual al clădirii.

„Proiectul casei cosaşilor, la care au fost îndeplinite aşteptările tuturor persoanelor implicate – de la proiectant până la chiriaşi – este utilizat ca referinţă pentru numeroase proiecte interesante“, comunică doamna Schneider. „Mulţumită directivei UE privind clădirile, BIPV se va dezvolta considerabil în continuare.“

PHOENIX CONTACT ROMANIA

Splaiul Unirii 165
Timpuri Noi Square
TNO1, Etaj 1
Bucuresti 030133
+40 21 350 88 12 - 3
+40 37 448 56 32 - 7
Referrer:

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere