Conceptul de cablaj al sistemului reduce timpul de trecere la un nou sistem de control

Prezentare generală

Granule de polistiren  

Gama de produse de la Trinseo cuprinde rășini termoplastice, de ex. polistiren

  • Într-o instalație de mase plastice, tot sistemul de control vechi de peste 30 de ani a fost înlocuit cu o soluție modernă.
  • Un concept judicios de cablare a sistemului asigură transferul rapid și fără erori al semnalelor la tabloul de distribuție al noului sistem ABB.
  • GDupă studiile de plauzibilitate trebuie doar să se verifice prin sondaj un semnal per adaptor.

Profil client

Sediul Trinseo din Tessenderlo  

Sediul Trinseo din Tessenderlo

Ca filială a societății de materiale Trinseo, Trniseo Plastics se concentrează pe soluții specializate de polimeri.

Gama de produse cuprinde numeroase rășini termoplastice. Între acestea se numără și materiale din polistiren, care sunt realizate în Belgia, la Tessenderlo.

Aplicare

Global Process Control Engineer Wim van Drongelen  

Wim van Drongelen este responsabil pentru modernizarea tuturor secțiilor

Tehnologia de comandă folosită până acum în instalațiile de producție ale Trinseo a fost pusă în funcțiune în 1984. Cum era previzibil că aprovizionarea cu piese de schimb nu mai putea fi asigurată multă vreme, responsabilii au decis o modernizare.

În cursul acestei optimizări s-au înlocuit sistemele de comandă folosite până în prezent în toate secțiile societății. Responsabilul Global Process Control Engineer Wim van Drongelen a fost însărcinat cu proiectarea și modernizarea sistemului de control.

Împreună cu specialiștii de la Phoenix Contact, el a realizat și aplicat un concept de soluție viabil. O abordare orientată spre viitor trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

  • Păstrarea cablării de câmp existente
  • Convertirea rapidă a punctelor existente
  • Reducerea testelor I/O necesare
  • Realizarea unei strategii cu zero erori
  • Minimizarea costurilor de convertire

Soluție

Tablou de distribuție preinstalat  

Tablou de distribuție cu module de transmisie VIP și cabluri de sistem pozate

Ca nou sistem de control, Trinseo folosește S800 de la ABB, ale cărui plăci I/O pentru un singur conductor sunt legate de semnalele de câmp. Pentru a putea realiza conversia rapid și fără erori, societatea a folosit pe partea I/O module de transfer pasive din seria VIP VARIOFACE Professional, care convertesc semnalele de comandă 1:1 la un conector multipolar.

Modulele se caracterizează printr-un design compact și robust. Conectorii cablului de sistem VIP sunt de asemenea robuști, fiind realizați printr-un procedeu special de turnare. Astfel conductorii individuali nu sunt deteriorați la montaj.

Provocarea a constat în echiparea şirului de blocuri terminale cu conectori multipolari. Această sarcină a fost rezolvată inițial cu adaptori terminal mintați direct pe şirul de blocuri terminale în locul conductorilor unici. Aici a trebuit în primul rând să se țină seama de datele instalației existente și de evitarea erorilor. De aceea s-au realizat variante pentru blocuri terminale cu un nivel și cu două, precum și pentru montajul pe stânga și dreapta. Marcarea prin culori asigură alocarea mai ușoară și verificarea mai rapidă a instalației.

Pentru verifiarea practică, acest concept a fost verificat inițial și optimizat într-o mini-instalație. Apoi a început convertirea de un an. „Am trebuit să migrăm 2500 semnale I/O”, spune Wim van Drongelen. „Toate semnalele au trebuit colectate și structurate conform noului concept. Tablourile de distribuție I/O, inclusiv software-ul, au fost realizate și livrate în decurs de opt luni”.

După instalarea tablourilor de distribuție și îndepărtarea vechilor conductori s-au montat adaptorii terminali și s-au conectat cablurile pozate anterior. Din cauza configurației structurate a sistemului, după verificările de plauzibilitate nu a fost necesar controlul 100% al semnalelor. S-a verificat prin sondaj doar un semnal per adaptor.

Concluzie

Prin utilizarea soluțiilor de adaptare specifice instalției precum și a componentelor standard din portofoliul de cablare de la Phoenix Contact, Trinseo a transformat clar și structurat tehnologia de comandă.

Adaptoare terminale, cabluri de sistem preconfecționate și module de transmisie pasive permit, în combinație cu tablourile de distribuție preinstalalte, o înlocuire rapidă și fără erori a sistemului de control. Numărul de I/O de testat s-a redus la 15 până la 20 %. Aceasta a redus cu două săptămâni timpul pentru convertire, inclusiv testare și a dus la costuri mai mici. În plus, producția a putut fi reluată mai devreme.

PHOENIX CONTACT ROMANIA

Splaiul Unirii 165
Timpuri Noi Square
TNO1, Etaj 1
Bucuresti 030133
+40 21 350 88 12 - 3
+40 37 448 56 32 - 7
Referrer:

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere