Shell în Rotterdam: Modificarea cablajului în timpul funcționării

Shell Nederland: Producție europeană importantă de substanțe chimice de bază

Filiala Shell Nederland Chemie B. V. exploatează în locația sa de la Moerdijk în apropiere de Rotterdam una dintre cele mai mari instalații de producție pentru etenă (etilenă), oxid de etilenă, etină (acetilenă) și butadienă din Europa.

Aceste substanțe de bază servesc producerii de numeroase hidrocarburi. Din ele sunt produse mai ales materiale plastice, componente pentru autovehicule, detergenți sau culori pe bază de latex.

Aplicație

În sistemul din Moerdijk sunt colectate 15.000 de semnale senzor/actuator prin intermediul cutiilor de blocuri terminale (Junction boxes) și prelucrate ulterior în două săli de comandă precum și într-o cameră de comandă.

Pentru a mări siguranța și viteza de prelucrare a sistemului și pentru a reduce în continuare vulnerabilitatea la defecțiuni, Shell a inițiat un proiect de modernizare în anul 2007.

Pentru aceasta au fost folosite, printre altele, 60.000 de noi blocuri terminale modulare care nu necesită întreținere.

Soluție

Modificarea cablajului panourilor de distribuție cu conexiune rapidă QT  

Modificarea cablajului panourilor de distribuție cu conexiune rapidă QT

Provocarea proiectului a constat în modernizarea sistemului în decurs de numai patru luni în timpul exploatării. Acest interval de timp a rezultat din îmbinarea cu alte măsuri de modernizare.

În niciun moment nu a fost pusă în discuție o întrerupere a producției. Deoarece costurile pentru o oprire a sistemului de numai zi ar fi ajuns ușor la un milion de euro.

Shell s-a decis pentru tehnologia de conectare rapidă QT (Quickon Terminal) de la Phoenix Contact.

Un avantaj al acestei tehnici: se poate renunța la dezizolarea și crimparea conductorilor de conectat. Blocul terminal modular deține două stări de comutare definite și semnalizează conexiunea solidă și corectă printr-un zgomot de clic. În acest mod, conexiunea din punctul de conectare este efectuată etanșă la gaze.

Blocurile terminale posedă suplimentar numeroase aprobări, printre care IEC/EN Ex precum și aprobări Offshore cum ar fi GL, NK sau Bureau Veritas. În afară de aceasta, bornele terminal QT satisfac standardul pentru blocurile terminale – sau IEC 60947-7-1/2. Sunt prezente de asemenea aprobările specifice branșei cum ar fi Ex e și Ex conform IEC/ EN 60079-7/-11.

Un laborator acreditat verifică blocul terminal QT, de exemplu cu o verificare a izolației.

În total a fost modificat cablajul a 160 de cutii de distribuție (Marshalling Cabinets). Pentru aceasta au fost montate, în funcție de scopul utilizării, șiruri de blocuri terminale QT cu șiruri de blocuri terminale de trecere, duble și cvadruple precum și blocuri terminale cu deconectare cu cuțit.

Concluzie

La Shell Nederland Chemie B. V., Moerdijk, toate cutiile de distribuție au fost modernizate în numai patru luni.

Compania s-a decis pentru blocurile terminale modular cu tehnologie de conectare rapidă – acestea realizează o economie de timp de montaj de 60 de procente față de blocul terminal cu conexiune cu șurub.

Utilizarea acestei tehnici de conectare inovative face Shell un pioner în tehnica de proces.

PHOENIX CONTACT SRL

Floreasca Business Park
Calea Floreasca 169 A,
Corp A, Etaj 8,
București, România,
RO-014459
0040 21 350 88 12
0040 21 350 88 13

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere