Prin Plug & Play cu conectori pentru medii dificile, schimbarea tablourilor de distribuţie de la BASF este simplificată

Prezentare generală

BASF Anvers  

În Anvers se găseşte cea de-a doua unitate de producţie BASF din lume

  • La unitatea sa de producţie de la Anvers, concernul chimic BASF dispune de o infrastructură cuprinzătoare, cu propria reţea de transmisie şi mai multe sute de staţii de transformare.
  • În panourile de distribuţie de tensiune medie, vechile relee de protecţie trebuie schimbate cu dispozitive de control şi de protecție noi.
  • BASF a optat pentru conceptul Plug & Play cu conectori din familia de produse Heavycon Evo.
  • În acest mod se poate economisi mult timp la schimbarea tablourilor de distribuţie.

Profil client

Unitatea BASF de la Anvers consumă aproximativ 3 % din curentul din întreaga Belgie. Într-o uzină chimică de o asemenea mărime, disponibilitatea şi siguranța sursei de alimentare sunt de maximă importanţă. Unitatea de producţie este racordată la reţeaua de înaltă tensiune prin mai multe conexiuni.

Aplicare

Björge Joacim, Product Manager Interface de la Phoenix Contact, nv/sa, Zaventem, Belgia; Dirk Van Bogaert, Alimentare cu energie electrică şi infrastructură, BASF Anvers, Belgia; şi Koen Meersman, inginer în electrotehnică, PA Solutions, Melsele, Belgia  

Au colaborat pentru a realiza modernizarea: Björge Joachim, Dirk Van Bogaert şi Koen Meersman (de la stânga la dreapta)

O reţea proprie a firmei, de 36 KV, distribuie curentul prin reţeaua de distribuţie de 6 KV şi 10 KV la diversele sisteme de producţie. Fiecare panou de distribuţie de tensiune medie este monitorizat permanent prin diverse măsurători ale curentului şi tensiunii. Astfel, alimentarea cu tensiune poate fi cuplată individual la consumatorii electrici. La prima vedere, acestea par a fi simple măsurători şi procese de comutare, însă nu trebuie să le subestimăm.

„Fiecare panou de distribuţie de tensiune medie are o parte de tensiune primară şi o parte de tensiune înaltă, precum şi un tablou de distribuție în care se găsesc dispozitivele de control şi protecţie”, explică Dirk van Bogaert de la departamentul de alimentare cu energie electrică şi infrastructură al firmei BASF din Anvers. „Dispozitivele de control ale anumitor instalaţii de 6 kV mai vechi sunt în prezent schimbate. Unităţile de producţie nu trebuie să fie deconectate arbitrar de la reţea pentru mult timp.” Atunci când o unitate este decuplată, intervalul temporal pentru modificări este foarte limitat.

Soluție

Heavycon Evo cu blocare cu pârghie  

Blocarea cu pârghie face conexiunea mai ușoară și mai sigură

În colaborare cu Engineering-Partner PA Solutions s-a dezvoltat o soluție care permite schimbarea unui tablou de distribuție în numai patru ore. „Pentru a măsura curentul și tensiunea, se folosesc traductoare de măsură în partea primară a panoului de distribuţie de tensiune medie”, explică van Bogaert. „Curenții și tensiunile vor fi reduse aici la 1 A și 100 V. Aceste semnale trebuie apoi ghidate împreună cu alte semnale la tabloul de distribuție corespunzător.”

Fiecare tablou de distribuție trebuie alimentat cu curent și prevăzut cu sonde, care sunt conectate printr-un circuit de comutare. „Pentru a executa rapid modificări, folosim un sistem de tipul Plug & Play pentru tablouri de distribuție“, menționează Koen Meersman, inginer în electrotehnică la PA Solutions. „Numai de puțin timp lucrăm cu conectori”, completează van Bogaert. „În urmă cu doar cinci ani, foloseam exclusiv conexiuni cu șurub.”

Heavycon Evo de la Phoenix Contact  

Combinație de diferite tipuri de contacte într-un conector unic

Una din provocările întâmpinate la modernizare a constat în combinarea diferitelor tipuri de semnale într-un singur conector – un alt motiv pentru care BASF a optat pentru conectorii Heavycon Evo. Conectorii transmit semnale analogice de măsurare de la curent și măsurători de tensiune, precum și alte semnale de control, care nu ar trebui să fie toate inversate sau să se influențeze unele pe celelalte.

Heavycon Evo are o construcție modulară: într-un conector pot fi cuprinse mai multe module, cu tipuri de contact diferite, fără a se influența reciproc.

Pentru acest proiect, Phoenix Contact a configurat și cablurile care au fost conectate parțial în momentul modificării la blocurile terminale existente din partea primară.

Conectori Heavycon Evo pentru conectarea la tabloul de distribuție  

Conectori Heavycon Evo pentru conectarea la tabloul de distribuție

„Avantajul conceptului Plug & Play cu structură inelară constă în faptul că ambii conectori ai tabloului de distribuție învecinat pot fi interconectați cu o piesă de legătură atunci când se îndepărtează o carcasă“, menționează Meersman. „În acest fel, obținem structura inelară, ca și redundanța.”

Concluzie

Sistemul modular împiedică o inversare a conectorilor, ceea ce este deosebit de important. „Un alt avantaj este faptul că aceste carcase ale conectorilor sunt rezistente la apă și praf, împiedicând astfel producerea unui scurtcircuit. Atunci când un conector este scos și plasat în apropiere, un capac protejează partea rămasă a conectorului”, explică van Bogaert. „Pentru noi, este crucial ca acești conectori să fie la fel de siguri cum erau înainte conexiunile cu șurub. Pârghiile de la fișe permit o conexiune simplă și stabilă. Datorită sistemului modular, am putut cuprinde toate semnalele într-un singur conector, astfel încât să nu apară erori de niciun fel la instalare.”

PHOENIX CONTACT ROMANIA

Splaiul Unirii 165
Timpuri Noi Square
TNO1, Etaj 1
Bucuresti 030133
+40 21 350 88 12 - 3
+40 37 448 56 32 - 7

Informații suplimentare

Referrer:

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere