Înapoi la Prezentare generală

SIL - Siguranță funcțională

Safety Integrity Level, prescurtat SIL, domină tot mai mult în tehnologia de proces. Cu nivelurile de integritate a securității, sunt definite cerințele impuse pentru un dispozitiv, respectiv sistem , pentru a descrie probabilitatea de eșec.

SIL în domeniile Ex - Standarde

Scopul SIL este atingerea unei siguranțe în exploatare cât se poate de mari. În cazul în care dispozitivul sau sistemul se defectează, este atinsă o stare definită. Monitorizarea făcută cu respectarea standardelor se bazează pe probabilitate statistică. Determinante sunt standardele de bază IEC 61508 și IEC 61511.

SIL este utilizat în numeroase industrii ale tehnologiei și ingineriei de proces: inclusiv în industria chimică, rafinării, extracție de petrol și gaze, fabricarea de hârtie, surse de alimentare convenționale.

Pe lângă siguranța funcțională, se vor aplica și standardele Ex EN 60079-0 ff, pentru sistemele din atmosfere potențial explozive.

IEC 61508: producător

IEC 61508 specifică cerințele pe care producătorul trebuie să le ia în considerare pentru dispozitivele, respectiv sistemele sale.

Titlul este: „Siguranța funcțională pentru sistemele electrice, electronice sau electronice programabile legate de siguranță“

IEC 61511: construcția și operarea sistemelor

IEC 61511 specifică cerințele pentru construcția și operarea sistemelor cu siguranță funcțională.

Titlul este: „Siguranță funcțională – sisteme sigure din punct de vedere tehnic pentru industria de proces“

Conformitatea cu standardele este asigurată de operatori, proprietari și planificatori, pe baza planurilor de securitate și reglementărilor naționale. În plus, sunt descrise și cerințele pentru un dispozitiv, pentru ca acesta să poată fi utilizat într-o aplicație pe baza unei demonstrații (proven-in-use).

Conformitatea cu SIL

Pentru conformitatea cu SIL, trebuie respectate toate căile de transmitere a semnalului. Într-o aplicație obișnuită de securitate, calculul nivelului de integritate a siguranței se face pe baza probabilității medii de eșec a dispozitivului respectiv.

Pentru a clarifica: în IEC 615078-1, Tabelul 2 este prezentată o combinație între probabilitatea medie de eșec și nivelul SIL realizabil. Pe baza nivelurilor necesare se poate obține bugetul cumulat pentru suma tuturor valorilor PFD (Probability of Failure on Demand).

Ca exemplu, este prezentat un sistem cu o structură mono-canal și volum redus de cerințe. În acest caz, la un SIL de 2, valoarea PFD medie este între 10-3 și 10-2.

Tabelul vă prezintă limitele de eșec.

SILMod de funcționare cu un volum redus de cerințe
(probabilitate medie de eșec a funcției proiectate la cerere)
4≥ 10-5 și < 10-4
3≥ 10-4 și < 10-3
2≥ 10-3 și < 10-2
1≥ 10-2 și < 10-1

Exemplu de aplicație

Exemplu: distribuția valorilor SIL  

Distribuția posibilă a valorilor PFD într-un circuit de siguranță

Senzorii și actuatoarele se montează pe teren și sunt solicitate chimic și fizic - printre altele, din cauza lichidelor tehnologice, a presiunii, temperaturii și vibrațiilor. La fel de mare este și riscul de avarie al acestor componente. De aceea, pentru senzori sunt prevăzute valori de 25%, iar pentru actuatoare, de 40% din PFD total (Probability of Failure on Demand).

Pentru controlerele cu siguranță împotriva avariilor rămân 15 procente, iar pentru modulele de interfață, câte 10 procente fiecare. Niciunul dintre ele nu are contact cu lichidul tehnologic și, de regulă, sunt încastrate într-un tablou de distribuție protejat.

Calculul se bazează pe valori tipice.

Termeni din EN 61508 și EN 61511

Abreviere termeniTermen/Definiție
SILSafety Integrity Level (nivel de integritate a siguranței)
Una dintre cele patru etape discrete pentru a evalua cerințele de fiabilitate a funcțiilor de siguranță din sistemele E/E/PE. E/E/PE înseamnă sisteme electrice/electronice/sisteme electronice programabile. SIL 4 reprezintă cea mai înaltă etapă, iar 1 cea mai de jos etapă a integrității siguranței.
EUCEquipment under control
Un dispozitiv, utilaj, aparat sau sistem pentru fabricație, prelucrare a materialelor sau pentru transport.
MTBFMean Time Between Failures
Timp mediu preconizat între avarii.
PFDProbability of Failure on Demand
Probabilitatea unei avarii la cerere. Descrie probabilitatea ca un sistem de siguranță să nu își execute funcțiile în caz de nevoie.
PFDavgAverage Probability of Failure on Demand
Probabilitate medie de eșec al funcțiilor la cerere.
E/E/PESSisteme electrice/electronice/electronice programabile
Toate dispozitivele și sisteme electrice cu care poate fi executată o funcție de siguranță. Sunt incluse aici atât dispozitive electrice simple, cât și controlere logice programabile (PLC) de orice fel.
PFHProbability of dangerous Failure per Hour
Descrie probabilitatea apariției unei avarii periculoase pe oră.
SFFSafe Failure Fraction
Proporția de avarii nepericuloase. Reprezintă rata avariilor nepericuloase plus avariile diagnosticare, respectiv identificate în raport cu rata totală de eșec a sistemului.
SIFSafety Instrumented Function
Funcție de siguranță.
SISSafety Instrumented System
Sistem sigur din punct de vedere tehnic. Este formată dintr-una sau mai multe funcții legate de siguranță. Pentru fiecare dintre aceste funcții legate de siguranță există câte o cerință SIL.

PHOENIX CONTACT ROMANIA

Splaiul Unirii 165
Timpuri Noi Square
TNO1, Etaj 1
Bucuresti 030133
+40 21 350 88 12 - 3
+40 37 448 56 32 - 7

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere