Înapoi la Prezentare generală

Monitorizare prin radio a alimentării cu apă rece a centralei electrice Heyden

Prezentare generală

Turnul de răcire al centralei electrice Heyden  

Scurgerea apei de răcire trebuie să respecte anumite cerinţe stricte

  • Din motive ce ţin de protecţia mediului, autorităţile impun cerinţe stricte atunci când companiile doresc să scurgă apa de răcire în ape curgătoare şi lacuri.
  • Ca zonă redundantă, sistemul de comunicație radio Radioline asigură în centrala electrică Heyden transmiterea fiabilă a valorilor analogice ale temperaturii.
  • Prin utilizarea modulelor 868-MHz pot fi acoperite chiar şi zone fără un contact vizual direct între staţii.

Profil client

Locaţia receptorului wireless  

Receptorul wireless este localizat pe un siloz de cenuşă cu o înălţime de 40 de metri

Centrala electrică Heyden alimentată cu huilă, care se află în apropiere de Minden în directa proximitate a râului Weser, a fost pusă în funcţiune în anul 1951 ca prima centrală electrică de după război.

După diferite optimizări, aceasta reprezintă cea mai modernă centrală convenţională individuală din Europa cu o putere actuală de 875 MW.

Aplicație

Staţie de măsurare la râul Weser  

Pădurile dese împiedică utilizarea tehnologiei pe 2,4 GHz

Apa de răcire necesară pentru operarea centralei electrice este preluată din râul Weser şi evacuată înapoi în râu după utilizare. Pentru protecţia mediului, temperatura apei din râul Weser nu trebuie să crească cu mai mult de trei grade Kelvin.

Autoritatea inferioară de protecţie a apelor din regiunea Minden-Lübbecke solicită în acest scop măsurarea şi documentarea temperaturilor la prelevare, reciclare şi după amestecarea cu apa curgătoare. Aceste valori sunt relevante pentru aprobare şi sunt colectate direct pentru administrarea centralei electrice. Cu alte cuvinte, dacă temperatura măsurată depăşeşte valoarea permisă sau dacă măsurarea nu mai funcţionează, atunci operatorul trebuie să reducă funcţionarea centralei electrice sau chiar să oprească centrala complet.

Din acest motiv, conectarea fiabilă a punctelor de măsurare individuale în camera de comandă joacă un joc important. Operatorul a căutat acum o posibilitate de a realiza o zonă redundantă la conductele de măsurare vechi de aproape 40 de ani făcă a fi nevoie de lucrări de construcţie civilă.

Soluție

Module Radioline de 868 MHz  

Testul funcţional a putut fi implementat rapid

În prima etapă trebuie să se conecteze conducta de măsurare la conducta de apă rece de pe terenul de camping Lahde prin radio cu clădirea centralei electrice. Din cauza distanţei de mai mulţi kilometri ce trebuie acoperită precum şi din cauza necesităţii transmiterii exacte a valorii analogice a temperaturii, s-a făcut alegerea pentru sistemul de comunicație radio Radioline. Însă pădurea deasă din jurul staţiei de măsurare a împiedicat un contact vizual direct cu centrala electrică, astfel încât nu a putut fi stabilită o conexiune de comunicaţie cu un semnal wireless de 2,4 GHz.

Deoarece sistemul Radioline permite utilizarea unor diferite frecvenţe radio, specialiştii în comunicaţii fără fir au executat un test cu aparate cu o frecvenţă de 868 MHz. Pe această frecvenţă, undele radio se propagă mai bine, din acest motiv pot fi implementate aplicaţii în care obstacolele blochează câmpul vizual direct dintre staţii.

În timpul fazei de test, modulele de 868 MHz au testat fiabilitatea conexiunii wireless. Instalarea lângă pădure a unei alte componente Radioline la centrala electrică aflată la apă s-a dovedit o provocare. Acest lucru este cauzat de faptul că antena a trebuit amplasată la numai câţiva metri deasupra nivelului apei, iar aceasta este ecranată de clădirea masivă de beton. Angajaţii centralei electrice au putut analiza în mod obligatoriu calitatea căii wireless atât în timpul punerii în funcţiune cât şi în regimul normal de funcţionare. În acest scop, modulele Radioline dispun de mai multe dispozitive de diagnoticare. În cadrul instalării de test, valorile temperaturii sunt determinate apoi permanent de către sistemul de control şi comparate cu datele corespunzătoare ale conexiunilor existente prin cablu. Modulele analogice de înaltă precizie de 0,02% nu au constatat nicio abatere, astfel încât valorile transmise mai departe prin radio pot fi utilizate pentru funcţionarea normală.

Ca locaţie a receptorului wireless în centrala electrică a fost ales un siloz de cenuşă cu o înălţime de aproape 40 de metri. Datorită poziţiei centrale şi elevate, în reţeaua radio pot fi integrate pe viitor şi alte staţii suplimentare.

Concluzie

Din cauza punerii rapide în funcţiune şi a utilizării în condiţii de siguranţă, sistemul Radioline este disponibil atât pentru aplicaţii temporare cât şi pentru instalaţii fixe. Funcţiile integrate contra unei manipulări a datelor - de exemplu autentificarea pachetelor, protocolul proprietar şi codificarea opţională a datelor în format AES – permit utilizarea chiar şi în aplicaţii critice în domeniul generării şi distribuţiei de energie sau în tehnologia de proces.

Prin intermediul diferitelor terminale radio cu frecvenţe fără licenţă, în combinaţie cu structuri flexibile de reţea şi cu diferite moduri de funcţionare, se pot realiza în mod fiabil şi reţele mari cu o acoperire extinsă între doi participanţi.

PHOENIX CONTACT SRL

Floreasca Business Park
Calea Floreasca 169 A,
Corp A, Etaj 8,
București, România,
RO-014459
0040 21 350 88 12
0040 21 350 88 13
Referrer:

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere