Înapoi la Prezentare generală

Sistem de monitorizare pentru postamentele transformatoarelor în conformitate cu IEC 61850

Prezentare generală

Transformator  

Transformator

 • La utilizarea aparatelor care sunt operate cu ulei, furnizorul de energie trebuie să îndeplinească cerinţe speciale pentru utilizarea unor astfel de sisteme.
 • Phoenix Contact oferă un nou sistem pentru monitorizarea continuă a nivelului de umplere, alarmare şi pomparea apei pluviale în cazul postamentelor transformatoarelor.
 • Sistemul reduce costurile de funcţionare deoarece este posibilă o planificare directă a activităţii conform necesităţilor.

Aplicare

La utilizarea transformatoarelor, bobinelor electrice sau a altor aparate care sunt operate cu ulei (de exemplu pentru izolare), de la un volum de peste 1 m3 de lichid care periclitează apa, furnizorul de energie trebuie să îndeplinească cerinţe speciale pentru utilizarea unor astfel de sisteme.

Pentru ca eventualele defecţiuni apărute să nu cauzeze scurgerea lichidelor care periclitează apa din întreg sistemul, toate aparatele umplute cu ulei trebuie să fie amplasate pe suprafeţe etanşe. Acestea trebuie să fie conectate la un spaţiu extern de colectare, respectiv la un separator de mari dimensiuni ca o vană de captare sau ca o suprafaţă de deviere.

Arbeitsgemeinschaft Industriebau, prescurtat AGI, a creat în acest sens o fişă de lucru în care sunt descrise diferite posibilităţi constructive pentru execuţia postamentelor transformatoarelor pentru a corespunde prevederilor cu privire la sisteme pentru manipularea substanţelor care periclitează apa (VAwS). În afară de aceasta, în fişa de lucru se atrage atenţia asupra faptului că o pompare a apei pluviale din vană sau din spaţiul de colectare se poate realiza după verificarea vizuală. Acest lucru este important pentru ca în cazul unei avarii să se capteze întregul ulei al transformatorului, astfel încât acesta să nu ajungă în mediul ambiant.

Soluție

Soluţie pentru panoul de comandă de la Phoenix Contact  

Soluţie pentru panoul de comandă de la Phoenix Contact

Phoenix Contact oferă un nou sistem pentru monitorizarea continuă a nivelului de umplere, alarmare şi pomparea apei pluviale în cazul postamentelor transformatoarelor. În acest caz, rezistenţa apei măsurată cu un senzor cu ultrasunete este comparată în mod continuu cu două valori limită diferite.

Comunicarea se realizează din panoul de comandă prin IEC 61850 în sistemul tehnic general de comandă a staţiei prin intermediul unui cablu de fibră optică, astfel încât să se excludă influenţele electromagnetice în cadrul instalaţiei de transformare. Prin aceste informaţii se pot iniţia acum măsurile corespunzătoare de la instalaţia de comandă a reţelei.

La inspectarea ulterioară a staţiei de către personalul de întreţinere se porneşte procesul de pompare după o verificare vizuală a apei pluviale dacă există contaminare, apoi această pompare funcţionează în mod automat. În acest caz se măsoară în continuu nivelul apei şi se reduce acest nivel la un volum minim reglabil. O sondă suplimentară cu tijă asigură faptul că procesul de pompare este încheiat imediat după detectarea unei contaminări cu ulei. Componentele importante ale sistemului sunt certificate şi omologate din punct de vedere constructiv.

Funcţiile sistemului de monitorizare
Următoarele funcţii sunt asigurate de soluţie:

 • Monitorizarea nivelului de umplere a postamentelor transformatoarelor
 • Mesaje IEC 61850 către instalaţia de comandă a reţelei:
  • Alarmare la depăşirea valorilor limită
  • Opt intrări digitale liber programabile pentru alarmări suplimentare
  • Comanda şi managementul pompei (pornirea şi încheierea pompării)
  • Încheiere prematură a pompării din cauza detectării uleiului
 • Extensie modulară posibilă pentru o conectare completă a transformatorului prin IEC 61850 la instalaţia tehnică de comandă
Structură schematică a monitorizării nivelului de umplere  

Structură schematică a sistemului de monitorizare

Configurare şi diagnosticare prin pagina de Internet
Parametrizarea unităţii de monitorizare se realizează prin intermediul unui server de Internet care este integrat în controlerul compact. Configurarea soluţiei precum şi prezentarea informaţiilor de diagnosticare se realizează în mod confortabil prin intermediul unei interfeţe online. Pentru vizualizarea interfeţei este necesar un browser standard de Internet (de exemplu Microsoft Internet Explorer sau altele) și JAVA Virtual Machine.

IEC 61850 – Modelarea datelor
Modelul de date deja integrat permite o punere în funcţiune mai rapidă a sistemului de monitorizare împreună cu instalaţia tehnică de comandă prin simpla încărcare a fişierului .scd în sistemul de comandă. Controlerul reprezintă un Intelligent Electronic Device (IED) în conformitate cu IEC 61850. IED cuprinde un Accesspoint cu un Logical Device (LD). În LD sunt definite două Logical Nodes (LN) standardizate precum şi trei noduri generice (GGIOs).

O comunicare GOOSE (Generic Object Oriented Substation Events) nu este prevăzută în modelul de date al sistemului de monitorizare. O modificare sau o extensie individuală a modelului de date este posibilă fără probleme. Sincronizarea temporizată se realizează prin intermediul unui server SNTP din reţea. Adresa corespunzătoare poate fi preluată din interfaţa online.

Avantajele dumneavoastră

 • Sistemul reduce costurile de funcţionare deoarece este posibilă o planificare directă a utilizării în funcţie de necesităţi
 • Integrarea simplă în instalaţia tehnică de comandă a staţiei datorită comunicării standardizate IEC 61850 cu ajutorul fişierului scd
 • Sistemul corespunde legilor şi prevederilor relevante: legea germană privind administrarea apelor (WHG), VAwS şi AGI
 • Instalare simplă datorită sistemului livrat la cheie: tablou de distribuție, platformă de senzori, inclusiv ambii senzori şi platforma tabloului de distribuție

PHOENIX CONTACT ROMANIA

Splaiul Unirii 165
Timpuri Noi Square
TNO1, Etaj 1
Bucuresti 030133
+40 21 350 88 12 - 3
+40 37 448 56 32 - 7
Referrer:

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere