Înapoi la Prezentare generală

Comunicație radio fiabilă la instalația de sedimentare a centralei electrice RWE Neurath

Prezentare generală

Antenă omnidirecțională pe scraperul circular  

Pe scraperul circular este instalată o antenă omnidirecțională

  • Apa uzată de proces rezultată de la centrala electrică RWE Neurath este tratată în propria instalație de purificare.
  • În cadrul unei modernizări, instalația de purificare trebuie să poată fi operată și prin comandă de la distanță.
  • Tehnologia radio și alte componente de la Phoenix Contact contribuie la o operare flexibilă și fiabilă a sistemului.

Profil client

Purificarea apei de proces  

Instalația de purificare a centralei purifică apa de proces

RWE Power AG operează centrala electrică Neurath în sudul orașului Grevenbroich.

Cu o capacitate brută de 4400 megawați, aceasta este cea mai mare centrală pe lignit din Germania și a doua ca mărime din Europa. Cele două blocuri noi cu echipamente optimizate au un randament de 43%.

Aplicare

Manager de proiect RWE Stefan Strasser  

Manager de proiect RWE Stefan Strasser

Una dintre instalațiile de purificare amplasate pe teritoriul centralei electrice, care purifică apele de proces, a fost modernizată complet în 2014. În cadrul modernizării echipamentului electric și de comandă, controlerul autonom Blackbox-System a fost înlocuit și integrat în echipamentul de comandă Procontrol P14 de la ABB.

Obiectivul reechipării a fost ca instalația de purificare să dispună și de o comandă de la distanță în plus față de cea exclusiv locală de până atunci. Pentru aceasta, toate zonele au trebuit să fie vizualizate pe monitoarele sistemului central de comandă și procesele să fie prezentate în timp real.

„Din cauza mișcării rotative permanente a scraperului rotativ și a numărului limitat de inele colectoare, nu am putut folosi pachetul de uzură cu întreținere intensivă pentru transmiterea de mesaje și pentru comenzi,” spune managerul de proiect RWE Stefan Strasser. De aceea, el și colegii săi au căutat o soluție de comunicare suficient de robustă pentru a corespunde cerințelor privind disponibilitatea ridicată a tuturor componentelor instalației.

Soluție

Dulap de comandă pentru scraperul circular  

Dulap central de transmisie pentru echipamentele de comandă

„Întrucât știam deja de utilizarea cu succes a sistemului de comunicație radio Radioline la altă centrală electrică RWE, ne-am adresat firmei Phoenix Contact", spune Strasser. În cadrul unei vizite pe teren s-a efectuat o acoperire radio a zonei, astfel încât să se poată evalua intensitatea semnalului și fiabilitatea schimbului de date.

După ce toate testele s-au finalizat cu succes, angajații RWE, sprijiniți de Phoenix Contact, au început proiectarea segmentelor de transmisie radio. Fiecare dintre cele patru scrapere circulare a trebuit să fie echipat cu un sistem de comunicație radio. Dulapul central de transmisie pentru echipamentul de comandă P14 este amplasat în casa pompelor de la instalația de purificare. În plus, au trebuit transmise multe semnale la diferite niveluri de tensiune cu ajutorul unui optocuplor fără potențial.

După încheierea fazei de proiectare, proiectul a fost prezentat pentru ofertare publică și a fost atribuit firmei SAG GmbH din Köln. Furnizorul de service și sistem a realizat într-un atelier de la sediul centralei cele patru dulapuri de comandă pentru scraperele circulare precum și dulapul central de distribuție pentru echipamentele de comandă. În final, s-au instalat tablourile de distribuție din oțel inoxidabil cu grad de protecție IP 65 la instalația de purificare.

Deoarece scraperele curculare se deplasează continuu pe o traiectorie circulară, dulapurile de comandă sunt echipate fiecare cu o antenă omnidirecțională. Pe partenerii de pe carcasele pompelor se află în total patru antene direcționale. În acest fel, se realuzează o intensitate optimă a semnalului - independent de poziția curentă a scraperului circular. Pentru asigurarea instalației de antene, angajații de la RWE au echipat dulapurile de comanbdă și cu dispozitive de protecție la supratensiune de la Phoenix Contact, epntru a se asigura o disponibilitate cât mai mare. Pentru aceasta există și surse de alimentare reduntante. „În afară de sursele de alimentare din familia de produse Quint pentru transformarea tensiunilor, mai folosim un modul redundant activ astfel încât avaria unei surse de alimentare să nu ducă la oprirea întregii instalații”, arată Strasser.

Concluzie

„Punerea în funcțiune a modulului Radioline s-a dovedit realmente simplă,” conchide Strasser. „Am trebuit să alocăm doar modulele radio la echipamente prin intermediul unui comutator rotativ. O intrare digitală este setată la același număr ca ieșirea digitală corespunzătoare. Și deja, semnalele sunt distribuite corect în instalație fără programare. După o activare și repunerea în funcțiune a alimentării electrice, elementele radio se regăsesc automat în câteva secunde. Această manevrare intuitivă ne-a încântat la fel ca activitățile de suport de la Phoenix Contact“.

PHOENIX CONTACT SRL

Floreasca Business Park
Calea Floreasca 169 A,
Corp A, Etaj 8,
București, România,
RO-014459
0040 21 350 88 12
0040 21 350 88 13
Referrer:

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere