Înapoi la Prezentare generală

Distribuitor marshalling compact – Schluchseewerk fabrică instalaţii de comutare adecvate pentru viitor

Prezentare generală

Centrala hidroenergetică cu acumulare de apă prin pompare Waldshut  

Centrala hidroenergetică cu acumulare de apă prin pompare Waldshut - hala maşinilor se află chiar pe malul Rinului

  • Cu cele cinci centrale hidroenergetice cu acumulare de apă prin pompare, Schluchseewerk AG se numără printre cei mai importanţi actori în domeniul centralelor hidro-energetice de pe Rinul de Sus.
  • La modernizarea instalaţiilor de comutare a fost necesară şi optimizarea sistemului de distribuitoare marshalling. În acest sens s-a optat pentru sistemul de distribuitoare marshalling PTRV de la Phoenix Contact.
  • Astfel, manevrarea a fost îmbunătăţită simţitor - instalaţiile noi, extinderile sau modernizările vor fi echipate cu noul sistem de distribuitoare marshalling.

Profil client

Înfiinţată în 1928 şi având în prezent sediul în Laufenburg, Schluchseewerk AG se numără printre cei mai mari exploatatori de centrale hidroenergetice cu acumulare de apă prin pompare din Europa. Împreună, cele cinci centrale hidroenergetice cu acumulare de apă prin pompare generează o putere de 1862 megawaţi. Puterea regenerativă din afluenţi naturali este de până la 400 milioane kwh pe an.

Aplicare

Dietmar Kastner, şeful secţiei de electrotehnică la Schluchseewerk AG  

Dietmar Kastner de la Schluchseewerk AG a coordonat modernizarea tehnicii de comandă

De la Kühmoos, situat pe o culme din pădurea Hotzen, sunt controlate ansamblurile de maşini ale celor cinci centrale centrale hidroenergetice cu acumulare de apă prin pompare precum toate bazinele şi lacurile de acumulare de pe Rin. Aici se află instalaţia de comutare 220-/380-kV din 1966/67, prin care energia electrică de la centralele Säckingen şi Wehr este alimentată în reţeaua interconectată europeană.

După aproximativ 20 de ani de funcţionare a tehnicii de comandă din Kühmoos, rata de erori s-a intensificat. În plus, procurarea componentelor defecte a devenit din ce în ce mai dificilă. Astfel s-a dovedit necesară montarea unei tehnici de comandă noi. Responsabilul pentru electrotehnică în cadrul acestei măsuri a fost Dietmar Kastner, şeful secţiei de electrotehnică din departamentul Asset. De la sediul administraţiei centrale din Laufenburg au fost planificate şi coordonate măsurile de construcţie. „Scopul măsurii de modernizare a fost rezolvarea dilemei pieselor de schimb şi readucerea instalaţiilor la stadiul actual al tehnicii”, rezumă Kastner.

Soluție

Modificarea distribuitoarelor marshalling la Schluchswerk AG  

Modificarea distribuitoarelor marshalling s-a efectuat în regie proprie de către Schluchseewerk AG

Până acum, conectarea semnalelor la distribuitorul marshalling era foarte costisitoare din cauza tehnicii Termi-Point. Fără sculele speciale, care funcţionau doar cu aer comprimat, conectarea era imposibil de realizat. În absenţa unui racord de aer comprimat era necesară mai întâi procurarea unui compresor.

În plus, datorită designului şi a greutăţii sculelor speciale, manevrarea la faţa locului era dificilă şi consumatoare de timp. Prin urmare, se înregistrau mereu contacte îndoite şi astfel se produceau scurtcircuite între punctele de conectare.

După evaluarea de către tehnicieni a mai multor sisteme de distribuitoare marshalling, Schluchseewerk AG a optat pentru racordul de triere PTRV de la Phoenix Contact. Faţă de soluţiile alternative, sistemul ales s-a remarcat în special prin designul compact. În plus, acesta oferă şi alte avantaje: Prin inserţii de culori diferite, utilizatorul poate adapta marcajele în funcţie de procesele de lucru sau poate reproduce pe sistemul de distribuitoare marshalling normele specifice pentru culorile conductorilor, DIN VDE 0815, IEC EN 69100. Blocurile terminale sunt echipate cu o deschidere de verificare de 2,3 mm, astfel încât vârfurile de măsurare standard să poată fi utilizate pentru control.

Sistem de distribuitoare marshalling PTRV  

Sistemul de distribuitoare marshalling PTRV necesită un spaţiu cu până la 20 % mai redus în dulapul de comandă

Datorită designului compact al sistemului PTRV, necesarul de spaţiu în dulapul de comandă a putut fi redus cu cca. 35 procente faţă de soluţia anterioară. Astfel nu s-au economisit dulapuri de comandă, însă Schluchseewerk AG a câştigat o rezervă substanţială de spaţiu pentru extensii viitoare. Prin tehnica modernă de conectare push-in a blocurilor terminale, necesarul de spaţiu la montajul la faţa locului a putut fi redus simţitor. Prin structura sistemului, erorile precum contacte curbate sau scurtcircuite între contacte sunt acum excluse. Siguranţa pentru personalul de la faţa locului a fost mărită substanţial prin protecţia la şoc a blocurilor terminale. Acum pot fi conectate şi semnale cu un potenţial de până la 250 V – ceea ce înainte nu era posibil, din motive de siguranţă.

Concluzie

Tehnica şi manevrarea PTRV a fost convingătoare pentru Schluchseewerk AG la modernizarea cu succes efectuată în Kühmoos. „Manevrarea la noul sistem de distribuitoare marshalling PTRV este superioară cu câteva clase faţă de tehnica utilizată anterior. Acolo unde acum este suficientă o simplă şurubelniţă pentru conectarea firelor, înainte trebuia intervenit cu un pistol cu aer comprimat“, declară Kastner.

În prezent, sistemul PTRV va înlocui sistemele de distribuitoare marshalling şi în alte locaţii. În pus, la aplicaţiile viitoare, sistemul de distribuitoare marshalling PTRV va fi impus ca standard şi la contractele de subantrepriză.

PHOENIX CONTACT ROMANIA

Splaiul Unirii 165
Timpuri Noi Square
TNO1, Etaj 1
Bucuresti 030133
+40 21 350 88 12 - 3
+40 37 448 56 32 - 7

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere