Monitorizarea bazată pe web a stării sistemelor de stingere a incendiilor pentru rezervoarele de petrol

Prezentare generală

Cap de pulverizare cu bulbi de sprinklere  

Bulbii sprinklerelor se asigură că agentul de stingere iese numai prin capul de pulverizare

  • Compania olandeză Saval BV a conceput un sistem special de stingere a incendiilor pentru rezervoarele cu acoperiș flotant, dedicate depozitării combustibililor fosili.
  • O soluție centralizată pentru monitorizarea a două semnale digitale oferă orice fel de informații despre starea sistemului de protecție împotriva incendiilor.
  • Controlerele și modulele I/O din seturile de asamblare Inline de la Phoenix Contact permit o monitorizare a stării bazată pe web a sistemului.
  • Vizualizarea furnizează informații cu privire la starea comutatorului de presiune și a întrerupătorului cu flotor, precum și la sursa de alimentare și afișează o alarmă corespunzătoare, în cazul defecțiunilor funcționale.

Profil client

Clădirile firmei Saval BV în orașul olandez Breda  

În Breda sunt dezvoltate și produse sisteme automate de stingere a incendiilor (sursă fotografie: Saval BV)

Saval BV, cu sediul în orașul olandez Breda, aparține Grupului SK FireSafety. Compania s-a specializat în produse și sisteme de protecție împotriva incendiilor pentru medii industriale și are o experiență de peste 85 de ani.

La sediul din Breda, mai mult de 200 de angajați dezvoltă, produc și oferă servicii de întreținere pentru diferite sisteme automate de localizare și stingere a incendiilor.

Aplicație

Extinctoare pe marginea acoperișului flotant  

Extinctoarele sunt montate pe marginea acoperișului flotant (sursă fotografie: Saval BV)

Depozitarea și procesarea în siguranță a țițeiului, precum și a altor combustibili fosili este de o importanță deosebită, nu în ultimul rând din cauza riscului ridicat de explozie. Rezervoarele cu acoperiș fix folosite de obicei creează o așa numită ventilare a rezervorului între materialul care trebuie depozitat și acoperișul montat fix. Pe lângă reducerea cantității materialului depozitat, aceasta duce la un risc crescut de explozie.

O alternativă sunt rezervoarele cu acoperiș flotant, al căror acoperiș nu este montat fix, ci plutește pe lichidul depozitat. Cu toate acestea, aici există pericolul ca gazul care se degajă pe la garnitură să se aprindă, din cauza electricității statice. Dacă focul rămâne nedetectat, acesta se poate dezvolta într-un incendiu de necontrolat.

Sistemul de stingere a incendiilor dezvoltat de Saval constă în extinctoare separate, conectate la numeroasele capete de pulverizare. Acestea se asigură că flăcările sunt eliminate și că agentul de stingere nu se răspândește pe toată suprafața garniturii acoperișului flotant.

Soluție

Controler modular PROFINET cu module I/O cu protecție intrinsecă din seria Inline-Ex-i  

Recipient EXD SK 3100 cu un controler modular PROFINET și module I/O cu protecție intrinsecă

În cadrul automatizării sistemului de stingere a incendiilor, sunt monitorizate două semnale digitale, care oferă informații cu privire la starea sistemului de protecție împotriva incendiilor. Soluția centrală este concepută astfel încât semnalele digitale sunt transmise cu greu prin cablu și sunt transferate către panoul de monitorizare montat în zona fără potențial exploziv.

Panoul de monitorizare SK 3000 este compus dintr-un controler modular ILC 171 ETH, precum și module I/O Ex-i cu protecție intrinsecă, dezvoltate pentru zona cu potențial exploziv, din familia de produse Inline.

Condiția preliminară este separarea galvanică dintre modulele Inline Ex-i și standard. Blocurile terminale cu protecție intrinsecă asigură alimentarea cu curent, în mod fiabil, prin intermediul unui modul Inline dedicat. Astfel, magistrala internă Inline se aliniază perfect cu ILC 171 ETH și achiziționează semnalele digitale ale întrerupătorului cu flotor și comutatorului de presiune.

Panou de monitorizare SK 3000 cu controler modular ILC 330 PN și modul LAN wireless WLAN 5100  

Panou de monitorizare SK 3000 cu controler modular și modul LAN wireless

Semnalele sunt transmise prin PROFINET și LAN wireless

În cazul în care infrastructura de comunicații de pe rezervorul de petrol este disponibilă și poate fi utilizată, pozarea noilor trasee de cabluri este dificilă. În acest context, Saval a dezvoltat o soluție descentralizată, prin containerul de protecție SK 3100 cu clasele de protecție cuprinse între IP52 și IP65.

În container este încorporat un controler modular PROFINET din familia de produse Inline, cu module Inline cu protecție intrinsecă. Fiecare stație SK-3100 descentralizată monitorizează până la patru sisteme de stingere a incendiilor. Semnalele sunt transmise prin LAN wireless la un panou de monitorizare instalat central, SK 3000, în care este montat un controler modular de mare putere, ILC 330 PN. Pentru transmisia datelor sunt utilizate modulele wireless WLAN 5100 de la Phoenix Contact.

Dispozitivele corespund standardului IEEE 802.11e și permit transmiterea protocolului PROFINET, astfel încât cele două controlere Inline să poată comunica prin protocol PROFINET. Pentru monitorizarea soluției, este utilizat software-ul de vizualizare Webvisit de la Phoenix Contact. De aceea, controlerul trebuie să dispună de un server web integrat. Pentru a putea accesa vizualizarea, este necesară numai adresa IP a controlerului. Datele sunt afișate apoi pe un dispozitiv de exploatare și monitorizare.

Concluzie

Prin intermediul sistemului de stingere a incendiilor dezvoltat de Saval pentru rezervoarele de petrol, cu monitorizare bazată pe web a stării, incendiile pot fi localizate rapid și detectate în condiții de siguranță. Numeroasele capete de pulverizare, conectate la extinctoare individuale, se asigură că flăcările sunt stinse cu promptitudine.

Vizualizarea furnizează informații, permanent și fiabil, cu privire la starea comutatorului de presiune și a întrerupătorului cu flotor, precum și la sursa de alimentare a sistemului de comandă. Mai mult decât atât, în cazul disfuncționalităților se afișează o alarmă corespunzătoare. Astfel, incendiile și pericolul de explozie asociat cu acestea la depozitarea țițeiului brut și a altor combustibili fosili, pot fi împiedicate în mod eficient.

Produse

DescriereTipNr. articol
Controler Inline, cu posibilitate de comunicare prin PROFINET și Modbus/TCP. Sunt acceptate protocoalele bazate pe Ethernet, Modbus/TCP și PROFINETILC 171 ETH 2 TX2700975
Controler Inline cu interfețe PROFINET pentru cuplarea la alte controlere sau sisteme și posibilitate de programare conform IEC 61131-3ILC 330 PN2988191
WLAN Access Point, Client, WLAN 802.11 a, b, g, n, frecvență 2,4 GHz, 5 GHz, IP20Modul radio WLAN 51002700718
Cuplor de bus PROFINET, 8 intrări la 24 V c.c., 4 ieșiri la 24 V c.c., 500 mA, complet cu fișe de conectare a dispozitivelor perifericeIL PN BK DI8 DO4 2TX-PAC2703994
Terminale de alimentare modulare Inline, pentru alimentarea blocurilor terminale I/O cu protecție intrinsecăIB IL EX-IS PWR IN-PAC2869910
Blocuri terminale I/O digitale Inline cu protecție intrinsecă, 4 canale de intrare/ieșire configurabile, complete cu accesoriiIB IL EX-IS DIO 4/NAM-PAC2869911
DescriereTipNr. articol
Controler Inline, cu posibilitate de comunicare prin PROFINET și Modbus/TCP. Sunt acceptate protocoalele bazate pe Ethernet, Modbus/TCP și PROFINETILC 171 ETH 2 TX
Controler Inline cu interfețe PROFINET pentru cuplarea la alte controlere sau sisteme și posibilitate de programare conform IEC 61131-3ILC 330 PN
WLAN Access Point, Client, WLAN 802.11 a, b, g, n, frecvență 2,4 GHz, 5 GHz, IP20Modul radio WLAN 5100
Cuplor de bus PROFINET, 8 intrări la 24 V c.c., 4 ieșiri la 24 V c.c., 500 mA, complet cu fișe de conectare a dispozitivelor perifericeIL PN BK DI8 DO4 2TX-PAC
Terminale de alimentare modulare Inline, pentru alimentarea blocurilor terminale I/O cu protecție intrinsecăIB IL EX-IS PWR IN-PAC
Blocuri terminale I/O digitale Inline cu protecție intrinsecă, 4 canale de intrare/ieșire configurabile, complete cu accesoriiIB IL EX-IS DIO 4/NAM-PAC

PHOENIX CONTACT ROMANIA

Splaiul Unirii 165
Timpuri Noi Square
TNO1, Etaj 1
Bucuresti 030133
+40 21 350 88 12 - 3
+40 37 448 56 32 - 7
Referrer:

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere