Siguranță și disponibilitate ridicată a datelor de măsurare din rețeaua de distribuție a gazelor, de la Linde Gas

Prezentare generală

Rețea de conducte sistem de transport  

Rețea de conducte pentru transportul gazelor industriale

  • Ca parte a diviziei pentru gaze naturale a companiei Linde AG, Linde Gas se numără printre cei mai importanți furnizori de gaze naturale, atât în Germania, cât și în Europa.
  • Pentru colectarea datelor relevante pentru facturare, stațiile de măsurare speciale trebuie instalate de-a lungul rețelei de distribuție a gazelor naturale.
  • Împreună cu Actemium Cegelec și Linde Gas Deutschland, Phoenix Contact a dezvoltat o soluție pentru transmiterea sigură și înregistrarea valorilor măsurate.
  • Soluția a garantat siguranța accesului și disponibilitatea la redirecționarea datelor de măsurare sensibile.

Profil client

Centrul de gaze Linde AG din Leuna  

Centrul de gaze Linde AG din Leuna

În localitatea industrială chimică Leuna, Linde AG operează unul dintre cele mai mari centre de producție a gazelor naturale la nivel mondial și de acolo alimentează o mulțime de consumatori.

Pentru automatizarea stațiilor de măsurare aflate de-a lungul rețelei de distribuție a gazelor naturale, precum și integrarea acestora în sistemul de management al datelor disponibil, Linde Gas a contractat integratorul de sisteme, Actemium Cegelec GmbH.

Aplicație

Stația de măsurare a rețelei de distribuție a gazelor naturale  

Stație de măsurare pentru interogarea și transmiterea valorilor referitoare la debit, temperatură și presiune

În rețeaua de distribuție a gazelor sunt transmise datele de măsurare sensibile prin internet, astfel că securitatea accesului și disponibilitatea soluției au prioritate maximă.

Pentru colectarea valorilor măsurate ale întregii rețele de distribuție este necesar un concept inovator de comunicații, pe baza unui protocol eficient, pentru a cupla stațiile individuale la sistemul de management al datelor. Datele acceptate trebuie transmise permanent prin GPRS/EDGE prin rețeaua de telefonie mobilă. Valorile măsurate colectate la comun trebuie stocate la distanță, în stația de măsurare respectivă, pentru ca în cazul unei întreruperi îndelungate a conexiunii să vă asigurați că nu pierdeți datele.

Faptul că stațiile montate de-a lungul rețelei de conducte se află în principal pe terenuri greu accesibile, reprezintă, în plus, o mare provocare. De aceea, Thomas Hauswald, manager al locației Bitterfeld și pentru rețelele de conducte de la Linde Gas, a accentuat ideea unui sistem centralizat, care să permită și o interogare ulterioară a datelor din stațiile de măsurare.

Soluție

Tablou de distribuție cu controler compact ILC  

Tablou de distribuție cu controler compact și module Inline înseriate

Kai Schwarz, manager de proiect în cadrul Actemium Cegelec, care a fost responsabil pentru punerea în aplicare a proiectului, s-a hotărât, în ceea ce privește transmisia de date, pentru soluția la distanță Resy+ de la Phoenix Contact. Pentru a contracara posibilele întreruperi de conexiune din rețeaua de telefonie mobilă, stațiile de măsurare sunt conectate la sistemul de management al datelor, prin protocolul standardizat IEC 60870-5-104, prin tunelul VPN (Virtual Private Network).

Prin utilizarea standardului bazat pe evenimente, datele sunt stocate în memoria tampon în cazul întreruperilor scurte în comunicații și sunt transmise la sistemul de management date, după reluarea conexiunii. În plus, valorile măsurate sunt stocate pe cardurile SD externe ale controlerului.

Box-PC industrial  

Sistemul de management al datelor Resy+ rulează pe un Box-PC industrial

Sistem central de backup pentru un lanț informațional permanent

Pentru a asigura un lanț informațional fără întreruperi, Actemium Cegelec a integrat într-un punct central managementul de date Resy+ în soluție.

Serviciul Windows care rulează pe unul dintre Box-Pc-urile industriale furnizează funcțiile esențiale ale sistemului de management al datelor, care sunt necesare pentru citirea ulterioară a datelor. În acest scop, sistemul de management al datelor generează o interogare cu informațiile necesare și le transmite la serviciul de management al datelor de la Resy+. Serviciul preia datele solicitate de la stația respectivă și convertește valorile relevante în formatul preferat de operator. Cu fișierul de rezultate generat, sistemul de management al datelor poate completa înregistrările existente pentru informațiile care lipsesc.

Datele sunt schimbate permanent prin FTP, între sistemul de management al datelor, serviciul de management al datelor și stațiile exterioare. Informațiile de diagnosticare semnificative sunt disponibile pentru utilizator, în forma unui fișier text. Și în ceea ce privește hardware-ul, Linde Gas și Actemium Cegelec au ales Phoenix Contact. Astfel, au fost instalate modemuri de tip PSI-Modem-GSM/ETH, care constituie conexiunea la rețea și acceptă rețelele Ethernet industriale, prin care pot fi transmise datele sensibile, în mod sigur, prin rețeaua GSM. Ca tehnologie de comandă, sunt utilizate controlerele Inline de tip ILC 170 ETH 2TX.

Concluzie

Thomas Hauswald și Kai Schwarz  

Thomas Hauswald, managerul locației Bitterfeld (dreapta) și managerul de proiect Kai Schwarz din cadrul Actemium Cegelec (stânga)

Prin punerea în aplicare a stațiilor de măsurare pe baza unei tehnologii de control și control la distanță pentru mediul industrial, datele sensibile sunt comunicate în condiții de siguranță la sistemul de management al datelor. „Managementul centralizat de backup permite, în plus, accesul la valorile de măsurare istorice, care sunt înregistrate în paralel cu transmiterea prin protocol IEC-60870-5-104 în controler”, declară Kai Schwarz.

Thomas Hauswald completează: „Atât în ceea ce privește securitatea datelor, cât și disponibilitatea valorile măsurate înregistrate, soluția se bazează pe concepte inovatoare și completează, prin urmare, cele mai exigente cerințe. Acestea ne oferă flexibilitate ridicată la distanță, la întreținerea și extinderea sistemului”.

Produse

DescriereTipNr. articol
Memorie de programare și configurare cu cheie de licență pentru bibliotecile de funcții blocSD FLASH 512MB APPLIC A2701799
Controler Inline cu interfețe EthernetILC 170 ETH 2TX2916532
Modem industrial Ethernet pentru montare pe șină DIN ENPSI-MODEM/ETH2313300
Box-PC-urile industriale fără ventilator cu grad de protecție IP20, cu procesor Intel® Atom™ eficient din punct de vedere energeticVL BPC 10002701291
DescriereTipNr. articol
Memorie de programare și configurare cu cheie de licență pentru bibliotecile de funcții blocSD FLASH 512MB APPLIC A
Controler Inline cu interfețe EthernetILC 170 ETH 2TX
Modem industrial Ethernet pentru montare pe șină DIN ENPSI-MODEM/ETH
Box-PC-urile industriale fără ventilator cu grad de protecție IP20, cu procesor Intel® Atom™ eficient din punct de vedere energeticVL BPC 1000

PHOENIX CONTACT ROMANIA

Splaiul Unirii 165
Timpuri Noi Square
TNO1, Etaj 1
Bucuresti 030133
+40 21 350 88 12 - 3
+40 37 448 56 32 - 7
Referrer:

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere