Facilitarea în mod semnificativ a lucrărilor de întreținere prin întreținere la distanță

Una dintre cerințele de bază ale fiecărui operator este rata înaltă a disponibilității mașinii sau instalației sale. Astfel, în cadrul conceptului său de întreținere la distanță, Hermes Systeme GmbH se bazează pe cloud-ul Phoenix Contact, o soluție flexibilă și rentabilă, pentru accesul în siguranță la aplicațiile clienților.

Acces la distanță securizat la rețele SCADA prin intermediul cloud-ului mGuard

Angajații Hermes Systeme GmbH cu sediul în orașul Wildeshausen din Bremen dezvoltă soluții inovatoare pentru domeniul tehnologiei de măsurare și control și al tehnologiei de automatizare. Pe lângă modernizarea instalațiilor, domeniul de activitate al companiei include întreținerea și reparația echipamentelor existente, precum și furnizarea și instalarea unor noi sisteme. În acest scop, Hermes Systeme se concentrează pe automatizarea industrială și automatizarea clădirilor, precum și pe tehnologia de control pentru instalații hidraulice, pentru piscine, stații de epurare, sisteme de răcire, sisteme de informații și sisteme centrale de control. În calitate de integrator de sisteme, întreprinderea oferă de peste 30 de ani asistență utilizatorilor industriali și casnici la implementarea sistemelor SCADA. În acest sens este utilizată o stație I/O dezvoltată de Hermes Systeme. Pentru întreținere la distanță sunt utilizate dispozitive de securitate ale Phoenix Contact, care oferă tehnicienilor de service acces în siguranță la orice rețele SCADA.

„În prezent, instalațiile fără tehnologie de întreținere la distanță nu mai sunt competitive pe piață, deoarece orice operator solicită un grad înalt de disponibilitate, ceea ce înseamnă că defecțiunile trebuie să fie remediate cât mai rapid posibil”, afirmă directorul executiv al companiei, Ingo Hermes. De la simple sisteme de comandă pentru pompe până la proiecte de mare amploare, întreprinderea sa a contribuit deja la numeroase proiecte pentru sisteme de comandă. Activitățile de cercetare, analiză, programare, instalare și depanare în domeniul sistemelor de proces ale instalațiilor fac parte din gama largă de servicii oferite de aceasta. Printre altele, Hermes Systeme s-a specializat în dezvoltarea de soluții SCADA brevetate pentru comanda și monitorizarea proceselor. În domeniul gospodăririi apelor, acestea pot fi atât stații de pompare de mici dimensiuni, cât și sisteme de distribuție complexe.

Utilizare gratuită a soluției cloud

În domeniul întreținerii la distanță, Hermes Systeme se bazează pe tehnologia Phoenix Contact cu o eficiență dovedită. În acest sens, este vorba în special de remedierea rapidă a defecțiunilor, însă și de un standard de siguranță comprehensibil, care este absolut necesar pentru acceptarea conceptului de întreținere la distanță de către operatorul instalației. Utilizarea mGuard Secure Cloud reprezintă astfel o soluție optimă pentru aplicațiile corespunzătoare și contribuie la conservarea resurselor Hermes Systeme. Aceasta se datorează faptului că utilizarea cloud-ului este gratuită, iar disponibilitatea funcțiilor cloud-ului este asigurată de Phoenix Contact. Prin utilizarea unei soluții bazate pe tehnologia cloud, utilizatorul beneficiază de următoarele avantaje:

  • nu există costuri de hardware pentru centrala de întreținere la distanță
  • utilizare simplă a serviciilor cloud prin intermediul unui browser web
  • este posibil atât accesul staționar, cât și accesul mobil
  • mai mulți tehnicieni de service pot accesa sistemul în același timp
  • responsabilitatea privind securitatea sistemului cloud revine Phoenix Contact
  • investiție de capital minoră, cheltuieli de personal reduse și grad înalt de disponibilitate
  • Phoenix Contact își asumă responsabilitatea pentru scalarea și adaptarea performanței

În cazul lucrărilor de service, tehnicianul poate obține imediat informații cu privire la starea instalației, de la distanță. Acesta evaluează fișiere jurnal cuprinzătoare și alte date de istoric care pot oferi indicii cu privire la cauza erorilor. Înregistrările sistemului de senzori al instalației permit închiderea în caz de defecțiune și afișează în același timp posibilități de optimizare. Majoritatea sistemelor SCADA sunt alcătuite dintr-unul sau mai multe controlere, precum și dintr-o interfață grafică. „Aproximativ 80% din toate problemele pot fi remediate prin intermediul accesului la distanță”, explică Christian Nölker, inginer electronist și programator în cadrul Hermes Systeme. „În acest scop, tehnicienii noștri de service folosesc propriul calculator pentru a accesa ecranul de operare al instalației și colaborează cu angajații de la fața locului pentru a remedia defecțiunea”.

Gestionare simplă a instalațiilor și a angajaților de service

„Pentru alegerea tehnologiei de întreținere la distanță potrivite, nu este suficientă o scurtă privire asupra parametrilor și asupra prețului”, afirmă Christian Nölker. În cazul unui număr de instalații care crește în timp, costurile pentru gestionarea accesului online și pentru configurarea stațiilor de routere aflate la distanță pot deveni rapid foarte mari. Subiecte precum autentificarea în siguranță, gestionarea datelor de acces și de configurare specifice fiecărui client, precum și diferitele medii software ale unui parc tehnologic în continuă dezvoltare îngreunează, de asemenea, luarea unei decizii. „De aceea, am căutat un furnizor care să poată oferi o soluție pentru gestionarea simplă a instalațiilor și a angajaților de service”, explică Ingo Hermes. „Renumele producătorului era la fel de important pentru noi, pentru a asigura acceptarea conceptului nostru de întreținere la distanță de către clienți”.

În aceste condiții, soluția completă oferită de Phoenix Contact a convins persoanele responsabile, oferind, pe lângă standardul ridicat de securitate în domeniul tehnologiei informației, și sisteme pentru gestionarea instalațiilor și a angajaților de service. Configurarea necesară pentru dispozitivele utilizatorilor este generată în mod automat în cloud și încărcată pe dispozitive. Implementarea tuturor procedurilor precum configurarea VPN, setările de rutare sau administrarea certificatelor este realizată prin cloud. „Cloud-ul Phoenix Contact administrează, în calitate de portal, domeniile de întreținere din ce în ce mai diverse ale instalațiilor și le oferă angajaților de service mediul de lucru corespunzător”, declară mulțumit Christian Nölker. La fiecare accesare în scopuri de service este pornită o mașină virtuală temporară, care ulterior este ștearsă. Acesta face posibilă, de asemenea, funcționarea în paralel a programelor software din generații diferite. Pentru Hermes Systeme, acest tip de întreținere la distanță s-a dovedit a fi o soluție eficientă, care oferă clienților întreprinderii o rată înaltă de disponibilitate a instalațiilor.

Soluții robuste pentru condiții dificile ale mediului industrial

„La momentul respectiv, căutam o soluție prin care să putem accesa prin internet rețeaua SCADA a instalației și în același timp să o putem proteja împotriva accesului neautorizat”, afirmă Christian Nölker. În mod ideal, trebuia ca această soluție să fie creată special pentru domeniul industrial. „Majoritatea aplicațiilor de siguranță disponibile pe piață sunt dezvoltate pentru mediul de birou”, continuă Nölker. Prin gama de produse FL mGuard de la Phoenix Contact, Hermes Systeme a optat pentru un dispozitiv de siguranță, care respectă toate cerințele domeniului industrial. Seria include componente de siguranță cu funcții integrate de firewall, rutare și VPN (Virtual Private Network - rețea virtuală privată) pentru rețelele industriale. Dispozitivele combină cerințele tehnologiei informației cu un sistem hardware robust în carcasă metalică pentru condițiile dificile aferente aplicațiilor industriale.

„Varianta FL mGuard RS2000 utilizată de noi poate fi montată pe o șină DIN și dispune de o sursă de alimentare de 24 V CC. În funcție de condițiile de la fața locului, pentru a realiza conexiunea între instalație și cloud utilizăm fie versiunea RJ45, fie varianta pentru rețeaua mobilă”, explică în continuare programatorul. Datorită faptului că FL mGuard RS2000 funcționează ca un gateway sigur, care protejează sistemul împotriva accesului neautorizat, rețeaua SCADA poate fi conectată direct la internet și astfel la cloud. Tehnicienii de service utilizează un client software VPN, prin intermediul căruia este realizată conexiunea la cloud. Prin funcția VPN se asigură faptul că este posibilă inițializarea comunicației numai de către persoane autorizate, care dețin datele de acces corespunzătoare. Odată ce conexiunea VPN este realizată, aceasta funcționează ca o conexiune directă la rețeaua locală. Software-ul de programare al controlerului detectează dispozitivele de securitate și se poate conecta cu ușurință.

Concluzie

În prezent, instalațiile sunt alcătuite adesea din mașini și sisteme complexe care sunt caracterizate de un nivel ridicat de automatizare. Ca urmare a creșterii nivelului de digitalizare în domeniul industrial, trebuie luată în considerare o altă tendință din ce în ce mai populară. Aplicațiile de acest tip trebuie să fie dotate cu dispozitive de securitate pentru tehnologia informației care iau în considerare necesitățile utilizatorilor și cerințele sistemelor, precum și cu echipamente de protecție corespunzătoare împotriva factorilor de risc uzuali, precum internetul. Asigurarea accesului în siguranță este un proces continuu, care poate funcționa numai prin noi arhitecturi de siguranță care pot fi gestionate cu ușurință de către utilizator – precum cloud-ul Phoenix Contact.

PHOENIX CONTACT ROMANIA

Splaiul Unirii 165
Timpuri Noi Square
TNO1, Etaj 1
Bucuresti 030133
+40 21 350 88 12 - 3
+40 37 448 56 32 - 7

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere