Soluții pentru marcajele din centrala electrică

Utilizare

Centrală electrică  

Centrală electrică

Sistemul de marcare a centralelor electrice KKS (Kraftwerk-KennzeichenSystem) servește la marcarea unitară și sistematică a instalațiilor din centralele electrice. RDS-PP (Reference Designation System for Power Plants) este un înlocuitor modern al sistemului de marcare consacrat KKS pentru centrale electrice. Acest sistem oferă o serie de inovații și îmbunătățiri care îndeplinesc cerințele de astăzi pentru marcarea componentelor centralei electrice.

Față de KKS, sistemul RDS-PP a fost perfecționat, având în vedere și noile forme de producere a energiei, de exemplu sistemele descentralizate, și sunt utilizate de către toate departamentele de specialitate pentru proiectare, autorizare, construcție, exploatare și întreținere. Marcarea conform KKS și RDS-PP constă dintr-o combinație de 15 până la 17 litere și cifre. Literele sunt folosite, de obicei, pentru clasificarea sistemelor și agregatelor. Cifrele servesc pentru numerotare.

Tipuri de marcare

Tipuri de marcare

Pentru a face față presiunii crescânde a costurilor privind verificările și lucrările de întreținere obligatoriu necesare ale agregatelor și echipamentelor la fața locului, sunt esențiale procesele de întreținere rapide și eficiente. Procedura clasică de emitere a comenzilor de lucru și a buletinelor de încercări pe suport de hârtie poate fi înlocuită în mod rentabil cu opțiuni de identificare și comunicare moderne, compatibile cu domeniul industrial. În plus, schimbul de informații prin sistemul central de documentație și de întreținere este posibil fără suport de hârtie. Un rol din ce în ce mai important îl are procesul de identificare, cum ar fi codul de bare, codul QR sau RFID. Acest lucru face posibilă stabilirea optimă și fără hârtie a proceselor de întreținere mobilă și electronică.

Identificare prin cod de bare

Cod de bare cu anul înființării PxC

Cod de bare

Codul de bare în prezent este folosit în mod frecvent pentru întreținerea mobilă orientată spre viitor în marcarea instalațiilor. Din cauza cerințelor înalte de mediu, codul de bare de pe etichete nu se dovedește totuși a fi soluția optimă într-o centrală electrică. Murdăria și îmbătrânirea duc adesea la rate mari de eroare și la o identificare limitată.

Identificare prin cod matrice

Cod QR

Cod QR

Susținem diferite coduri matrice, cum ar fi codurile QR. Prin codul matrice pot fi obținute în mod fiabil informații relevante cu ajutorul dispozitivelor mobile.

Identificare prin RFID

RFID

RFID UHF

În tehnologia RFID, se face o distincție între transponderele active și pasive (Transmit și Response). Structura de bază a unui transponder RFID prevede o antenă, un microcontroler și o memorie permanentă, care poate fi citită și scrisă. Pentru a asigura o întreținere optimizată, în centrala electrică se utilizează cu precădere transpondere pasive fără alimentare proprie cu baterii. La transponderele pasive se deosebesc transponderele de înaltă frecvență (HF) și transponderele de ultraînaltă frecvență (UHF). Transponderul HF își detectează excitația la o frecvență de 13,56 MHz, de exemplu prin intermediul unui dispozitiv portabil. Acesta atinge o distanță maximă de 1 m. Transponderul UHF cu frecvența de 868 MHz (Europa Centrală) este adecvat pentru raze de acțiune mai mari, de până la 4 m. În centrala electrică se utilizează ambele tipuri de transpondere:

  • Deoarece la echipamente electrice trebuie asigurată înainte de toate identificarea univocă, aici se evită distanțele mai mari ce cauzează detectarea în grup. În cazul detectării în grup, se detectează toate transponderele RFID aflate în raza de acțiune a dispozitivului portabil.
  • La schele mecanice și agregate mari, din cauza accesului dificil în anumite zone, este mai utilă utilizarea transponderului UHF. În astfel de cazuri se acceptă chiar și eventuala detectare în grup a mai multor transpondere RFID.

Marcarea conductelor

Suport de etichetă cu elemente suplimentare colorate și etichetă inscripționată  

Suport de etichetă cu elemente suplimentare colorate și etichetă inscripționată

Conductele trebuie să fie marcate conform DIN 2403 prin diferite culori în funcție de agentul care le tranzitează. Suplimentar față de benzile de etichetare conducte care marchează conducte neîngropate în locuri potențial periculoase, conductele aparținând unui agregat sunt de regulă codate conform sistemului KKS. Culorile pot fi atribuite individual prin sistemul de marcare modular. Se utilizează un suport prevăzut pentru dimensiunea etichetei de 90 x 38 mm. Eticheta este menținută pe poziție în suport de cele două culori pentru agent adăugate în exterior și prinse prin două popnituri. Astfel eticheta poate fi înlocuită rapid atunci când codarea se modifică, fără ca suportul să fie demontat.

Soluție

Phoenix Contact vă oferă un sistem de inscripționare cu care toate sarcinile de inscripționare din centralele electrice pot fi rezolvate în mod flexibil cu doar o singură imprimantă.

Imprimanta BLUEMARK ID

Sistem de inscripționare cu materiale de marcare  

Sistem de inscripționare cu materiale de marcare

Elementul central al acestui sistem de inscripționare este imprimanta de mare viteză din familia BLUEMARK ID. Etichetele realizate prin procedeul special de imprimare UV LED, îndeplinesc toate cerințele din mediul unei centrale electrice.

Acestea sunt rezistente la solicitări termice, chimice și mecanice ridicate. Grație portofoliului vast de materiale de marcare și accesorii de sistem, pot fi acoperite aproape complet diversele sarcini de inscripționare ale operației de marcare din centralele electrice.

Avantajele dumneavoastră

  • O soluție complexă – de la imprimare până la identificarea electronică
  • Trei procedee de identificare (cod de bare, cod QR, RFID) – un singur sistem de imprimare
  • Managementul eficient al documentației și întreținerii fără suport de hârtie
  • Corespunde standardelor internaționale: ISO, IEC și VGB (B105)
  • Garantează o inscripționare rezistentă la ștergere și la zgârieturi, utilizând tehnologia de imprimare UV ecologică
  • Alte materiale pentru aproape toate aplicațiile din centralele electrice (marcarea conductorilor, cablurilor și dispozitivelor, marcarea conductelor și agregatelor, etichete pentru agent și etichete de avertizare)

PHOENIX CONTACT ROMANIA

Splaiul Unirii 165
Timpuri Noi Square
TNO1, Etaj 1
Bucuresti 030133
+40 21 350 88 12 - 3
+40 37 448 56 32 - 7

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere