Aplicații radio în cadrul producției de energie

Utilizarea

Turnuri de răcire  

Turnuri de răcire

În cadrul producției de energie există întotdeauna provocări în zona exterioară a centralei electrice privind conectarea comunicației sistemelor de infrastructură la sistemul de control central. Iată câteva exemple:

Măsurarea temperaturii și nivelului în centrala electrică pe bază de combustibili fosili

Centrală electrică  

Centrală electrică

Pentru operatorii centralelor electrice există o obligație față de autorități pentru documentarea măsurării nivelului și temperaturii la admisia și evacuarea apei de răcire. Prin urmare, punctele de măsurare sunt înregistrate central și arhivate prin intermediul tehnologiei de control.

Constituie probleme nu doar distanțele lungi până la clădirile centrale, ci și alimentarea cu energie a tehnologiei locale de măsurare și transmisie, adesea construite independent. Între mai multe clădiri/ateliere și tehnologia de control este absolut necesară o comunicare bidirecțională.

Instalații de transport cărbune în centrală electrică pe bază de combustibili fosili

Instalație de transport cărbune  

Instalație de transport cărbune

Din cauza descărcării de pe navă, instalațiile transportoare de cărbune sunt situate de obicei departe de zona propriu-zisă a centralei electrice. Cărbunele este stocat provizoriu în apropierea punctului de descărcare în halde și, la nevoie, transportat de un excavator cu raclete pe instalațiile transportoare corespunzătoare. Acest excavator cu raclete se deplasează pe șine de-a lungul haldelor de cărbune. Din cauza acestei secvențe de mișcări, liniile de alimentare și, de asemenea, cele pentru comunicarea de date trebuie să fie executate cu cabluri flexibile, înfășurabile pe tambur.

Dar aceste cabluri speciale sunt foarte scumpe și trebuie întreținute sau reînnoite în mod regulat din cauza condițiilor de mediu. Banda transportoare transportă apoi cărbunele pe o distanță mai mare la sala cazanelor din centrala electrică, a cărei tehnologie pentru sistemele de acționare este de asemenea conectată la tehnologia de control.

Hidrocentrale

Hidrocentrală  

Hidrocentrală

Caracteristica specifică a hidrocentralelor este cursul natural al apei, și traseele aferente lungi de cabluri între măsurătorile de nivel distribuite local și comanda pompelor de ape mari, care trebuie să comunice și cu camera de comandă.

Soluția

Sistem de comunicație radio Radioline  

Sistem de comunicație radio Radioline

Phoenix Contact oferă în acest scop sistemul de comunicație radio extensibil modular Radioline, care se distinge în special prin structurile de sisteme distribuite pe suprafețe mari. Cu acest sistem pot fi înregistrate foarte simplu datele I/O, precum temperaturi, niveluri de umplere și mesaje de defecțiune pentru a fi transmise ulterior prin radio la centrul de comandă.

Alocarea intrărilor și ieșirilor se face doar printr-o rotire a butonului rotativ de selecție de la module. Astfel este foarte simplă distribuția și multiplicarea arbitrară a semnalelor I/O în rețea, și asta fără nicio programare!

Căi de comunicație flexibile

Căi de comunicație  

Căi de comunicație

Deoarece deseori trebuie parcurse distanțe mari sau terenuri inaccesibile, aceste date pot fi înregistrate numai cu un efort considerabil de cablare. Datorită funcționalității de repetor integrate de la Radioline, căile de comunicație pot fi configurate foarte flexibil în diferite structuri (structuri punct cu punct, în linie, stea sau arbore).  

Sistemul de comunicație radio Radioline oferă nu doar înlocuirea adecvată a cablurilor, dar, de asemenea, ridică disponibilitatea căilor de comunicație prin crearea de rețele.

Astfel, într-o rețea pot fi integrate până la 250 slave-uri repetor. Dacă o cale wireless nu este disponibilă, slave-ul repetor încearcă automat să ajungă la master printr-un alt participant la rețea. În majoritatea cazurilor, valorile măsurate se modifică foarte încet. Din acest motiv, pe căile de comunicație pot fi utilizate rate de transfer scăzute. Aceste rate de transfer scăzute permit însă o acoperire mare pentru căile wireless fără licență.

Surse de alimentare FV independente

Sistem de comunicație radio Radioline  

Sistem preasamblat pentru surse de alimentare independente

Dacă din cauza poziției speciale a unui punct de măsurare sau a unui comutator lipsește o sursă de alimentare, furnizăm, de asemenea, surse de alimentare FV independente, proiectate pentru orice putere necesară. Astfel, practic, nu există limite în punerea în aplicare a punctelor descentralizate de măsurare sau de comutare.

Cu sistemul de comunicație radio sunt posibile următoarele:

 • depășirea foarte simplă a obstacolelor
 • înlocuirea inelelor colectoare și fasciculelor de cabluri de la dispozitive mobile, predispuse la uzură
 • conectarea foarte simplă la tehnologia de control a stațiilor îndepărtate, fără acces prin cablu

Phoenix Contact vă oferă nu doar toate componentele necesare, dar vă furnizează la cerere și stații I/O preasamblate, gata de conectare, echipate în funcție de cerințele dumneavoastră.

Cea mai sigură tehnologie wireless:

TRUSTED WIRELESS

Tehnologia noastră radio TRUSTED WIRELESS este dezvoltată pentru banda ISM de 2,4 GHz, fără licență. Versiunea 2.0 garantează transferul fiabil al datelor și semnalelor pe distanțe mari și se distinge în special prin:

 • fiabilitate ridicată datorită codării AES, salturilor de frecvență și gestionării coexistenței
 • acoperire pe distanțe de mulți kilometri datorită ratelor de date setabile (16 … 500 kbps)
 • rețele tip plasă cu până la 250 de noduri și funcție de optimizare a rețelei

Prin urmare, sistemul de comunicație radio Radioline poate fi utilizat fără alte mecanisme de protecție.
Spectrul tipic de interferență în mediul industrial al furnizorilor de energie nu are influență.

Avantajele dvs. pe scurt

 • Soluție radio pentru distanțe mari
 • Configurare simplă prin buton rotativ de selecție la modul – fără software
 • Comunicație de date fără uzură și fără licență, fără costuri curente
 • Nu este necesară instalarea cablurilor scumpe
 • Disponibilitate ridicată prin căi de comunicație alternative în rețea
 • Separare electrică prin cale wireless

PHOENIX CONTACT ROMANIA

Splaiul Unirii 165
Timpuri Noi Square
TNO1, Etaj 1
Bucuresti 030133
+40 21 350 88 12 - 3
+40 37 448 56 32 - 7

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere