Conectarea echipamentului propriu la tehnologia de control a centralei electrice prin IEC 61850

Utilizarea

Centrală electrică cu combustibili fosili  

Conectarea panourilor de distribuție la tehnologia de control conform IEC 61850

Tehnologiile moderne de control ale centralelor electrice oferă acum posibilitatea de integrare a panourilor de distribuție proprii prin intermediul IEC 61850 în tehnologia principală de control a unei centrale electrice. Acest lucru nu numai că economisește tehnologia de control separat de la panourile de distribuție, dar și efortul necesar de inginerie.

În trecut, panourile de distribuție au fost conectate condiționat de tehnologia de protecție, conform IEC 60870-101 sau -104. Odată cu introducerea tehnologiei de protecție digitală, acum există posibilitatea transmiterii unui eveniment și a momentului apariției în tehnologia principală de control prin intermediul comunicației conform IEC 61850 și pentru utilizarea la analiza de erori cu precizie de milisecunde. Acest lucru este necesar, în special în cazul ieșirilor de medie tensiune de procesare, cum ar fi morile de cărbune sau compresoarele.

 

Centrală electrică cu combustibili fosili  

Centrală electrică cu combustibili fosili

Panouri de distribuție de joasă tensiune

În timp ce la panourile de distribuție de medie tensiune, conexiunea la magistrală prin IEC 61850 se realizează aproape complet prin dispozitive moderne de protecție și de comandă, panourile de distribuție de joasă tensiune constituie o provocare specială: comutatoarele de putere de joasă tensiune deschise, în prezent au integrate electronica de protecție și de declanșare, astfel încât sunt necesare concepte modulare noi.

Design tipic de sisteme modulare cu două bare colectoare și dispozitiv de comutare  

Design tipic de sisteme modulare cu două bare colectoare și dispozitiv de comutare

Integrarea dispozitivului de comutare nu este o opțiune, ci o necesitate pentru controlul barelor colectoare, cu scopul de a crea o soluție integrală. În cazul unei defecțiuni (subtensiune sau defecțiunea unui transformator), este posibilă astfel comunicarea continuă prin IEC 61850 cu tehnologia principală de control. Pentru a evita soluțiile complexe și costisitoare de gateway, sistemul logic și componentele I/O trebuie să fie în măsură să stabilească prin IEC 61850 o comunicare directă de la dispozitiv.

Numai astfel este posibilă utilizarea rapidă a comunicării transversale ca eveniment GOOSE (Generic Object Orientated Substation Event) conform IEC 61850 pentru stabilirea blocărilor. Astfel se reduce considerabil efortul de cablare.

Integrarea comunicației IEC61850 în panourile de distribuție principale de joasă tensiune  

Integrarea comunicației IEC61850 în panourile de distribuție principale de joasă tensiune

Înnoirea tehnologiei de control

Ca parte a modernizării tehnologiei de control în centralele electrice existente, pot fi utile din punct de vedere economic conceptele de interconectare centrală, pentru integrarea panourilor de distribuție de joasă tensiune prin IEC 61850. Phoenix Contact vă oferă soluții complete de tablouri de distribuție pentru a înlocui nivelurile de interconectare existente cu comunicarea IEC 61850.

Soluția

Sistem I/O AXIOLINE

Sistem I/O AXIOLINE

Phoenix Contact vă oferă în acest scop sistemul extensibil modular I/O Axioline. Acesta se caracterizează prin capacitățile extinse de procesare a semnalului. Cu Axioline, pot fi simplu înregistrate și integrate în tehnologia principală de control, date digitale și analogice, cum ar fi contactele comutatorului de putere și valorile măsurate, utilizând noul cuplor de bus prin IEC 61850. Prin ieșirile de releu de mare putere pot fi comandate comutatoarele de putere direct de la sistemul I/O.

Stabilirea sistemelor de blocare este posibilă prin implementarea completă, standardizată a comunicației GOOSE. Tensiunea de semnal și comandă de 220 V c.c., tipică pentru centrala electrică, poate fi conectată direct la sistemul I/O fără niciun alt nivel suplimentar de cuplare. Pentru a realiza căi scurte de cablare, cuploarele de bus pot fi integrate în așa-numitul circuit de comandă al câmpurilor de alimentare al
panoului de distribuție principal de joasă tensiune.

Tablou de interconectare centrală IEC 61850  

Tablou de interconectare centrală IEC 61850

Dispozitivul de comutare se instalează în câmpul de cuplare al panoului de distribuție în cauză. Toate contactele auxiliare ale comutatoarelor de putere pot fi astfel preluate prin stațiile I/O pe cel mai scurt traseu. Deoarece valorile curentului și tensiunii de alimentare sunt afișate deseori doar ca măsurătoare monofazată în vederea necesarului propriu al tehnologiei principale de control, este posibilă procesarea semnalului analogic de 4 până la 20 mA obținută de la aparatul de măsură. Contactele corespunzătoare fără potențial ale releelor de subtensiune pentru tensiunea de 70% și 98,5% din tensiunea nominală sunt preluate ca contacte digitale pentru a stimula sistemul logic de comutare.

Un switch pe fiecare panou de distribuție formează rețeaua de la stațiile I/O a panoului de distribuție și le conectează prin rețeaua backbone de nivel superior în tehnologie cu fibră optică la tablourile cu tehnologie de control locale telecomandate. Prin utilizarea modulelor de redundanță PRP (Parallel Redundancy Protocol) de la Phoenix Contact, devine posibilă comunicarea de date fără timpi de comutare în caz de redundanță și, astfel, disponibilitatea maximă de transmitere a informațiilor spre tehnologia principală de control în conformitate cu IEC 62439-3.

Avantajele pe scurt

  • Soluție completă de sistem dintr-o singură sursă
  • Comunicație GOOSE conform IEC 61850 pentru construcția sistemelor de blocare
  • Analiză optimă de erori grație marcajelor de timp orientate spre evenimente
  • Automatică de comutare liber adaptabilă prin programare IEC 61131
  • Conectarea directă a semnalelor de 220 V c.c. și a impulsurilor de comandă

AXIOLINE în centrala electrică

  • Module ProfiSafe pentru comutarea în siguranță a motoarelor și supapelor, de exemplu în domeniul protecției cazanelor sau al controlului de tip ripcord
  • Cuplor de bus Profibus pentru conectarea semnalelor de câmp la tehnologia principală de control
  • Cuplor de bus pentru IEC 61850 destinat conectării echipamentelor necesare proprii la tehnologia principală de control
  • Module de temperatură, de ex. pentru preluarea temperaturii pereților de conductă

PHOENIX CONTACT ROMANIA

Splaiul Unirii 165
Timpuri Noi Square
TNO1, Etaj 1
Bucuresti 030133
+40 21 350 88 12 - 3
+40 37 448 56 32 - 7

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere