Distribuția descentralizată prin magistrală de câmp în centrala electrică

Utilizarea

Turnuri de răcire  

Turnuri de răcire

În centralele electrice se utilizează tot mai frecvent sistemele de automatizare bazate pe magistrala de câmp. Astfel, cele mai moderne tehnologii de control al centralelor electrice oferă pe lângă integrarea necesităților proprii prin IEC 61850 și o conexiune completă prin Profibus DP a tehnologiei de procesare și ingineriei de proces.

Diagnoza unitară, comunicația continuă și instrumentele unitare de inginerie permit adaptarea flexibilă a infrastructurii pe parcursul optimizării procesului.

Structura de sistem a centralei electrice

Structura de sistem a centralei electrice

Exemplu de structură de sistem pentru tehnologia de control al centralei electrice (SPPA-T3000, Siemens AG)

Disponibilitatea centralei electrice

Redundanța are un rol important în obținerea disponibilității maxime posibile a centralei electrice. Pornind de la unitățile centrale (CPU) redundante ale controlerelor și masterelor de magistrală redundante din tehnologia de control (redundanță master), în procesul de producție propriu-zis al centralelor electrice se utilizează deseori linii redundante cu fibră optică (redundanță de linie). Aici sunt conectate la nivelul de automatizare direct prin Profibus DP, în special componentele ingineriei de proces, cum ar fi modulele pentru managementul motoarelor, sistemul de actuatoare, sistemul de senzori, unitățile de control descentralizate și modulele I/O descentralizate.  

Bază tehnică

La Profibus DP, în cazul cablajului din cupru, există o interdependență între rata de transfer și lungimea maximă a cablului (vezi tabelul). Dacă este nevoie de linii Profibus DP mai lungi, lungimea cablului din cablajul de cupru poate fi mărită cu repetoare corespunzătoare. O altă modalitate de a mări distanțele, este utilizarea de convertoare media pentru conversia transferului prin cablu în transfer bazat pe fibre optice. Cu ajutorul convertoarelor de fibră optică, se obține o distanță de transmisie foarte lungă cu cea mai mare imunitate de interferență și izolare electrică posibilă și în același timp, cu cea mai mare rată de transfer a datelor.

Rata de transferLungimea cablului (cupru)
9,6 kbps – 187,5 kbps1000m
500 kbps400m
1,5 Mbps200m
3, 6, 12 Mbps100m

Soluția

Prezentarea generală a transferului de date prin cabluri de cupru/fibră optică  

Prezentarea generală a transferului de date prin cabluri de cupru și fibră optică

Phoenix Contact vă oferă un număr mare de convertoare media pentru implementarea diferitelor topologii de rețea pentru cablarea cu cabluri de cupru sau fibră optică. Cu aceste dispozitive, structurile de rețea tipice, cum ar fi structurile în linie, stea și arbore, precum și inelele redundante de fibră optică, pot fi realizate foarte flexibil. Graficul bară integrat furnizează permanent informații despre calitatea de transfer a liniei de fibră optică. Dacă se atinge un nivel critic, înainte de apariția unei defecțiuni a sistemului, are loc o avertizare timpurie printr-un contact de comutare.

Pe lângă un concept redundant de alimentare pentru tensiunea auxiliară, vă oferim, de asemenea, și stații de distribuție individuale ale magistralei de câmp. Aceste stații sunt utilizate pentru a găzdui linii redundante Profibus bazate pe fibră optică și alte distribuții secundare conectate prin cabluri, până la sisteme de actuatoare din mediul de proces. Aici, modulul de redundanță Quint ORING monitorizează redundanța din alimentarea stației de distribuție a magistralei de câmp. Alimentarea echipamentelor de proces poate fi efectuată și direct de la stația de distribuție a magistralei de câmp, cu ajutorul întrerupătoarelor de protecție. Distribuția necesară a potențialului se realizează cu ajutorul blocurilor terminale în tehnologia de conectare push-in, ce permite conectarea fără unelte a conductorilor. La cerere, conexiunile stației de distribuție a magistralei de câmp pot fi realizate după principiul Plug and Play folosind conectori. Acesta reduce costurile de montaj și ridică semnificativ siguranța privind erorile.

Stație de distribuție a magistralei de câmp

Stație de distribuție a magistralei de câmp

Exemplu pentru o stație de distribuție a magistralei de câmp

Avantajele dvs. pe scurt

 • Creșterea disponibilității prin conectare redundantă la nivelul de control principal
 • Monitorizarea transferului de date prin fibră optică
 • Conectori pe carcasă pentru conductori de cupru și fibră optică
 • Soluție de tablou de distribuție gata de montaj, adaptabil în mod individual
 • Semnalizare defecțiunilor individuale prin PROFIBUS la:
  - limitarea disponibilității tensiunii redundante
  - declanșarea unui întrerupător de protecție
  - rămânerea sub rezerva de sistem a legăturii cu fibră optică

PHOENIX CONTACT ROMANIA

Splaiul Unirii 165
Timpuri Noi Square
TNO1, Etaj 1
Bucuresti 030133
+40 21 350 88 12 - 3
+40 37 448 56 32 - 7

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere