Înapoi la Prezentare generală

Conector hibrid pentru sistemele de stocare modulare ale Energy Neighbor

Prezentare generală

Baterii staționare periferice de stocare a electricității Energy Neighbor  

Energy Neighbor: stocare intermediară a energiilor regenerabile

  • Bateriile staționare periferice de stocare a electricității, care utilizează în mod eficient energia regenerabilă, stabilizând astfel rețeaua, sunt o componentă centrală a tranziției energetice.
  • Bateriile de stocare a electricității concepute modular de Energy Neighbor în regiunea Mosham din Bavaria Superioară sunt conectate mai simplu și mai sigur cu conectorii hibrid rectangulari de la Phoenix Contact.

Profil client

Baterie staționară periferică de stocare a electricității Energy Neighbor  

Opt suporturi de acumulator câte 13 module furnizează o capacitate de stocare de 200 kWh

În calitate de specialist pentru stocarea intermediară a energiei, Varta Storage GmbH s-a specializat pe baterii de stocare Litiu-Ion, pentru utilizări private și industriale. Ca parte din grupul Varta Microbattery/Varta Storage, aceasta are o contribuție eficientă la tranziția energetică, datorată proiectelor de cercetare și dezvoltare.

Aplicație

Modulul bateriei în compartimentul de depozitare al suportului  

Conectarea rapidă și fiabilă a modulului bateriei

În cazul bateriilor de stocare a electricității disponibile în comerț, modulele bateriei – aproape întotdeauna acumulatori Litiu-Ion – sunt interconectate în mod laborios prin cabluri. În cazul în care conectarea în serie se realizează prin cabluri de conexiune, cablurile vor fi conectate cu pinii plus și minus ai bateriei.

La punerea în funcțiune a spațiilor de stocare de mare capacitate, este necesară o cantitate mai mare de cablaj. În plus, odată cu numărul de module ale bateriei, crește și riscul de erori la instalare. Din acest motiv poate fi util ca modulele de stocare să nu fie cablate, ci să fie conectate prin conectori. Cu o capacitate de stocare de 200 kW/h și o putere de 250 kW, dispozitivul de stocare poate prelua vârfuri de tensiune de la instalațiile solare și eoliene și poate compensa vârfuri de consum ale gospodăriilor conectate local.

Pentru o instalare simplă și o înlocuire rapidă a bateriilor de stocare a electricității, s-au stabilit standarde înalte în ceea ce privește performanța și siguranța la conectare.

Soluție

Modulele bateriilor au fost dotate cu un sistem de conectare hibrid de la Phoenix Contact pentru ca la introducerea modulelor să fie contactate automat atât conexiunile de comunicare, cât și conexiunile de putere. Prin intermediul acestor interfețe flexibile, pot să treacă până la 100 Amperi la mai mult de 100 Volți. Astfel, realizarea de contacte la nivelul modulelor este nu doar sigură, ci și mai simplă și mai rapidă.

Conector hibrid de la Phoenix Contact  

Geometria contactului conectorului împiedică apariția erorilor la instalare

Phoenix Contact în cooperare cu Varta Storage a dezvoltat conectorul hibrid care îndeplinește aceste cerințe speciale. Baza conectorului o constituie familia de produse Variocon – un sistem de conectare rectangular pe baza IP67, adecvat pentru utilizarea la aparate, dar și la prize de perete și dulapuri de comandă în domeniul industrial brut.

La dezvoltarea sistemului de conectori s-au putut utiliza alți conectori deja testați din alte proiecte pentru bateriile de stocare a electricității. Aceasta deoarece acumulatorii de energie câștigă în importanță nu doar la stabilizarea rețelei electrice, ci și în cazul uneltelor și mașinilor mobile, precum și în domeniul mobilității electrice.

Varianta dezvoltată pentru Energy Neighbor dispune în total de 13 contacte: cinci contacte de putere și opt contacte de semnalizare. Densitatea mare de contact impune în timpul procesului de inserare cerințe speciale în ceea ce privește compensarea toleranței. In acest caz, o importanță majoră o are designul special al conectorului: cele 13 contacte sunt dispuse într-o inserție conector construită flotant cu știfturi de ajustare suplimentare. Știfturile de ajustare ies deasupra contactelor și asigură ajustarea corectă a conectorului cu fișe al modulului bateriei în timpul procesului de inserare.

Concluzie

Conectorii rectangulari modulari de la Phoenix Contact formează interfața pentru energie și date în sistemele de stocare a bateriilor Varta Storage GmbH. Interacțiunea dintre tehnologia de conectare și modulele bateriilor reduce semnificativ durata de punere în funcțiune și de înlocuire a spațiilor de stocare de mari dimensiuni, deoarece modulele individuale nu trebuie rotite manual.

Astfel pot fi concepute soluții de stocare a energiei gata de utilizare, independente de rețeaua electrică, de capacități diferite, care reprezintă o alternativă ecologică și durabilă pentru generatoarele Diesel existente. De la finalul anului 2015, prototipul de baterie de stocare a electricității Energy Neighbot de la Varta Storage își testează capacitățile în exploatarea practică.

PHOENIX CONTACT SRL

Floreasca Business Park
Calea Floreasca 169 A,
Corp A, Etaj 8,
București, România,
RO-014459
0040 21 350 88 12
0040 21 350 88 13
Referrer:

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere