Înapoi la Prezentare generală

Reconfigurarea comunicației la Laborelec în Belgia

Furnizor de servicii pentru monitorizarea calității curentului electric

Monitorizarea calității curentului este unul dintre servicii, pe care le oferă cooperativa Laborelec clienților săi. Laborelec, al cărei sediu principal se află în Linkebeek, Belgia, este un centru de competență pentru producerea, distribuția și folosirea de curent. Oferă celui mai important acționar, Electrabel, celorlalți acționari (inclusiv operatorilor de rețele de distribuție) și altor clienți servicii tehnice, atât în țară cât și în străinătate.
Laborelec are o cifră de afaceri anuală de circa 32 de milioane de euro și are circa 180 de angajați.

Aplicație

Laborelec măsoară calitatea la intrare și ieșire a tensiunii de alimentare și realizează rapoarte ținând cont de cerințele speciale ale clientului. Toate nivelurile de tensiune sunt măsurate: de la rețele de tensiune mică în zonele locuite (230 V) la puncte de conectare industriale cu rețele de tensiune mare (150 kV).

Acest service este pus la la dispoziție unei importante părți a operatorilor de rețele de distribuție precum și la cel mai important acționar, Electrabel, care oferă acest serviciu clienților săi din industrie. Printre aceștia se numără nu doar consumatorii mari de curent electric ci și consumatorii mici, pentru care avariile de tensiune ar putea avea urmări critice în cadrul firmei.

Soluție

Laborelec citește cu ajutorul unui modem o dată sau de două ori pe zi printr-un calculator central datele de măsurare de la circa 600 de dispozitive de măsurare în câmp și mai bine de 500 de dispozitive de măsurare la tensiuni joase sau medii ale operatorilor de rețea. Durata măsurării este de circa 10 minute pentru fiecare valoare de măsurare. Dacă în stația de măsurare se află o conexiune telefonică analogică, atunci datele sunt citite prin PSTN. Dacă nu e cazul, datele sunt salvate prin rețeaua GSM.

Laborelec a reconfigurat de curând întregul design de comunicație pentru calculatorul său central. Acest sistem constă exclusiv din modemuri industriale montabile pe șină de la Phoenix Contact. Sistemul lucrează prin intermediul a două tipuri de modemuri: PSTN sau GSM. La ora actuală sunt instalate 24 de modemuri PSTN și 11 modemuri GSM în achizitorul de date. 15 până la 20 modemuri în câmp sunt subordonate fiecăruia dintre aceste modemuri, care fac legătura printr-o sesiune de conectare pentru descărcare de date - așa-numitele modem-pools.

Toate modemurile din centrul de date Laborelec sunt alimentate prin sistemul unic de șuntare T-Bus din soclul modemului. Datorită lățimii tabloului de distribuție pot fi montate opt modemuri unul lângă celălalt. „Folosim elementele T-Bus imediat pe întreaga lățime”, spune Laurent Cloosen, asistent tehnic la Laborelec. „Dacă vrem să adăugăm un modem în plus, clicăm pe modemul din T-Bus. Atunci trebuie doar să facem legătura dintre conexiunea analogică și RS-232 din centrul de date. Astfel designul este ușor de înțeles și modular.”

Avantaje

Una dintre posibilitățile pe care le oferă modemul PSI GSM/GPRS de la Phoenix Contact este funcția GPRS. General Packet Radio Service, pe scurt GPRS, este un service la care datele pot fi schimbate ca mici pachete prin rețeaua de telefonie GSM. Cu această tehnologie datele sunt împărțite în mici pachete, care sunt împărțite individual și apoi recombinate la destinatar.

Costurile de conectare GPRS sunt calculate în funcție de cantitate de date transmise, nu în funcție de timpul de conectare. De aceea, modemurile GPRS pot fi conectate permanent fără costuri suplimentare și fără a fi nevoie de realizarea în prealabil a unei conexiuni. Schimbul de date începe imediat.

La ora actuală Laborelec testează schimbul digital de date de măsurare prin GPRS. Laurent Cloosen de la Laborelec știe exact de ce a ales modemurile de la Phoenix Contact pentru reconfigurare: „Datorită ușurinței în utilizare și fiabilității lor. Modemurile de la Phoenix Contact sunt foarte ușor de utilizat. Cablurile de telefon sunt conectate pur și simplu prin blocuri terminale modulare de conectare. Dacă apar avarii, LED-urile de pe modem indică în mod clar că există o problemă. În plus, putem verifica ușor cauza avariei, introducând un cablu telefonic în partea din față a modemului.”

Înregistrarea centrală a datelor de măsurare de la stații de măsurare răspândite pe o arie geografică mare este un exemplu excelent pentru felul în care întreprinderile cum pot centraliza, stoca și folosi întreprinderile datele pentru rapoarte.

PHOENIX CONTACT ROMANIA

Splaiul Unirii 165
Timpuri Noi Square
TNO1, Etaj 1
Bucuresti 030133
+40 21 350 88 12 - 3
+40 37 448 56 32 - 7

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere