Încărcarea rapidă a vehiculelor electrice cu fișă CCS

Prezentare generală

Echipament de încărcare rapidă de la Fastned  

Energia necesară este produsă prin panourile solare instalate pe acoperiș

  • Divizia Vehicule Electrice a concernului elvețian ABB se ocupă de infrastructura de încărcare bazată pe Internet.
  • Compania olandeză Fastned a căutat echipamente de încărcare rapidă care vor fi instalate la stațiile de odihnă de pe autostrăzile naționale.
  • Cu stațiile de încărcare de la ABB echipate cu fișă de încărcare CSS de la Phoenix Contact, vehiculele electrice pot fi încărcate într-un interval de 15-20 de minute pentru o rază de acțiune de 150 de kilometri.
  • Astfel, automobilele electrice pot fi încărcate în timpul unor parcări scurte la stațiile de odihnă, la supermarketuri sau bănci.

Profil client

În 2012, Fastned B.V. a obținut concesia pentru construcția de echipamente de încărcare rapidă la 201 stații de odihnă de pe autostrăzile olandeze. În prezent există peste 100 de dispozitive de încărcare. Împreună cu ABB și Phoenix Contact, compania Fastned contribuie la implementarea cerinței privind încărcarea rapidă a vehiculelor electrice.

Aplicație

Stație Fastned cu diverse fișe de încărcare  

Stații de încărcare Fastned cu fișe CCS, CHAdeMo și pentru c.a.

Până în 2020, din cele aproximativ opt milioane de autoturisme înregistrate în Olanda, 2,5% vor avea propulsie electrică, iar până în 2025 numărul lor va crește la 12,5%. În viitor alimentarea acestor autovehicule va avea loc tot mai frecvent la locul de muncă sau pe autostradă. În aceste locuri bateriile automobilelor electrice trebuie să poată fi reîncărcate într-un interval scurt de timp.

În acest context, în vara anului 2013, Fastned a încheiat cu compania ABB un contract pentru stații de încărcare corespunzătoare. Stațiile de încărcare dispun de conexiune cloud bazată pe standarde deschise, astfel încât acestea să poată fi conectate la orice aplicație de service și de plată. Acestea sunt, de asemenea, echipate cu toate tipurile relevante de fișe de încărcare rapidă, astfel încât să poată fi alimentate toate vehiculele electrice.

Soluție

Fișă CCS de tip 2  

Fișa CCS de tip 2 realizează curenți și tensiuni mari de încărcare

ABB utilizează fișe de încărcare CCS (Combined Charging System) de la Phoenix Contact. Pe lângă aceasta, stațiile dispun de fișă pentru c.a. de tip 2 în conformitate cu IEC 62196 pentru încărcarea convențională la curent alternativ, precum și de fișă CHAdeMO (Charge de Move). Cu fișa CCS se pot realiza curenți de încărcare de 200 A și tensiuni de până la 1000 V, astfel încât bateriile autovehiculelor de astăzi se încarcă în mai puțin de o jumătate de oră.

Conform standardului, în mufele de intrare ale vehiculelor se află un actuator de blocare electromecanic. În timpul procesului de încărcare, acesta blochează fișa de încărcare a autovehiculului pe partea laterală, respectiv direct la cârligul de fixare de la pinii de conector. Pe lângă aceasta, șurubul actuator este proiectat să reziste unor forțe de torsiune mari. Pentru un proces sigur de încărcare este nevoie și de monitorizarea curentului de încărcare. Dacă sistemul se supraîncălzește, acest lucru este detectat de senzori de temperatură. În acest caz ieșirile de semnal transmit stației de încărcare temperatura contactelor de putere, astfel încât aceasta să poată întrerupe procesul de încărcare sau să scadă puterea de încărcare. 

Stațiile de încărcare Fastned sunt echipate cu panouri solare, deoarece pentru alimentarea vehiculelor electrice, Fastned utilizează 100% energie eoliană și solară. Bateriile de stocare de la stațiile individuale acumulează curentul generat pentru intervalele de timp în care nu este suficient soare sau nu suflă vântul. La fiecare stație sunt disponibile cel puțin două coloane de încărcare rapidă, pentru a evita timpii lungi de așteptare. În plus, clienții au acces la o rețea WiFi. Astfel, în timpul procesului de încărcare aceștia pot citi e-mailuri, se pot pregăti pentru întâlniri, pot asculta muzică sau chiar să urmărească seriale TV. Fastned este convins, că viteza de încărcare mai rapidă reduce inclusiv costurile de încărcare. Dacă pot fi alimentate sute de vehicule electrice pe zi, se amortizează rapid efortul financiar mai mare pentru hardware al companiei.

Concluzie

Cu fișele CCS de tip 2 de la Phoenix Contact, utilizate la stațiile Fastned, vehiculele electrice pot fi încărcate într-un interval de 15-20 de minute pentru o rază de acțiune de 150 de kilometri. „Prin fișele de încărcare pot fi transmise deja de pe acum 1000 V la 200 A, iar în viitor avem în calcul curenți și mai mari", spune Crijn Bouman, vicepreședintele departamentului Business Development de la ABB Electrical Vehicle & Charging Infrastructure. Pentru încărcarea rapidă pe drum, puterea de încărcare va fi proiectată în viitor pentru cel puțin 100 până la 350 kW. Din acest motiv, va avea o importanță decisivă comportamentul termic al stației de încărcare și al conectorului. Bouman: „Sunt doar câteva companii care pot livra un astfel de conector. Așadar, Phoenix Contact ne oferă o valoare adăugată ridicată în acest domeniu”

PHOENIX CONTACT ROMANIA

Splaiul Unirii 165
Timpuri Noi Square
TNO1, Etaj 1
Bucuresti 030133
+40 21 350 88 12 - 3
+40 37 448 56 32 - 7

Informații suplimentare

Referrer:

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere