Soluția de încărcare pentru autoturismele electrice oferă o mulțime de funcții într-un spațiu mic

Prezentare generală

Conector fișă de c.a. tip 2 pentru încărcare vehicul  

Cu conectorul fișă de c.a., vehiculul electric poate fi încărcat cu curent alternativ

  • Mobilitatea electrică continuă să crească, liderul fiind Olanda cu o rețea de infrastructură bine dezvoltată.
  • Companiile olandeze, precum Allego și Van der Sijs dezvoltă puncte de încărcare inteligente, echipate cu o funcție specială de management energetic.
  • Controlerul de încărcare EV Charge Control Advanced comandă și monitorizează încărcarea autoturismelor electrice de la rețeaua trifazată de curent alternativ și efectuează schimbul de date cu controlerul central.
  • Allego și Van der Sijs au optat pentru soluția Phoenix Contact datorită utilizării flexibile și respectării standardelor industriale relevante.

Profil client

Allego, fondată în 2013 de către operatorul de rețele energetice Alliander, dezvoltă soluții de încărcare și infrastructuri personalizate pentru municipalități, întreprinderi și companii de transport. Allego este activă pe lângă Olanda și în Belgia, respectiv Germania, cu scopul de a oferi fiecărui utilizator o opțiune de încărcare ușor de utilizat la prețuri accesibile, indiferent de locație și timp.

Aplicație

Puncte de încărcare special concepute pentru managementul energetic  

Puncte de încărcare proiectate special: compacte, totuși integrate complet din punct de vedere funcțional

Compania olandeză Van der Sijs Techniek & Automatisering BV a dezvoltat un sistem de management energetic care poate fi utilizat pentru distribuirea energiei electrice generate către autoturismele electrice pentru a coordona în mod optim oferta și cererea de energie și a preveni problemele din rețeaua electrică.

În dezvoltarea ulterioară a sistemului de încărcare, a fost de o importanță fundamentală interconectarea cu serviciul administrativ back-office - așa cum o prevede Allego. Protocolul Open Charge Point (OCPP) utilizat pentru autentificarea autoturismelor electrice în stațiile publice de încărcare prevede un astfel de serviciu administrativ back-office. Deoarece standardul, care monitorizează și gestionează procesele de încărcare și transmite părții contractante datele de utilizator și de facturare, nu este proiectat doar pentru a comunica cu un singur punct de încărcare. Aplicația de încărcare trebuie să dispună în primul rând de un sistem de management energetic.

Allego a lansat un sondaj de opinie, întrebând potențialii cumpărători ai unui autoturism electric, despre modul în care ar trebui să arate o coloană de încărcare. Pentru majoritatea participanților a fost important ca punctul de încărcare să fie cât mai mic și cât mai invizibil posibil. Feedback-ul a fost preluat și implementat de către Allego pe parcursul dezvoltării sistemului Charging Plaza. Componentele de automatizare necesare sunt oferite de Phoenix Contact.

Soluție

Punct de încărcare compact  

Designul punctului de încărcare permite o mare varietate de posibile utilizări

Punctele de încărcare includ doar tehnologia absolut necesară. Parte integrantă a acestei tehnologii sunt: priza de încărcare (Socket Outlet), sistemul de blocare, precum și chip-urile RFID/NFC pentru autorizarea și începerea procesului de încărcare. Stațiile mici de încărcare au fost concepute de Allego, în special pentru spațiile de încărcare strâmte. Acestea pot fi montate în variante cu unul, doi sau patru puncte de încărcare pe o coloană sau ca un singur punct de încărcare pe un perete.

Controlerul de încărcare EV Charge Control Advanced are o importanță esențială în sistemul descris. Acesta servește pentru comanda și monitorizarea încărcării autoturismelor electrice de la rețeaua trifazată de curent alternativ în modul 3 conform IEC 61851-1. EV Charge Control Advanced efectuează în același timp inclusiv schimbul de date cu controlerul central, prin intermediul Modbus TCP/IP. Acesta este un controler inline ILC 370 ETH 2TX, care, la rândul său, este conectat prin OCPP la serviciul administrativ back-office.

Intre timp, ILC 370 ETH 2TX a fost înlocuit cu un controler mai performant, AXC 3050 Axiocontrol. În loc de cele maximum 30 de puncte de încărcare de până acum, AXC 3050 poate comanda până la 100 de puncte de încărcare.

Van der Sijs a semnat cu Allego un acord privind nivelul serviciilor (SLA). Routerul 3G necesar permite crearea unei conexiuni securizate VPN bazată pe IPsec. Prin intermediul acestei conexiuni, specialiștii de service de la Allego se pot conecta la controlerul central, respectiv la controlerul de încărcare.

Tablou de distribuție cu toate componentele relevante  

Integrare simplă în aplicație prin interfață Ethernet

Allego și Van der Sijs au ales componentele și sistemele Phoenix Contact, deoarece acestea pot fi utilizate în mod flexibil și sunt conforme cu standardele industriale relevante.

„Dispozitivele livrate în stare operațională pot comunica atât cu autoturismele electrice ale diferiților producători, cât și cu sistemul de nivel superior”, explică Henk Roest, specialist în automatizări la Van der Sijs. „Prin urmare, sistemul de management energetic pe care l-am dezvoltat este capabil să distribuie energia disponibilă la un număr aproape nelimitat de e-mobile”.

Concluzie

Patrick Langevoort, managerul pentru inovații și produse de la Allego, vede un mare potențial de piață privind soluția de încărcare dezvoltată în comun: „Punctul de încărcare conceput de noi permite încărcarea numărului dorit de autoturisme electrice în locuri unde până acum era imposibilă încărcarea din motive de spațiu.”

Potrivit Allego și Van der Sijs, provocarea constă de acum înainte în realizarea cu soluția dezvoltată a economiilor de scară necesare. În acest context Langevoort spune: „Piața mobilității electrice se află în fază incipientă. În același timp, este totuși necesar să se ofere sisteme de încărcare adecvate din punct de vedere economic.”

PHOENIX CONTACT ROMANIA

Splaiul Unirii 165
Timpuri Noi Square
TNO1, Etaj 1
Bucuresti 030133
+40 21 350 88 12 - 3
+40 37 448 56 32 - 7
Referrer:

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere