MAN construiește în timp record uzina de asamblare din apropiere de Cracovia

Prezentare generală

Cea mai nouă testare a calității de la capătul liniei de producție  

Testarea calității la MAN

În anul 2007 s-a deschis noua uzină de asamblare a grupului MAN vehicule comerciale din orașul polonez Niepolomice, din apropierea de Cracovia - aici sunt fabricate utilaje grele, cu o greutate mai mare de 16 tone. Pentru prima dată, MAN utilizează în Niepolomice, în toate sectoarele de producție, tehnologie de reţea și comandă, precum sisteme I/O de la Phoenix Contact.

În amplasamentul de 142 de hectare, producătorul de camioane, lider la nivel internațional, a construit în cel mai scurt timp una dintre cele mai moderne uzine de asamblare, cu o suprafață de aproximativ 250.000 de metri pătrați – 78.000 de metri pătrați sunt acoperiți. Începutul construirii a avut loc în toamna anului 2005 și, la mijlocul lui 2007, primele vehicule ieșeau deja de pe linia de producție.

Uzina a fost proiectată astfel încât, într-un singur schimb și cu 650 de angajați, să fie produse 15.000 de camioane pe an. „Acest număr a fost deja depășit în 2009“, explică dl Carsten Intra, manager al diviziei de utilaje grele. Pentru a putea pune în aplicare un proiect de asemenea anvergură, rapid și fără probleme, a fost utilizat și dezvoltat un standard de automatizare testat în uzina din München.

Aplicație

Înainte de începerea construcției pentru uzina poloneză, o echipă de planificare formată din opt persoane, condusă de Peter Gutjahr, planificator de revizii la MAN München și de adjunctul său, Alexander Röhrl, a stabilit cerințele pentru conceptul de automatizare. Toate datele relevante pentru producție trebuiau transmise printr-o rețea, de la sediul bavarez la nivelurile individuale de producție din Polonia.

Pentru a permite o comunicare permanentă și rapidă la toate nivelurile firmei, precum și între unitățile de producție distribuite în toată lumea, soluția de automatizare a trebuit să se bazeze pe standarde deschise, la nivel internațional. În plus, toate componentele și piesele sistemului trebuiau integrate simplu în rețeaua firmei și adaptate flexibil la modificările condițiilor de aplicare. În plus, a fost necesar un concept cuprinzător de diagnosticare, cu care timpii de nefuncționare puteau fi reduși la minimum. Sistemul de automatizare de la Phoenix Contact îndeplinește aceste condiții, deoarece se bazează pe conceptul „IT-powered Automation”.

Soluție

Comunicare prin controler cu rețeaua EHB  

Controlerul ILC 350 ETH-IB reglează comunicațiile cu rețeaua EHB

În uzina spațioasă de asamblare din Polonia trebuie achiziționate mai mult de 100.000 de semnale, comenzile trebuie transmise, iar curenții trebuie monitorizați, pentru ca sistemele să lucreze fără avarii. În acest scop, MAN utilizează sistemele I/O de la Phoenix Contact, cu gradele de protecție IP20 și IP65/67. Pentru montarea în tabloul de distribuție este utilizat sistemul Inline Modular.

Comunicație radio fiabilă

Bluetooth-ul se caracterizează, printre altele, printr-o transmisie stabilă și fiabilă de date, chiar și în condiții de mediu vitrege. Protocolul wireless se integrează simplu în comunicațiile Ethernet și pot fi operate în paralel mai multe rețele Bluetooth locale.

Tehnologie de comandă extrem de comunicativă

La fel ca în cazul transportoarelor electrice suspendate, pe scurt EHB, și în cele patru stații de lucru cadrul de asamblare RFC 450 ETH-IB este utilizat pe post de controler principal. În ambele stații de pre-asamblare, câte un controler Inline ILC 200 IB transmite datele, printr-un sistem INTERBUS, la perifericele descentralizate.

Din motive de protecția mediului, în uzina MAN din Polonia, toate șasiurile sunt acoperite cu o vopsea pe bază de apă. Pentru ca procesul de vopsire să se deruleze în siguranță, sunt necesari cei mai mici timpi de reacție din controler. RFC 450 ETH-IB reglează și aici presiunea, ridicarea, coborârea și transportul șasiului, precum și dozarea vopselei, în timp ce sistemele subordonate sunt conectate prin INTERBUS.

Diagnosticare cuprinzătoare

Cu ajutorul instrumentului software Diag+, sunt diagnosticate toate zonele sistemelor din uzina MAN din Polonia. Operatorul sistemului și personalul de întreținere află nu numai locul și cauza erorii, ci și indicații cu privire la remedierea avariei. Pe lângă creșterea productivității prin reducerea la minimum a timpilor de nefuncționare, acesta servește la îndeplinirea înaltelor standarde de calitate MAN.

Concluzie

MAN alege soluțiile de automatizare de la Phoenix Contact  

MAN alege soluțiile de automatizare de la Phoenix Contact

Deoarece sistemul de automatizare de la Phoenix Contact se bazează pe conceptul „IT-powered Automation”, responsabilii din cadrul grupului MAN vehicule comerciale au votat în unanimitate pentru soluția de automatizare.

„Pe lângă o productivitate crescută, punem un mare accent pe rampingul rapid, precum și pe posibilitatea flexibilă de extindere a sistemelor”, explică Peter Gutjahr, responsabil planificare și revizie în cadrul MAN vehicule comerciale. „Acest lucru poate fi realizat numai prin integrarea simplă a pieselor și componentelor sistemului în rețeaua de producție, precum și transferul continuu și rapid al datelor, la toate nivelurile și locațiile firmei.”

„Sistemul de automatizare de la Phoenix Contact dispune de toate interfețele necesare, standardizate la nivel internațional, precum INTERBUS, Ethernet TCP/IP, Bluetooth sau OPC”, completează adjunctul său, Alexander Röhrl. „În combinație cu manipularea simplă și performanțele ridicate ale hardware-ului și software-ului, acesta a permis economii în proiectare, precum și o punere în funcțiune rapidă a sistemelor.”

PHOENIX CONTACT ROMANIA

Splaiul Unirii 165
Timpuri Noi Square
TNO1, Etaj 1
Bucuresti 030133
+40 21 350 88 12 - 3
+40 37 448 56 32 - 7

Acest website folosește cookie-uri. Prin continuarea vizualizării site-ului nostru acceptați politicile noastre referitoare la cookie-uri. Pentru mai multe informații citiți politica noastră de confidențialitate.

Închidere