Restaurering av unik driftsbygning med byggintegrert solenergi

Oversikt

Solcellevindusskodder for byggintegrert fotovoltaikk  

Solcellevindusskodder for byggintegrert fotovoltaikk

  • Den byggintegrerte fotovoltaikken (BIPV) utgjør fremdeles en nisje – både innenfor bygningsteknikk og i selve sektoren med fotovoltaikk.
  • Det blir stadig tydeligere hvilke muligheter BIPV gir arkitektene og byggherrene til å foreta egne utforminger.
  • Ved oppussing av en tidligere driftsbygning ble solenergimodulene kablet med pluggforbindere fra serien SUNCLIX mini fra Phoenix Contact.
  • Til og med vindusskoddene fungerer som solcellemoduler.

Kundeprofil

Oppussing av bolig til innhøstingsarbeidere med byggverksintegrert PV  

Bolig til innhøstingsarbeidere i Uckermark

Cirka halvannen time med bil nordøst for Berlin i landdistriktet Uckermark ligger den lille landsbyen Nechlin. I landsbykjernen finner man bygningen som innhøstingsarbeiderne den gang bodde i.

For få år siden ble den tidligere driftsbygningen pusset opp til et lavenergihus, og det med stor forkjærlighet for detaljer.

Anvendelse

Solcellearkitekt Astrid Schneider  

Solcellearkitekt Astrid Schneider går inn for BIPV

Building Integrated Photovoltaics – byggintegrert fotovoltaikk, forkortet BIPV – er en fullstendig integrering av fotovoltaikken i bygningens ytre. Fotovoltaikken overtar forskalingens forskjellige funksjoner, som kledning av taket, en (demmende) fasade, skyggeelementer, balkongbrystninger og kledninger.

Solceller kan også integreres i enkelt- eller isolerglass. Disse elementene har primært en funksjon som byggelement, utover dette brukes de i forbindelse med generering av energi.

"Ved den omstendelige oppussingen av boligen til innhøstingsarbeiderne måtte velprøvde byggmaterialer med hensyn til et energetisk komplett konsept skiftes ut med PV-komponenter", forteller den anerkjente solcellearkitekten Astrid Schneider, som stod bak integreringen av PV-ene i bygningens kledning. "Med fotovoltaikk skulle bygningselementene få en ekstra funksjon der det gamle huset skulle bli selvforsynt med hensyn til strøm."

Løsning

PV-vindusskodder i en bolig til innhøstere  

PV-vindusskoddene kan svinges parallelt med vinduet

Schneider plasserte PV-flatene ikke bare på hele takkledningen, men tok i bruk de estetiske glass-glass-modulene også som skyggeelementer over vinduene i sydvest-fasaden. Ved behov kan vindusskoddene med solceller – alltid parallelt med vinduet – trekkes foran vinduet. Dermed sørger de også for skygge og beskyttelse mot innsyn.

"Den arkitektoniske utfordringen bestod i å omsette vindusskoddenes bevegelsesmekanisme og samtidig modulenes sikre elektriske tilkobling helt optimalt", forteller Schneider som en oppsummering. Tilledningene ble strukket gjennom det mekaniske systemets profiler. "Ettersom det på disse helt sentrale punktene som følge av den konstante bevegelsen gjennom solcellemodulenes lange levetid på over 30 år, absolutt kan oppstå påvirkninger på ledningen, har jeg plassert pålitelige pluggforbindere i begge ender. Dermed er modulene enkle å vedlikeholde, og ved feil kan tilledningen skiftes ut uten problemer."

SUNCLIX mini for PV-bygningsintegrering  

Med sine kompakte ytre mål er SUNCLIX mini ideell for bygningsintegrering

For det som ute i det fri eller høyt oppe på taket fremdeles er av mindre betydning, blir viktigere desto mer det rykker inn i synsfeltet: det estetiske. Modulene må ikke bare være tiltalende, tilkoblingsteknikken må også forbli i bakgrunnen. Schneider bestemte seg her for pluggforbinderne SUNCLIX mini fra Phoenix Contact, som med sin smale byggform ble spesialutviklet for BIPV. På den måten forblir tilkoblingsteknikken diskret i bakgrunnen.

De monokrystallinske glass-glass-modulene i de åtte solcellevindusskoddene genererer samlet en ytelse på 1160 watt – og med sin treramme føyer de seg godt inn i bygningens komplette fremtoning. PV-ene i elementenes indre fremkommer først ved nærmere ettersyn. I utgangsposisjon er vindusskoddene plassert ved siden av vinduene. For å benytte dem som beskyttelse mot innsyn eller skyggeelement svinges de foran vinduet via en spesialutformet mekanisme, og låses fra innsiden.

Fasit

På bygningen til innhøstingsarbeiderne i Nechlin kunne solcellearkitekt Astrid Schneider vise med hvilken selvfølge fotovoltaikk kan integreres i en historisk bygning. Med den smarte tilkoblingsteknikken kunne installeringen implementeres på en vedlikeholdsvennlig måte, uten å forstyrre bygningens estetisk-visuelle helhetsinntrykk.

"Prosjektet, som imøtekommer forventningene til samtlige involverte, fra planlegger og helt til leieboer, har i mellomtiden blitt en god referanse for meg for utallige spennende prosjekter", forteller Schneider. "Takket være EU-bygningsdirektivet kommer BIPV til å videreutvikle seg i rekordhastighet."

PHOENIX CONTACT AS

Strømsveien 344
N-1081 Oslo
+47 22 07 68 00

Mer informasjon

Referrer:

Dette nettstedet bruker cookies, ved å fortsette å bla gjennom samtykker du til vår cookie politikk. Les vår personvernpolicy for mer informasjon.

Lukk