Tilbake til oversikten

Fleksibel og robust merking med kraftverksmerkesystem KKS

Oversikt

Merking av komponenter hos RWE  

Merking av komponenter hos RWE

  • På brunkullområdet i Rheinland drifter RWE Power AG kraftverket Neurath som ett av fire kraftverk.
  • Som i alle kraftverk spiller også her en nøyaktig og permanent merking av samtlige komponenter en viktig rolle. Feil ville fått uante følger.
  • Reglene for dette har siden begynnelsen av 1980-årene vært regulert av kraftverksmerkesystemet KKS. I forbindelse med merkingen benytter RWE Power AG merkeløsninger med utgangspunkt i LED-UV-skrivere fra Phoenix Contact.

Kundeprofil

På brunkullområdet i Rheinland drifter RWE Power AG fire kraftverk: Frimmersdorf, Neurath, Niederaußem og Weisweiler – med en brutto-totalytelse på over 10 gigawatt. Fra 2009 ble styreteknikken i kraftverksblokkene D og E i kraftverket Neurath fornyet, slik at blokkenes effektivitet og fleksibilitet kunne økes.

Anvendelse

Fordi også mange forskjellige stamkabler måtte merkes på nytt i forbindelse med fornyelsen av styreteknikken, lette fagavdelingen etter et egnet trykksystem med lavest mulig energiforbruk og støysvak drift. I tillegg til trykkvaliteten var også en definert skiltstørrelse for montering i skiltholderne som allerede var plassert i kraftverksblokken, et viktig krav.

Som et bestemmelsesoppsett for merkingen fungerer kraftverksmerkesystemet, forkortet KKS. Det støtter anleggsteknikere og kraftverksoperatører ved entydig merking og identifisering av komponentene. KKS-merkene, som består av en rekke med 15 til 17 bokstaver og sifre, er definert i direktivene VGB B105 og B106. Med dette som utgangspunkt blir samtlige aggregater og komponenter kodet og merket.

Løsning

KKS-kode med kilde, mål og kabeltype  

KKS-kode med kilde, mål og kabeltype

På leting etter et egnet trykksystem bestemte fagavdelingen seg først for systemet BLUEMARK LED fra Phoenix Contact. Med etterfølgermodellen BLUEMARK CLED kan nå til og med opptil 120 skilt trykkes hver eneste time. Og det både miljøvennlig og støysvakt.

I tillegg til kilde og mål inneholder en entydig kabelmerking alltid KKS-nummeret og kabeltypen. I samsvar med DIN EN 62491 merkes samtlige kabler i begge ender.

Strekkoden letter identifiseringen  

Strekkoden letter identifiseringen

Samtlige prosesstekniske merkeskilt i kraftverkene til RWE Power AG på brunkullområdet i Rheinland har, i tillegg til KKS-koden og den korte teksten, også en strekkode. Innenfor rammen av mobilt vedlikehold kan denne for eksempel benyttes til skademeldinger.

Gitt de røffe omgivelsesforholdene som hersker i kraftverk, er spesielt høy trykkvalitet og temperaturbestandighet helt uunnværlig for å oppnå permanent merking.

Merking av komponent i henhold til DIN 2403  

Merking av komponent i henhold til DIN 2403

Etter utviklingsarbeidet på kraftverket Neurath bestemte RWE Power AG seg for å innføre trykksystemet også i kraftverkene Niederaußem og Weisweiler. I tillegg til skrivere og skilt benyttes også ytterligere tilbehør fra Phoenix Contact: Fra skiltholdere og farger og helt til festekomponenter.

I mellomtiden har også andre RWE-leverandører, blant annet Siemens AG, valgt kraftverksmerkingen fra Phoenix Contact.

"Ved hjelp av merkesystemet fra Phoenix Contact kan vi merke anleggene våre etter RWE-forskriftene både raskt og fleksibelt", forteller Patrick Schmidt, som er prosjektmanager på bedriftsområdet Power and Gas hos Siemens AG i Essen. I kraftverket Weisweiler har de allerede utstyrt enkelte koblingsanlegg med KKS-skiltene fra Phoenix Contact. "Her benytter vi også de RWE-standardiserte skiltene."

Fasit

Når fagavdelingen ser tilbake på merkeprosjektet, trekkes også gjerne kostnadsaspektet frem. Ikke minst takket være den overordnede programvaren for trykkstyring Clip Project var man i stand til å redusere både material- og personalkostnader. Programvaren har åpne grensesnitt for enkel datautveksling med de overordnede dokumentasjonssystemene for anlegg.

På grunn av det stadig tiltagende kostnadspresset i sektoren og tilhørende økt effektivitet, blir nettopp temaet merking sannsynligvis en enda viktigere faktor i fremtiden.

PHOENIX CONTACT AS

Strømsveien 344
N-1081 Oslo
+47 22 07 68 00
Referrer:

Dette nettstedet bruker cookies, ved å fortsette å bla gjennom samtykker du til vår cookie politikk. Les vår personvernpolicy for mer informasjon.

Lukk