Tilbake til oversikten

Pålitelig trådløs kommunikasjon i renseanlegget til RWE-kraftverket Neurath

Oversikt

Rundtvirkende antenne på roterende skrape  

På den roterende skrapen er en rundtvirkende antenne installert

  • Prosessavløpsvannet som genereres av RWE-kraftverket Neurath klargjøres i det egne renseanlegget.
  • I forbindelse med moderniseringer skulle renseanlegget også kunne betjenes via en fjernstyredrift.
  • Trådløsteknologi og ytterligere komponenter fra Phoenix Contact bidrar til fleksibel og pålitelig drift av anlegget.

Kundeprofil

Rensing av prosessavløpsvann  

Prosessavløpsvannet renses i kraftverkets egne renseanlegg.

Sør i byen Grevenbroich drifter RWE Power AG kraftverket Neurath.

Med en elektrisk bruttoeffekt på 4400 megawatt er dette Tysklands største brunkullkraftverk og det nest største i Europa. De to nye blokkene med optimalisert anleggsteknikk har en virkningsgrad på 43 prosent.

Anvendelse

RWE-prosjektleder Stefan Strasser  

RWE-prosjektleder Stefan Strasser

På kraftverksområdet er det montert et eget renseanlegg som renser prosessavløpsvannet, og dette anlegget ble omfattende modernisert i 2014. I forbindelse med fornyelsen av elektro- og styreteknikken ble den tidligere kontrolleren, som arbeidet uavhengig som Blackbox-system, avløst og integrert i styreteknikken Procontrol P14 fra ABB.

Oppgraderingen hadde som formål at renseanlegget, som tidligere kun kunne betjenes på stedet, i tillegg skulle få en fjernstyredrift. I den sammenheng måtte samtlige områder på monitorene i det sentrale kontrollrommet visualiseres, og prosessforløpene måtte vises i sanntid.

"På grunn av skrapenes permanente roterende bevegelse og det begrensede antallet sleperinger kunne vi ikke benytte sleperingpakken, som stadig trengte vedlikehold, til å overføre tilbakemeldinger og styrekommandoer", forteller RWE-prosjektleder Stefan Strasser. Defor lette han sammen med sine kolleger etter en kommunikasjonsløsning som var robust nok til å imøtekomme kravene om høy tilgjengelighet for samtlige anleggsdeler.

Løsning

Kontrollskap til de roterende skrapene  

Sentralt overføringskabinett til styreteknikken

"Ettersom vi allerede visste at radiosignalsystemet Radioline hadde blitt tatt i bruk med godt resultat på områdene til andre RWE-kraftverk, tok vi kontakt med Phoenix Contact", fortsetter Strasser. Under en inspeksjon på stedet ble det implementert en trådløsdekning av området slik at datautvekslingens signalstyrke og pålitelighet kunne evalueres.

Etter at samtlige tester ble utført med positivt resultat, startet medarbeiderne hos RWE planleggingen av de trådløse strekningene, med bistand fra Phoenix Contact. Hver av de fire roterende skrapene skulle ha et eget trådløssystem. Det sentrale overføringskabinettet til P14-styreteknikken er montert i renseanleggets pumpehus. I tillegg skulle mange signaler på forskjellige spenningsnivåer videreføres potensialfritt ved hjelp av optokoblere.

Etter at planleggingsfasen var avsluttet og prosjektet hadde blitt offentlig utlyst, ble det tildelt firmaet SAG GmbH, som holder til i Köln. I et verksted på kraftverksområdet fremstilte service- og systemleverandøren de fire kontrollskapene til de roterende skrapene samt det sentrale overføringsskapet til styreteknikken. Til slutt ble automatikkskapene i spesialstål installert i renseanlegget i beskyttelsesgrad IP65.

Ettersom de roterende skrapene beveger seg kontinuerlig i en sirkelbane, er kontrollskapene utstyrt med hver sin rundtvirkende antenne. På fjernstasjonen på pumpehuset er totalt fire rundtvirkende antenner installert. Slik oppnår man optimal signalstyrke – uavhengig av skrapenes posisjon til enhver tid. For å sikre antenneanlegget monterte medarbeiderne hos RWE sammen med kontrollskapene også overspenningsbeskyttelsesutstyr fra Phoenix Contact for slik å oppnå best mulig tilgjengelighet. Det sørger redundante strømforsyninger for. "I tillegg til strømforsyningsenhetene i produktserien Quint for omforming av spenningen benytter vi en aktiv redundansmodul slik at svikt i en strømforsyning ikke fører til full stans i hele anlegget", sier Strasser.

Fasit

"Det var virkelig meget enkelt å sette Radioline-modulene i drift", oppsummerer Strasser. "Vi trengte kun å tilordne radiosignalmodulene til hverandre via et riflehjul på enheten. En digital inngang stilles dermed inn på samme tall som tilhørende digitale utgang. Slik fordeles signalene korrekt i anlegget, uten at programmeringer må foretas. Når spenningsforsyningen er frigitt og satt i drift på nytt, dukker radiosignaldeltakerne frem igjen i løpet av få sekunder. Denne enkle håndteringen imponerte oss like mye som de gode støttetiltakene vi fikk fra Phoenix Contact“.

PHOENIX CONTACT AS

Strømsveien 344
N-1081 Oslo
+47 22 07 68 00

Dette nettstedet bruker cookies, ved å fortsette å bla gjennom samtykker du til vår cookie politikk. Les vår personvernpolicy for mer informasjon.

Lukk