Hybride motorstartere øker transportbåndenes tilgjengelighet

Oversikt

Filtrasjonsløsninger fra Hengst  

Filtrasjonsløsninger fra Hengst sørger for at motorer fungerer renere og mer effektivt

  • Hengst SE & Co. KG utvikler og produserer filtrasjonsløsninger av høy kvalitet som sikrer ren og effektiv utførelse av arbeid på motorer i personbiler, nyttekjøretøyer og skip.
  • For drift av transportbånd i monteringsanlegg benyttes hybride motorstartere fra Phoenix Contact.
  • På grunn av den robuste byggformen, den enkle kablingen og betjeningen samt ti ganger lengre levetid valgte Hengst de hybride motorstarterne. Det øker anleggets tilgjengelighet.

Kundeprofil

Filtrasjonsløsninger fra Hengst  

Systemene benyttes blant annet i personbiler og nyttekjøretøyer (bildekilde: Hengst)

Hengst SE & Co. KG, som er i familiens eie, ble grunnlagt i Münster i 1958.

Rundt 3000 ansatte utvikler og produserer multifunksjonelle filtrasjons- og fluidstyresystemer av høy kvalitet til personbiler, nyttekjøretøyer, skips- og stasjonærmotorer.

Systemene sørger for at motorer og maskiner fungerer renere og mer effektivt.

Applikasjon

Produksjonsanlegg  

Produksjonsanleggene planlegges, konstrueres og installeres selv.

Produktene fra Hengst har god produksjonsdybde. Det betyr uavhengighet fra eksterne leverandører og optimal fleksibilitet og kvalitet. De egenproduserte produksjonsanleggene inkludert programvare og el-konstruksjon planlegges, konstrueres og bygges uten unntak opp selv. Dermed kan man være sikker på at anleggene imøtekommer de spesielle kravene, har høy tilgjengelighetsgrad og at vedlikeholdet er tilpasset egne behov.

Kvaliteten på komponentene som benyttes i anleggene, enkel betjening samt lang levetid er viktige faktorer. Av denne grunn benytter Hengst hybride motorstartere fra produktserien CONTACTRON fra Phoenix Contact når de skal drifte høykvalitets-transportbåndene som er montert i monteringsanleggene.

Løsning

Hybrid motorstarter i automatikkskapet  

Sparer plass i automatikkskapet: Fire funksjoner i én enhet

De hybride motorstarterne starter og vender trefase-asynkronmotorene som er montert i monteringsanleggene, både pålitelig og med kun minimal slitasje. Med den integrerte overlastfunksjonen beskytter du motoren i tillegg mot eventuelle blokkeringer. I tillegg signaliserer de feil som har oppstått, på samme måte som vanlige motorvernreleer. Ved behov stanser de drivenheten pålitelig i henhold til maskindirektivet, og oppnår samtidig PL e etter DIN EN ISO 13849-1 henholdsvis SIL 3 etter EN 62061. De hybride motorstarterne forener slik fire funksjoner på 22,5 mm byggbredde. En likeverdig konvensjonell oppbygging ville ha bestått av to kontaktorer for medurs- og motursbevegelse, to redundante nødstopp-kontaktorer samt et motorvernrelé. Det betyr at plassbehovet i automatikkskapet reduseres betraktelig.

Teknologien fra Phoenix Contact for hybride motorstartere kombinerer slitasjefri halvlederteknikk med robust releteknikk som styres fra en mikrokontroller. Mens halvlederne overtar motorenes inn- og utkoblingsprosesser, fører relekontaktene strømmen uten tap. Det gir en skånsom kobling samt betydelig avlastning av relekontaktene.  Utover dette sparer tiltaket omstendelige og dyre kjøleblokker. I tillegg forlenges levetiden til de hybride motorstarterne sammenlignet med rent elektromekanisk koblingsutstyr med tidobbel verdi.

Videre reduserer den integrerte last- og låsekoblingen kablingsarbeidet betraktelig, ettersom kun seks tilkoblinger må forbindes for hovedstrømkretsen. Nominell motorstrøm kan stilles inn trinnløst på husets forside, og utstyrsstatus kan avleses via LED-er. Feil signaliseres i tillegg via den potensialfrie vekselkontakten i kontrollrommet. Installerte beskyttelseskoblinger sikrer at utstyret kobler pålitelig selv i røffe omgivelser. På grunn av styreinngangenes lave strømopptak kan styringen foretas via PLS-en.

Fasit

Alfons Lehmbrock, prosjektingeniør hos Hengst  

Alfons Lehmbrock, prosjektingeniør hos Hengst

Hengst har allerede i mange år benyttet de elektroniske motorstarterne fra Phoenix Contact. "Den robuste byggformen samt den enkle kablingen og betjeningen var kriteriene som lå til grunn da vi valgte Contactron", forteller Alfons Lehmbrock, prosjektingeniør i firmaets egne maskintekniske avdeling.

En levetid som er ti ganger så lang er også en stor fordel, ettersom Hengst arbeider med høye koblingsfrekvenser. For vedlikeholdssyklusene forlenges betraktelig, og anleggets tilgjengelighet øker. De hybride motorstarterne er egnet for motortyper med en effekt opptil ca. 3 kW, og er, i tillegg til transportbåndene, også egnet for bruk i mindre lastheiser.

PHOENIX CONTACT AS

Strømsveien 344
N-1081 Oslo
+47 22 07 68 00

Mer informasjon

Referrer: