Tilbake til oversikten

Hybridpluggforbinder for de modulære lagringssystemene hos Energy Neighbor

Oversikt

Desentral stasjonær batteriakkumulator Energy Neighbor  

Energy Neighbor: Mellomlagring av regenerativ energi

  • Desentrale, stasjonære batteriakkumulatorer som tar i bruk regenerativ energi på en effektiv måte og som samtidig stabiliserer nettet, er en sentral bestanddel i den nye energiæraen.
  • De modulære batteriakkumulatorene hos Energy Neighbor i Moosham i øvre Bayern forbindes enklere og enda sikrere ved hjelp av firkantede hybridpluggforbindere fra Phoenix Contact.

Kundeprofil

Desentral stasjonær batteriakkumulator Energy Neighbor  

Åtte batteristativer med henholdsvis 13 moduler leverer en lagringskapasitet på 200 kWh

Som ekspert på mellomlagring av energi har Varta Storage GmbH spesialisert seg på litiumion-batteriakkumulatorer for private og industrielle applikasjoner. Som del av foretaksgruppen Varta Microbattery / Varta Storage yter de et stort og effektivt bidrag til den nye energiæraen gjennom forsknings- og utviklingsprosjekter.

Anvendelse

Batterimodul i stativskuffen  

Rask og pålitelig forbindelse av batterimodulen

Ved vanlige batterilagringssystemer kables batterimodulene – som nesten alltid er litiumionakkumulatorer – innbyrdes med mye arbeid. Hvis seriekoblingen foretas via tilkoblingsledninger, skrus kablene til batteriblokkenes pluss- og minuspoler.

Ved idriftsettese av større lagringsenheter oppstår det i den forbindelse mye arbeid i forbindelse med nettopp kablingen. I takt med antall batterimoduler øker også risikoen for installasjonsfeil. Derfor er det hensiktsmessig å tilkoble lagringsmodulene ved hjelp av pluggforbindere i stedet for å kable dem. Lagringsenheten har 200 kilowattimer lagringskapasitet og 250 kilowatt effekt og fanger opp ytelsestopper i sol- og vindkraftanlegg og utligner forbrukstopper i husholdningene som er tilkoblet lokalt.

For å muliggjøre enkel installering og rask utskiftning av batterimoduler stilles det derfor strenge krav med hensyn til yteevne og stabile forbindelser.

Løsning

Batterimodulene er utstyrt med et hybridpluggsystem fra Phoenix Contact, slik at både kommunikasjons- og effektkontakter etablerer kontakt automatisk når modulene settes inn. Via dette fleksible grensesnittet kan opptil 100 ampere flyte ved flere hundre volt. Dermed blir det ikke bare sikrere å tilkoble modulene, det går også enklere og raskere.

Hybridpluggforbindere fra Phoenix Contact  

Pluggforbindernes kontaktgeometri forhindrer installasjonsfeil

Hybridpluggforbinderne som imøtekommer disse spesielle kravene er utviklet av Phoenix Contact i samarbeid med Varta Storage. Utgangspunktet for pluggforbinderen er produktserien Variocon – et kompakt firkantpluggforbindersystem på IP67-basis som er velegnet for bruk på utstyr og også i koblingsbokser og automatikkskap i røffe industrielle omgivelser.

Da pluggforbindersystemet ble utviklet, kunne man dra nytte av erfaringene fra allerede utprøvde pluggforbindere fra andre batteriakkumulatorer. For elektriske energiakkumulatorer blir stadig viktigere ikke bare for å stabilisere strømnettet, men også i forbindelse med mobile verktøyer og maskiner samt innen e-mobilitet.

Varianten som er utviklet for Energy Neighbor har til sammen 13 kontakter: Fem effekt- og åtte signalkontakter. Under pluggprosedyren stiller den høye kontakttettheten spesielle krav til toleranseutjevningen. Her kommer pluggens spesielle design til sin rett: De 13 kontaktene er plassert i en skjøtkontaktinnsats med ekstra føringstapper. Føringstappene stikker ut over kontaktene og sørger for at batterimodulens pluggdel utrettes korrekt under pluggprosedyren.

Fasit

De modulære firkantpluggforbinderne fra Phoenix Contact danner grensesnittet for energi og data i batteriakkumulatorsystemene hos Varta Storage GmbH. Samspillet mellom tilkoblingsteknikk og batterimoduler reduserer tiden som går med til å sette i drift og skifte ut den store lagringsenheten, ettersom de enkelte modulene ikke trenger å kables manuelt.

Slik kan nøkkelferdige, nettuavhengige energilagringsløsninger med forskjellig kapasitet utformes som et miljøvennlig og fremtidsrettet alternativ til eksisterende dieselgeneratorer. Den prototypiske batteriakkumulatoren Energy Neighbor fra Varta Storage har helt siden slutten av 2015 vist hva den er god for, og da i bruk i praksis.

PHOENIX CONTACT AS

Strømsveien 344
N-1081 Oslo
+47 22 07 68 00
Referrer:

Dette nettstedet bruker cookies, ved å fortsette å bla gjennom samtykker du til vår cookie politikk. Les vår personvernpolicy for mer informasjon.

Lukk