Tilbake til oversikten

Stadtwerke München øker nettets tilgjengelighet med testpluggsystem FAME

Oversikt

Test- og prøvesystem FAME  

Stadtwerke München foretar testing og prøving med FAME

  • Stadtwerke München, forkortet SWM, er blant de største kommunale verkene i Europa og en av de viktigste energileverandørene i Tyskland.
  • Nettene fornyes og utvides kontinuerlig, og overvåkes stadig mer nøyaktig. For at service, vedlikehold og utbygging av nettene skal bli enklere og sikrere, benytter Stadtwerke München test- og prøvesystemet FAME fra Phoenix Contact.
  • Med FAME moderniserer Stadtwerke München nettet sitt, og øker samtidig nettets tilgjengelighet.

Kundeprofil

I over 100 år har Stadtwerke München pålitelig levert blant annet strøm og varme til sine kunder i og rundt hovedstaten i delstaten Bayern. Takket være forsyningen døgnet rundt kan innbyggerne i München stole på en høy grad av sikkerhet og komfort.

Anvendelse

Maximilian Gruner, gruppeleder for Sekundärtechnik Strom  

Maximilian Gruner, gruppeleder for Sekundärtechnik Strom

Med ca. 50 anlegg i München og omgivelsene tar SWM i dag i bruk en høy andel av egen energigenerering i en intelligent blanding av regenerativ energi og en miljøvennlig kraftvarmeblanding. Den høye forsyningssikkerheten støttes av mindre kraftverk som kan reguleres fleksibelt og som er egnet for både grunnforsyningen og for å fange opp spisser.

"Strømledningene i nettet vårt har over samtlige spenningsnivåer en lengde på over 12 000 km", forteller Maximilian Gruner, gruppeleder for Sekundärtechnik Strom hos SWM Services GmbH. "Området som dermed forsynes i nettområdet, utgjør ca. 400 km2."

En forutsetning for sikker og pålitelig drift av strømnettene er en rask registrering av feil – og dermed en omkobling av nettledningene. I den forbindelse må måleverdiene overvåkes permanent, en oppgave som overtas av de såkalte digitale nettbeskyttelsesreleene. De mottar måleverdiene fra strøm- og spenningstransformatorer fra transformator- og fordelerstasjonene.

Løsning

Test- og prøvesystem FAME fra Phoenix Contact  

Test- og prøvesystemet FAME fra Phoenix Contact

For å kunne utføre denne type oppgaver enklere, mer oversiktlig og først og fremst sikrere valgte Phoenix Contact å utvikle testpluggsystemet FAME. "Ved hjelp av FAME er vi i stand til å forene en kompleks testkobling for et beskyttelsesutstyr i en og samme pluggprosedyre", forteller Gruner, og fortsetter: "Alle nødvendige koblingsforløp kan foretas både sikkert og automatisk."

Rekkefølgen på kontaktlaskene, skillene og forbindelsene er spesifisert via pluggen på forhånd og er derfor alltid riktig. Antall mulige koblingsvarianter er høyt: Mange serielle koblingsforløp i omformerskilleklemmen kan implementeres i en og samme, parallelt styrte pluggprosedyre.

FAME sparer plass ved å kable hoved- og reservebeskyttelsesreleet  

FAME sparer plass ved å kable hoved- og reservebeskyttelsesreleet

Den som arbeider på en slik måte, kan unngå mange feil, som eksempel åpne forbindelser eller plassering av kortslutningslasker til strømtransformatorene. Teknikeren med ansvar for beskyttelse kan konsentrere seg fullt og helt om koblingen av testpluggen.

Også vedlikeholdspersonellet kan nå foreta testingen mye enklere. For å forhindre feilplugging ved testplugger med likt antall poler kan testplugglist og testplugg kodes via kunststoffprofiler. I tillegg kan forskjellige funksjonsgrupper kables på en standardisert testplugglist.

Gruner forteller: "Helt fra start la vi som eksempel hoved- og reservebeskyttelesreleet via en testplugglist med to adskilte testplugger, noe som gjør at vi sparer mye plass."

FAME-sortimentet omfatter også ytterligere tilbehør som Bypass-plugg og fargemerkede, enpolede plugger. Med den enpolede pluggen kan enkeltmålinger foretas både raskt og effektivt, det samme med skillet av høyspenningsbryterens utløsespole fra beskyttelsesutstyret.

I tillegg er FAME berøringssikkert utført i både pluggsonen og på tilkoblingsområdet. Stjernepunkter i strømtransformatorsettet kan om ønsket også etableres direkte i testplugglisten via plugglasker. Ytterligere rekkeklemmelist med transformatorskilleklemmer bortfaller.

Fasit

Med testpluggsystemet FAME oppnår Stadtwerke München høy fleksibilitet samtidig som sikkerheten og betjeningskomforten også øker. "Systemets fordeler er den entydige kontaktoverlappingen henholdsvis testpluggproduksjonen helt i tråd med prosjektet. Dette kan ingen dreiebrytere skilte med", sier Gruner. "Den gode mekaniske føringen ved innplugging samt mot skråtrekking av pluggen er ytterligere fordeler for oss."

Det finnes tre muligheter for tilordning av kontaktene: Blant annet den lange kontakten for AV-signalet og for hjelpesignaler, den midterste kontakten til spenningstransformator og den korte kontakten til strømtransformator. Kontakter som ikke er tilordnet, fungerer som blindkontakt.

PHOENIX CONTACT AS

Strømsveien 344
N-1081 Oslo
+47 22 07 68 00
Referrer:

Dette nettstedet bruker cookies, ved å fortsette å bla gjennom samtykker du til vår cookie politikk. Les vår personvernpolicy for mer informasjon.

Lukk