Rask lading av elkjøretøyer ved hjelp av CCS-plugg

Oversikt

Hurtigladeanordning fra Fastned  

Solcellepaneler på taket genererer energien som trengs

  • Division Electrical Vehicle hos det sveitsiske konsernet ABB befatter seg med Internettbasert ladeinfrastruktur.
  • Det nederlandske selskapet Fastned var på leting etter hurtigladeanordninger som installeres på de innlandske motorveirasteplassene.
  • Med ladestasjonene fra ABB, som er utstyrt med en CCS-ladeplugg fra Phoenix Contact, kan elkjøretøyer lades for en rekkevidde på 150 kilometer i løpet av 15 til 20 minutter.
  • Dermed kan kjøretøyene lades under korttidsparkering på rasteplasser, matbutikker eller banker.

Kundeprofil

I 2012 fikk Fastned B.V. konsesjon til å bygge hurtigladeanordninger på 201 nederlandske motorveirasteplasser. I dag finnes det over 100 lademuligheter. Sammen med ABB og Phoenix Contact bidrar Fastned til å gjøre rask lading av elkjøretøyer mulig.

Anvendelse

Fastned-stasjoner med forskjellige ladeplugger  

Fastned-ladestasjoner med CCS-, CHAdeMo- og AC-plugg

Innen 2020 skal 2,5 %, og innen 2025 skal 12,5 % av de rundt åtte millioner registrerte personbilene i Nederland kjøre elektrisk. Ladingen av disse kjøretøyene vil i stadig større grad fremover foregå på arbeidsplassen eller ved motorveiene. Elkjøretøyenes batterier må her i løpet av kort tid kunne lades opp igjen.

Med dette som utgangspunkt tildelte Fastned sommeren 2013 ABB oppdraget for tilsvarende ladestasjoner. Ladestasjonene har en skytilknytning som er bygget på åpne standarder, slik at de kan kobles til alle service- og betalingsapplikasjoner. I tillegg er de utstyrt med alle relevante hurtigladeplugger, noe som er grunnen til at samtlige elkjøretøyer kan lades.

Løsning

CCS-plugg type 2  

Med CCS-plugg type 2 er høy ladestrøm og spenning mulig

ABB benytter CCS-ladeplugg (Combined Charging System) fra Phoenix Contact. Utover dette omfatter stasjonene AC-plugg type 2 i henhold til IEC 62196 for konvensjonell lading med vekselstrøm samt CHAdeMO-plugg (Charge de Move). Med CCS-pluggen er ladestrøm på 200 A og spenning opptil 1000 V mulig, slik at dagens kjøretøybatterier lades opp på under en halvtime.

I henhold til standard har kjøretøyinntakene en elektromekanisk låseaktuator. Under ladeprosessen låser den kjøretøyladepluggen på siden eller direkte på festehaken i plugghodet. Aktuatorbolten er konstruert for å tåle høye uttrekkskrefter. En sikker ladeprosess omfatter også overvåking av ladestrømmen. Hvis systemet overopphetes, gjenkjennes dette av temperatursensorer. Signalutgangene formidler effektkontaktenes temperatur til ladestasjonen, slik at de kan avbryte ladeprosessen eller nedregulere ladeeffekten. 

Fastned-ladestasjonene er utstyrt med solcellepaneler, for å lade elkjøretøyene benytter Fastned dermed 100 % energi fra vind- og solkraft. Batteriakkumulatorer på de enkelte stasjonene bufrer generert strøm i tidsperioder der solenergien ikke er tilstrekkelig eller ikke foreligger. For hver stasjon finnes det minst to hurtigladestasjoner, noe som forhindrer lange ventetider. I tillegg har kundene tilgang til et WiFi-nettverk. Under ladeprosessen kan du dermed for eksempel lese e-postmeldinger, forberede møter, lytte til musikk og til og med se TV-serier. Fastned er trygg på at høyere ladehastighet også reduserer ladekostnadene. Hvis flere hundre elkjøretøyer kan lades hver dag, vil bedriftens økonomiske investering i maskinvaren lønne seg i løpet av kort tid.

Fasit

Med CCS-plugg type 2 fra Phoenix Contact, som benyttes i Fastned-stasjonene, kan elkjøretøyer lades for en rekkevidde på 150 kilometer i løpet av 15 til 20 minutter. "Allerede nå kan, ved 200 A, 1000 V lades gjennom ladepluggen, samtidig som enda høyere strømstyrker er under planlegging", forteller Crijn Bouman, nestleder innen Business Development hos ABB Electrical Vehicle & Charging Infrastructure. For hurtiglading underveis vil ladeytelsen i fremtiden designes til minst 100 til 350 kW. Derfor er varmeøkonomien i ladestasjon og pluggforbinder en viktig faktor. Bouman: "En slik plugg er det kun få bedrifter som kan tilby. Derfor åpner Phoenix Contact for en verdiøkning for oss på dette området."

Har du lyst til å omsette ladeløsningen din i praksis sammen med oss?

Send oss en forespørsel i dag, og dra nytte av tjenesteytelsene våre:

  • Sammensetning av egnede maskin- og programvarekomponenter
  • Produksjon av ladeplugger med din egen logo for sømløs Branding
  • Om ønsket leveres ladekablenes ledningsende også med trinnsnitt, konfeksjonert eller kompakt
  • Utforming av godkjente kablingsplaner for enkel og sikker praktisk omforming
  • Dagens ladestandarder og normer hensyntas i tillegg til forskrifter for måling og kalibrering.
  • Støtte ved tilknytning til leverandører av faktureringstjenester samt bygnings- og energistyresystemer

PHOENIX CONTACT AS

Strømsveien 344
N-1081 Oslo
+47 22 07 68 00

Dette nettstedet bruker cookies, ved å fortsette å bla gjennom samtykker du til vår cookie politikk. Les vår personvernpolicy for mer informasjon.

Lukk