XJ Group Corporation

Raskt batteriskift ved hjelp av pluggforbindere fra Phoenix Contact

a_0059048  

Intelligent mobilitet: Kina satser på elektrifisert nærpersontrafikk

XJ Group Corporation produserer og leverer systemer for generering, overføring og salg av strøm. Utover dette tilbyr bedriften likestrømstransformatorer og beskyttelsesutstyr samt automatiseringsteknikk og elektrisk utstyr til skinnegående trafikk, intelligente strømmålere, AMR- og automatiseringssystemer til distribusjonsnett.

Blant kundene er leverandører i Kina, Tyrkia, Indonesia, Brasil, Thailand og India. Bedriften ble grunnlagt i 1947 og har hovedsete i Xuchang, Kina. Siden 2011 har XJ Group Corporation vært datterselskapet til China Electric Technology Equipment Co., Ltd.

Applikasjon

Elektrisk drevne busser  

Bussbatterier skiftes ut helautomatisk

I Kina er elektrisk mobilitet allerede hverdag. Også nærpersontrafikk i den østkinesiske havnebyen Qingdao utstyres gradvis med elektrisk drevne busser for å redusere emisjonsmengdene.

For å holde bussenes stillstand i forbindelse med lading av batteriene på et så lavt nivå som mulig valgte planleggerne batterikonseptet battery swapping. Her skiftes utladede batterier helautomatisk mot oppladede batterier i en stasjon med roboter på begge sider. I løpet av rundt syv minutter er batterienhetene komplett utskiftet, og bussen kan fortsette sin reise. Kinesiske XJ Group Corporation lette etter en egnet pluggforbinder til batterienhetene i elektrobussflåten.

Løsning

Pluggforbindere fra Phoenix Contact  

Pluggforbinderne fra Phoenix Contact tåler vibrasjoner og overfører opptil 400 A

Fordi hvert eneste minutt uten drift er kostbart, forutsetter systemer for batteriskift robuste pluggkonsepter som er 100 % pålitelige. Spesielt til el-kjøretøyer i permanent drift har Phoenix Contact utviklet en pluggenhet som imøtekommer disse kravene.

Batteriene utsettes for store påkjenninger ved at de lades opp og lades ut flere ganger i løpet av en dag, og det er derfor viktig at ladingen foregår skånsomt og likevel raskt. Takket være en integrert datamodul kan, i tillegg til målrettet håndtering og overvåking av ladeprosedyren, temperaturen overvåkes slik at potensiell overoppheting kan unngås.

Ettersom de store bussene ikke har mulighet til å parkere nøyaktig på millimeteren, utlignes avvik ved posisjonering av kjøretøyene blant annet ved hjelp av selvsentrerende og fjærdempende føringsbolter under selve pluggprosessen. Under kjøring fungerer disse også som vibrasjonsdempere og etablerer en feilsikker forbindelse. På grunn av dimensjonene og materialenes egenskaper er pluggsystemet egnet for strøm opptil 400 A og spenning opptil 750 V.

Pr. dato er over 6000 pluggpar levert til Kina. Hver dag skiftes batteriene til rundt 40 busser to til tre ganger på denne batteristasjonen. Så langt er flere hundre tusen batteriskift foretatt. Pluggforbinderne fra Phoenix Contact har alltid utført sine oppgaver helt feilfritt.

Fasit

DC-vekselbatterikonseptet fra Phoenix Contact er velegnet for nyttekjøretøyer i byer og kommuner, for gaffelstablere, transportkjøretøyer og persontransport. Systemet overfører strøm opptil 10 A og spenning opptil 750 V DC.

På grunn av toleranseutjevning ved pluggprosessen og vibrasjonsdemping under kjøringen etablerer pluggsystemet sikker kontakt også ved høye mekaniske påkjenninger – og det i flere enn 10 000 plugg- og trekksykluser. Konseptet for batteriskift har i tillegg en integrert datamodul for opphenting av ladestatus og gjør at operatørene kan overvåke samtlige ladeprosesser for å utelukke stillstand som følge av feilfunksjoner.

PHOENIX CONTACT AS

Strømsveien 344
N-1081 Oslo
+47 22 07 68 00

Dette nettstedet bruker cookies, ved å fortsette å bla gjennom samtykker du til vår cookie politikk. Les vår personvernpolicy for mer informasjon.

Lukk