Ladeløsning for elbiler gir mange funksjoner på minimal plass

Oversikt

AC-kjøretøyladeplugg type 2  

Med AC-ladepluggen kan elbilen lades med vekselstrøm

  • E-mobilitet tiltar i stadig sterkere grad, i den forbindelse har Nederland et godt utbygget infrastrukturnettverk som gjør landet til et forbilledlig eksempel.
  • Nederlandske foretak som Allego og Van der Sijs utvikler intelligente ladepunkter som er utstyrt med en spesiell energistyrefunksjon.
  • Ladekontroller EV Charge Control Advanced styrer og overvåker ladingen av elbiler på trefasenettet og utveksler data med den sentrale kontrolleren.
  • På grunn av de fleksible bruksmulighetene og fordi relevante industristandarder oppfylles, valgte Allego og Van der Sijs løsningen fra Phoenix Contact.

Kundeprofil

Allego, som ble grunnlagt av energinettleverandør Alliander i 2013, utformer skreddersydde ladeløsninger og -infrastrukturer for kommuner, selskaper og trafikkforetak. Med et mål om å klargjøre en lademulighet som er enkel å håndtere, rimelig og tilgjengelig overalt til enhver tid, er Allego også aktiv i Belgia og Tyskland i tillegg til Nederland.

Anvendelse

Ladepunkter som er spesialdesignet for energistyring  

Spesialdesignede ladepunkter: Kompakte og likevel funksjonelt fullt integrert

Det nederlandske selskapet Van der Sijs Techniek & Automatisering BV har utviklet et energistyresystem der den genererte strømmen kan fordeles via elbiler, for slik å tilpasse energitilbud og -etterspørsel optimalt til hverandre og forhindre problemer i strømnettet.

Ved den videre utviklingen av ladesystemet ble tilknytningen til et Backoffice – slik som Allego tilbyr – en avgjørende faktor. Open Charge Point Protocol (OCPP), som benyttes for å autentisere elbiler på offentlige ladestasjoner, har nettopp et slikt Backoffice. For standarden som overvåker og administrerer ladeprosessene og formidler de forskjellige bruker- og avregningsdataene til avtalepartneren, er ikke utformet for kommunikasjon med kun ett ladepunkt. Det er heller slik at ladeapplikasjonen må ha et energistyresystem.

Allego utførte en spørreundersøkelse der de spurte potensielle elbilkjøpere blant annet om hvordan en ladestasjon skulle se ut. For de aller fleste som svarte, var det viktig at ladepunktet var så lite og usynlig som mulig. Ved utviklingen av Charging Plaza-systemet tok Allego hensyn til tilbakemeldingene, og omsatte det i praksis. Phoenix Contact har automatiseringskomponentene som kreves.

Løsning

Kompakt ladepunkt  

Ladepunktet har en byggform som åpner for mange bruksmuligheter.

Ladepunktene omfatter kun den teknikken som faktisk er nødvendig. Det omfatter ladestikkontakt (Socket Outlet), låsing samt RFID/NFC-chips for å autorisere og starte ladeprosessen. Allego har spesialdesignet de små ladestasjonene for ladeplassen, som er begrenset. De kan monteres som en-, to- eller firepunktsvariant til en mast eller som enkeltladepunkt til en mur.

Ladekontroller EV Charge Control Advanced har en viktig funksjon i det nevnte systemet. Den brukes til å styre og overvåke ladingen av elbiler på trefasenettet i modus 3 i henhold til IEC 61851-1. Samtidig utveksler EV Charge Control Advanced data med den sentrale kontrolleren via Modbus TCP/IP. Dette er en Inline Controller ILC 370 ETH 2TX som igjen er tilknyttet Backoffice-systemet via OCPP.

ILC 370 ETH 2TX er nå skiftet ut med en kraftigere Axiocontrol-kontroller AXC 3050. I stedet for de maksimalt 30 ladepunktene som har vært vanlig hittil, kan man med AXC 3050 nå styre opptil 100 ladepunkter.

Van der Sijs har inngått en Service Level Agreement (SLA) med Allego. 3G-ruteren som kreves i den forbindelse, åpner for oppbygging av en sikker VPN-forbindelse med utgangspunkt i IPsec. Via forbindelsen kan serviceekspertene fra Allego logge seg inn i sentral- og ladekontrolleren.

Automatikkskap med alle relevante komponenter  

Enkel integrering i applikasjonen via Ethernet-grensesnittet

På grunn av de fleksible bruksmulighetene og fordi relevante industristandarder oppfylles, valgte Allego og Van der Sijs komponentene og systemene fra Phoenix Contact.

"Komponentene, som leveres klare til drift, kan kommunisere med både elbilene fra forskjellige produsenter og med det overordnede systemet", forteller Henk Roest, automatiseringsfagmann hos Van der Sijs. "Derfor er energistyresystemet som vi har utviklet, i stand til å fordele tilgjengelig energi til alt fra kun en og helt til et tilnærmet ubegrenset antall elbiler".

Fasit

Patrick Langevoort, Innovation & Product Manager hos Allego, ser et stort markedspotensial for den felles utviklede ladeløsningen: "Ladepunktet som vi har designet, gjør det mulig å lade ønsket antall elbiler på steder der dette av plassmessige årsaker tidligere ikke har vært mulig."

I henhold til Allego og Van der Sijs er den neste utfordringen nå å oppnå nødvendige skalaeffekter med den løsningen som er utviklet. Langevoort sier følgende om dette: "Markedet for e-mobilitet er fremdeles i startfasen. Samtidig er det likevel nødvendig å tilby ladesystemene til økonomisk attraktive betingelser."

Har du lyst til å omsette ladeløsningen din i praksis sammen med oss?

Send oss en forespørsel i dag, og dra nytte av tjenesteytelsene våre:

  • Sammensetning av egnede maskin- og programvarekomponenter
  • Produksjon av ladeplugger med din egen logo for sømløs Branding
  • Om ønsket leveres ladekablenes ledningsende også med trinnsnitt, konfeksjonert eller kompakt
  • Utforming av godkjente kablingsplaner for enkel og sikker praktisk omforming
  • Dagens ladestandarder og normer hensyntas i tillegg til forskrifter for måling og kalibrering.
  • Støtte ved tilknytning til leverandører av faktureringstjenester samt bygnings- og energistyresystemer

PHOENIX CONTACT AS

Strømsveien 344
N-1081 Oslo
+47 22 07 68 00

Dette nettstedet bruker cookies, ved å fortsette å bla gjennom samtykker du til vår cookie politikk. Les vår personvernpolicy for mer informasjon.

Lukk