Luchthaven Frankfurt: maximale veiligheid bij opstijgen en landen

Overzicht

Vliegveldverlichting op de luchthaven Frankfurt  

Redundant besturingsconcept garandeert probleemloos vliegverkeer

  • Om te kunnen garanderen dat vliegtuigen op een luchthaven zonder risico kunnen opstijgen en landen, is een ononderbroken besturing en bewaking van de verlichtingsinstallaties onmisbaar.
  • Fraport AG gaf Cegelec Deutschland GmbH de opdracht tot het realiseren van een redundant besturingsconcept voor deze toepassing op luchthaven Frankfurt.
  • De dataoverdracht vindt hierbij plaats via het beproefde veldbussysteem PROFIBUS DP en de remote-communicatie-standaard IEC 60870-5-104.

Klantprofiel

Luchthaven Frankfurt nam in 2012 in vergelijking met andere Europese luchthavens de tweede plaats in bij het vrachtverkeer en de derde plaats bij het personenvervoer. Op een afstand van slechts enkele kilometers van de luchthaven staat de hoofdvestiging van Cegelec Deutschland GmbH in Frankfurt am Main. De onderneming met meer dan 1.400 medewerkers is specialist op het gebied van elektro- en automatiseringstechniek.

Toepassing

Redundantieconcept  

Opbouw van een redundantieconcept

Op luchthaven Frankfurt kreeg Cegelec de opdracht een concept uit te werken waarbij de vliegveldverlichting door een redundant besturingssysteem van het type PVSS II van ETM-Siemens wordt aangestuurd.

Het besturingssysteem vormt het eerste niveau van een volledig redundantieconcept dat op het protocol voor remote communicatie IEC 60870-5-104 is gebaseerd.

Voor de verlichting van de start- en landingsbanen in het voorterrein worden verlichtingscomponenten van Siemens, Induperm en Lucebit toegepast.

De oplossing

Fraport AG stelt het gebruik van het veldbussysteem PROFIBUS DP voor de dataoverdracht als voorwaarde. Bij de koppeling van de PROFIBUS-deelnemers met de controllers koos Cegelec voor de toepassing van PROFINET-IO-proxy's van het type FL NP PND-4TX PB van Phoenix Contact.

De proxy werkt voor de Lucebit-componenten als een klasse 1-master in het PROFIBUS DP-systeem. Tegelijkertijd functioneert hij bij de hogere besturing als PROFINET IO-device. Het bijzondere van de Lucebit-apparaten is dat elke deelnemer twee PROFIBUS-devices representeert. Op deze manier kunnen ze via twee verschillende PROFIBUS-masters met twee PROFINET-controllers worden gekoppeld. Elke controller heeft zodoende een eigen lager netwerk, waarin dezelfde eindapparaten worden toegepast.

Schakelkast-redundantieconcept  

Kijkje in de schakelkast

Remote communicatie-oplossing Resy+ verbindt besturingen en hoofdbesturingssysteem
Het volgende niveau van het redundantieconcept bestaat uit twee PROFINET-controllers. Cegelec koos hiervoor de krachtige besturingen RFC 470 PN 3TX van Phoenix Contact.

De Remote Field Controllers wisselen via een TCP/IP-verbinding voortdurend de actuele toestanden van de onderliggende verlichtingscomponenten onder elkaar uit. De PLC's worden op basis van de remote communicatie-oplossing Resy+ gekoppeld aan het hoofdbesturingssysteem.

In dit project gebruikt Cegelec de Resy 104-bibliotheek, die het remote-communicatie-protocol volgens IEC 60870-5-104 realiseert. Zo is het redundantieconcept op alle niveaus gerealiseerd.

Schakelkasten met Lucebit-regelaars  

Schakelkasten met Lucebit-regelaars

Procesbesturing in geval van storing via redundante controller
Het bereiken van een hoge beveiliging tegen uitval is het doel van het beschreven redundantieconcept. Mocht de verbinding tussen een regeling en besturing worden onderbroken, dan kan deze via een tweede proxy en daarmee via de tweede controller met het centrale besturingssysteem communiceren.

Dit vereist een voortdurende verbindingsbewaking van de deelnemers door de beide RFC 470 PN 3TX-besturingen, die door een deel van de I/O-data wordt uitgevoerd.

Om een betrouwbare controle van de verbinding van het centrale besturingssysteem met de PROFIBUS-devices te garanderen, wisselen de devices permanent gegevens uit met de hogere PROFINET-controllers. De toestanden van elke deelnemer in een netwerk worden door elke controller aan de andere controller doorgegeven. Eén van beide werkt daarbij als master, de andere als slave. Als de master een verbindingsfout constateert die niet bij de slave wordt geconstateerd, dan neemt de andere controller de procesbesturing over.

Noodstroomaggregaat  

Noodstroomaggregaat

Noodstroomaggregaat voor continue voeding
De verlichtingscomponenten zijn in vier hoofdgroepen onderverdeeld, die op hun beurt weer uit verschillende segmenten bestaan. Het betreft Lucebit-regelingen met en zonder lampenbesturing, Lucebit-bliksemsystemen en een netvervangingsinstallatie.

Van de vier hoofdgroepen speelt de netvervangingsinstallatie (NEA) een bijzondere rol. Hieronder valt een noodstroomaggregaat, die door een zelfstandige PLC wordt aangestuurd. Als de voedingsspanning wegvalt, neemt het noodstroomaggregaat het werk over. Als controller heeft Cegelec hier gekozen voor een ILC 350 PN van Phoenix Contact.

Conclusie

Luchthaven Frankfurt beschikt nu over een startbaan, een landingsbaan en twee banen die zowel voor opstijgen als landen kunnen worden gebruikt. Elk van de in totaal zes verlichtingstaken wordt op basis van een volledige redundantieoplossing van Cegelec en verschillende componenten van Phoenix Contact gerealiseerd. De doordachte oplossing draagt in combinatie met de betrouwbare apparaten ertoe bij dat op luchthaven Frankfurt op elk moment probleemloos luchtverkeer gegarandeerd is.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20
Referrer:

Deze website maakt gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Lees onze privacy policy voor meer informatie.

Sluiten