Modernisering van de automatisering van oliepompen bij RWE Niedersachsen

RWE DEA: winning en bewerking van aardgas en aardolie

RWE DEA is als internationaal georiënteerd bedrijf bekend doordat het actief is op het gebied van winning en bewerking van aardgas en aardolie.

De dochtermaatschappij van het RWE-concern heeft meer dan 110 jaar ervaring in het opsporen van en boren naar deze twee grondstoffen.

In 2009 werd 2,9 miljard kubieke meter aardgas gewonnen, waarvan 2,1 miljard in Duitsland. In diezelfde periode bedroeg de gewonnen hoeveelheid aardolie 2,3 miljoen kubieke meter – daarvan was 0,9 miljoen afkomstig van Duitse locaties.

De toepassing

Het winningsbedrijf Niedersachsen van RWE DEA heeft 65 medewerkers in dienst; ze zijn verantwoordelijk voor de bewaking en het onderhoud van alle bovengrondse installaties.

Alle boringen, leidingen en stations worden vanuit een 24 uur per dag bezette centrale meetkamer gecontroleerd en bestuurd. De medewerkers staan via een mobiele telefoon in contact met de meetkamer. In geval van storing kunnen ze snel ter plaatse zijn – dat verhoogt de beschikbaarheid van de installaties.

Omdat de stations voor de winning van aardolie in Nedersaksen moesten worden gemoderniseerd, zocht RWE DEA naar een robuuste en economische automatiseringsoplossing.

De oliepompinstallaties (insteek-centrifugaalpompen) werden met behulp van relais, dioden, conventionele regelaars en logicamodulen aangestuurd. Het bleek echter steeds moeilijker te worden om de installaties met deze techniek in bedrijf te houden. Vooral omdat de logicamodulen niet meer op de markt waren.

De oplossing

Compacte besturingen voor economisch automatiseren  

Compacte besturingen voor economisch automatiseren

Tegen deze achtergrond gingen de betrokken medewerkers op zoek naar een nieuwe economische en betrouwbare automatiseringsoplossing.

De keuze viel op de compacte besturing ILC 170 ETH van Phoenix Contact. De Inline-controller kan met de gratis ter beschikking gestelde ontwikkelomgeving PC WORX EXPRESS worden geprogrammeerd. Daarnaast wordt de ILC 170 ETH gekenmerkt door een geïntegreerde web- en FTP-server alsmede de mogelijkheid tot koppeling met op OPC gebaseerde visualiseringsoplossingen.

Bovendien kan de besturing in combinatie met een SQL-bibliotheek een directe verbinding met een SQL-database in het bedrijfsnetwerk tot stand brengen. Daarmee kunnen bijvoorbeeld bedrijfsgegevens worden beheerd of opgeslagen.

De ILC 170 ETH heeft twee Ethernet-poorten en een insteekbaar parametreergeheugen. Het winningsbedrijf Niedersachsen past ook voedingen, overspanningsbeveiligingsmodulen, modems voor onderhoud op afstand en aansluitklemmen uit het CLIPLINE complete-programma van Phoenix Contact toe.

De oliepompinstallaties zijn alle voorzien van een SHDSL-modem. Deze dient voor de bewaking, visualisering en het uploaden van programma-updates. Daartoe brengt de modem een veilige verbinding met de centrale tot stand. Als eindapparaat van het overdrachtstraject berekent deze automatisch de maximaal mogelijke overdrachtssnelheid.

Omdat de SHDSL-modem als een mediumconverter werkt, is er geen netwerkconfiguratie en dus ook geen gespecialiseerd IT-personeel nodig.

Conclusie

De medewerkers van RWE DEA zijn enthousiast over de uitgebreide ondersteuning door de branche-experts van Phoenix Contact.

Zo heeft het Phoenix Contact Competence Center bijvoorbeeld enkele complexe en daardoor veeleisende regelmodulen ontwikkeld voor het winningsbedrijf Niedersachsen.

De experts van beide bedrijven hebben geprofiteerd van de samenwerking op hoog niveau. Maar vooral heeft de samenwerking geleid tot een moderne automatiseringsoplossing.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20

Deze website maakt gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Lees onze privacy policy voor meer informatie.

Sluiten