Terug naar het overzicht

Vervangen verouderde techniek in het overdrachtsnet van Vattenfall

Netwerk van meer dan 100.000 vierkante kilometer

Vattenfall Europe Transmission GmbH (voorheen VEAG) is als netbeheerder verantwoordelijk voor de betrouwbare werking van het 380/220-kV-overdrachtsnet in de deelstaten Berlijn, Brandenburg, Hamburg, Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen, Sachsen-Anhalt en Thüringen.

Het overdrachtsnet strekt zich uit over een oppervlak van meer dan 100.000 km² en heeft een lengte van ca. 9.500 km.

De toepassing

Op het moment van de hereniging waren in het netgebied van de voormalige VEAG de energiecentrales en de technische infrastructuur van het stroomnet grotendeels verouderd. De stroomnetten voldeden niet meer aan de toekomstige eisen. Daarom zijn deze de afgelopen jaren met een investering van ca. 15 miljard euro uitgebreid door Vattenfall gemoderniseerd.

Het zwaartepunt van de maatregelen lag op de vervanging van verouderde technische installaties. Het doel was de verhoging van de operationele betrouwbaarheid bij gelijktijdige vermindering van de onderhoudskosten. Bovendien werden de voorwaarden geschapen voor bediening op afstand van de transformatorstations.

De oplossing

Voor het transport wordt de in de energiecentrales opgewekte energie eerst omhoog getransformeerd naar de overdrachtsspanning van 220 kV resp. 380 kV. Vervolgens wordt deze in transformatorstations omgezet naar de verdeelspanning 110 kV van de regionale energiebedrijven voor verdere distributie naar de eindafnemers. Vattenfall onderhoudt hiervoor in de nieuwe deelstaten 47 transformatorstations.

In de transformatorstations is de netbeveiliging verantwoordelijk voor de bewaking van alle bij de energieoverdracht betrokken installatiedelen. Bij storingen worden de betreffende installatiedelen zo snel mogelijk en selectief van het net gescheiden. In het verleden werden deze functies met onderhoudsintensieve elektromechanische beveiligingssystemen gerealiseerd. In het kader van de modernisering worden tegenwoordig digitale beveiligingssystemen ingezet.

De toepassing van klemmen in de meet-, regel- en beveiligingstechnische installaties is op basis van de technische richtlijnen van Vattenfall met aansluitklemmen van Phoenix Contact gerealiseerd.

Conclusie

Randvoorwaarde voor de stroomtransformatoraansluiting aan de secundaire zijde was dat het bestaande dwarsschakelingsconcept behouden moest blijven. De oude keramische Ruhla-klemmen zijn hier door de schuifcontactklemmen URTK/S vervangen. Deze bieden dezelfde functionaliteit met moderne bediening. Daar waar dwarsschakelingen met sectieschakelingen moesten worden gecombineerd, zijn de universele scheidingsklemmen URTKS/S toegepast. Hiermee kunnen alle standaard transformatorschakelingen met minder klemmen en met optimale transparantie van de stroomkring worden opgebouwd.

Dankzij de uniforme uitvoering van de klemmenstroken en de aansluitklemmen van Phoenix Contact is een ruimtebesparende en gestandaardiseerde bouwwijze van de kast gerealiseerd.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20

Deze website maakt gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Lees onze privacy policy voor meer informatie.

Sluiten