Producten voor IEC 61850

Producten voor IEC 61850

Eenvoudige en robuuste automatisering van energienetwerken.

Een betrouwbare en duurzame energievoorziening vormt nieuwe uitdagingen voor de maatschappij. De vraag naar energie neemt tot 2030 bovenproportioneel toe. Stijgende energiekosten, een tekort aan natuurlijke hulpbronnen en de CO2-uitstoot zijn factoren die over de hele wereld spelen.

Om deze het hoofd te kunnen bieden, zijn er nieuwe energieconcepten en systemen nodig, zoals het zogenaamde smart grid. Als decennialange partner van de energiebranche biedt Phoenix Contact u een breed productenprogramma aan met krachtige, speciaal voor deze taken ontwikkelde producten.

Uw voordelen

 • geschikt voor toepassing onder de zwaarste elektromagnetische, elektrostatische en klimatologische omgevingsomstandigheden
 • betrouwbare, storingvrije dataoverdracht over grote afstanden dankzij glasvezeltechnologie
 • vergaande investeringszekerheid dankzij interoperabele producten volgens IEC 61850 en de IEEE-netwerkstandaards
 • netwerken met een hoge beschikbaarheid eenvoudig realiseren: geen vertragingen of verlies van pakketten bij uitval van netwerkcomponenten met het PRP-redundantiemoduul
 • het webinterface maakt een flexibele online-toegang tot het I/O-systeem mogelijk en bespaart tijd bij de inbedrijfstelling dankzij een eenvoudige parametrering

IEC 61850 – gestandaardiseerde communicatie voor toekomstbestendige energienetwerken

Gestandaardiseerde communicatie voor energie-installaties: IEC 61850  

Gestandaardiseerde communicatie voor energie-installaties: IEC 61850

Met de door de International Electrotechnical Commission uitgewerkte norm IEC 61850 is de communicatie en het engineeringsproces voor schakelinstallaties wereldwijd gestandaardiseerd.

Daardoor zijn eigenaren niet meer afhankelijk van één fabrikant en wordt het aantal voorkomende interfaces aanzienlijk gereduceerd. De basis voor de IEC 61850-communicatie is Ethernet-technologie.

In IEC 61850 staan de eisen aan de modulen en communicatie die in systemen voor de beveiligings- en besturingstechniek van elektrische schakelinstallaties worden toegepast. De norm definieert vooral:

 • Algemene definities voor schakelinstallaties
 • Informatie voor functies en modulen
 • Informatie-uitwisseling voor beveiliging, bewaking, besturing en meting in schakelinstallaties
 • Communicatie-interfaces
 • Een internationaal uniforme configuratietaal

Bijzonder eenvoudige I/O-communicatie in energie-installaties

Axioline F vereenvoudigt de I/O-communicatie in energie-installaties

Axioline F: snel, robuust, eenvoudig

Axioline F is zowel snel in de dataverwerking als robuust qua design en mechanische constructie en is daarom voorbestemd voor toepassing in energie-omgevingen. Communiceer met het kopstation via het snelle GOOSE-protocol en gebruik de I/O-modulen voor hoge nominale spanningen en dienovereenkomstige spanningsvastheid ook voor toepassing in ruwe omgevingen.

De zeer eenvoudige handling van Axioline F bespaart u bovendien tijd bij de inbedrijfstelling – dit verhoogt de beschikbaarheid van uw installatie. Voor precies het juiste aantal I/O's en meer flexibiliteit staat u het omvangrijke Axioline F-productenprogramma ter beschikking.


Uw voordelen:

 • eenvoudige engineering, inbedrijfstelling en onderhoud dankzij interoperabiliteit van het I/O-systeem volgens IEC 61850
 • bijzonder flexibel in de toepassing, want het kan met apparaten van andere fabrikanten worden gecombineerd
 • eenvoudige inbedrijfstelling dankzij parametrering – zonder programmeerkennis
 • op maat gesneden aantal I/O's en eenvoudige latere uitbreidingsmogelijkheden besparen kosten en verhogen de flexibiliteit
 • compactere I/O-stations dankzij willekeurige combinatie van stuurspannings- en laagspanningsmodulen
 • eenvoudige configuratie van de modulen en flexibele online-toegang met webinterface

Switches voor de ruwe energie-omgeving

Industrial Ethernet-switches voor IEC 61850-3/IEEE 1613  

Industrial Ethernet-switches voor IEC 61850-3/IEEE 1613

De norm IEC 61850 stelt speciale eisen aan netwerkcomponenten. Afhankelijk van de plaats van toepassing moet aan hoge omgevingseisen worden voldaan, die onder IEC 61850-3 zijn gespecificeerd.

De switches voldoen aan deze eisen en zijn voor de communicatie volgens IEC 61850 geoptimaliseerd. Profiteer bovendien van de omvangrijke IT-compatibele functies met betrekking tot de veiligheid, redundantie en het netwerkmanagement alsmede een transparante integratie in uw IT-netwerkstructuren.

PRP-redundantiemodulen voorkomen uitvaltijden

In energienetwerken is een hoge uitvalveiligheid bijzonder belangrijk. De PRP-redundantiemodulen maken een parallelle netwerkredundantie zonder omschakeltijd in geval van storing mogelijk en zorgen voor een hoge beschikbaarheid van uw netwerk.

Ook bij uitval van een netwerk of afzonderlijke netwerkcomponenten gaan er geen datapakketten verloren.

Mediumconverters voor Ethernet-toepassingen in realtime

Mediumconverters voor Ethernet-toepassingen in realtime

Mediumconverters voor Ethernet-toepassingen in realtime

Met hun robuuste metalen behuizing voldoen de glasvezel-mediumconverters FL MC 2000E LC aan de hoge omgevingseisen voor energietoepassingen volgens IEC 61850-3/IEEE 1613.

De dataoverdracht via glasvezelkabel biedt u optimale prestaties en is bijzonder storingsbestendig wat betreft EMC-invloeden.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20