Veilige communicatie als basis voor meer flexibiliteit en efficiëntie

Overzicht

Industrie 4.0-productie bij Phoenix Contact  

Industrie 4.0-productie bij Phoenix Contact

  • Producten worden concurrerender gemaakt als complexe productieprocessen optimaal worden gepland en gerealiseerd, deze snel aan veranderde randvoorwaarden kunnen aanpassen en onderbrekingsvrij en zonder uitval verlopen.
  • Intelligente en betrouwbare communicatiestructuren vormen de basis voor Industrie 4.0.

Toepassing

RFID-tag verbindt product en hoger systeem  

RFID-tag verbindt product en hoger systeem

Met het toekomstproject Industrie 4.0 wordt duidelijk gemaakt hoe aan de groeiende eisen wat betreft flexibiliteit, klantspecifieke uitvoeringen en efficiëntie tegemoetgekomen kan worden.

Naast de volledige digitalisering is onder andere een veilige dataoverdracht nodig. Want alleen als alle bij de waardeketen betrokken instanties in het netwerk zijn opgenomen, kunnen ze hun gegevens locatie- en bedrijfsoverstijgend uitwisselen via openbare of particuliere netwerkstructuren.

Oplossing

Montage-assistentiesystemen ondersteunen medewerkers  

Montage-assistentiesystemen ondersteunen medewerkers

De communicatie op basis van Ethernet en internet zorgt voor een hoge beschikbaarheid van de productie. Tegelijkertijd vormt de communicatie de basis voor flexibele, zichzelf optimaliserende productieprocessen. Daarom moet de dataoverdracht in elk geval betrouwbaar tegen elektrische storingen en ongeautoriseerde toegang worden beveiligd.

Hoe een dergelijke oplossing eruit kan zien, wordt duidelijk aan de hand van een productielijn van Phoenix Contact op de locatie Bad Pyrmont, waarmee 98 verschillende scheidingsversterker-varianten met in totaal meer dan 1.000 verschillende moduulversies worden geproduceerd. Om ook kleine charges van vijf tot 480 stuks tegen de kosten van een massaproductie te kunnen produceren, moeten mens en machine snel en economisch werken.

Na het aanbrengen van de soldeerpasta en de SMD-montage worden de afzonderlijke printplaten getest en gesoldeerd. Vervolgens worden de printplaten uitgestanst en op een werkstukdrager in de omloop van de installatie gesluisd. Tegelijkertijd codeert een laser de behuizing van de scheidingsversterker dat zich ook op een werkstukdrager bevindt en worden de uitsparingen gefreesd.

Bij de volgende stap wordt de printplaat geplaatst en aan de behuizing vastgesoldeerd. Ten slotte volgen nog het programmeren van de desbetreffende firmware en een high-voltage- en een elektrische eindtest. Zodra het product zich op de werkstukdrager bevindt, zorgt een RFID-tag voor de verbinding met de informatie uit een hoger systeem. Daartoe behoort informatie over welke tests met het product uitgevoerd dienen te worden en of en welke firmware moet worden geïmplementeerd.

De machineoperator komt op zijn werkplek drie keer in contact met elk moduul, waarbij hij telkens een andere taak moet uitvoeren. Hij leest bijvoorbeeld de RFID-chip uit om het drukbeeld van het geproduceerde artikel te vergelijken met de gegevens die op zijn beeldscherm worden weergegeven. Of hij plaatst printplaten en verpakt de modulen die gereed zijn. De bewerkingsstatus van de desbetreffende producten is via de RFID-tag bekend bij het hogere systeem. Zodoende geeft het beeldscherm alleen die informatie en opties weer, die de medewerker voor de actuele taak nodig heeft. De hoge complexiteit die uit het grote aantal varianten resulteert, wordt dus door de communicatie tussen het artikel en de installatiebesturing beheersbaar gemaakt voor de medewerker. Hij krijgt een hulpmiddel waardoor hij zijn werk foutloos en snel kan uitvoeren.

Conclusie

Zoals het voorbeeld laat zien zijn installaties nu al flexibel. Omdat mens en machine optimaal samenwerken, kan zelfs bij geringe batchgrootten economisch worden geproduceerd. Om echter alle voordelen van de industriële productie van morgen ten volle te kunnen benutten, moet het werkelijke artikel wel met de op digitale data gebaseerde processen communiceren.

Om dit te bewerkstelligen moeten de desbetreffende producten net zo transparant worden gedigitaliseerd als de afzonderlijke bewerkingsstations die tijdens de bewerking worden doorlopen. Bovendien dienen zowel de gegevensuitwisseling als de vormgeving van de gecommuniceerde content te voldoen aan de eisen voor de productie-installaties.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20

Deze website maakt gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Lees onze privacy policy voor meer informatie.

Sluiten