Oplossingen voor de mastverlichting

Overzicht

Mast van een windturbine  

Betrouwbare verlichting van de mast, ook in noodgevallen

  • Door een uitgebreide verlichting van de werkruimten en vluchtroutes in windturbines wordt de veiligheid van het personeel gewaarborgd.
  • Phoenix Contact biedt een compleet systeem aan, van de onderbrekingsvrije voeding tot aan lampen.
  • Met het systeem maakt u niet alleen comfortabele werkomstandigheden voor servicetechnici mogelijk, maar ook een veilige afdaling in geval van een stroomuitval.

Toepassing

Om de veiligheid van medewerkers in windenergie-installaties te waarborgen, dienen de masten goed verlicht te zijn. Maatgevend voor het berekenen van de verlichting is de norm 50308. Hierin zijn o.a. de benodigde verlichtingssterkten van de werkruimten en vluchtroutes vastgelegd. Tot op de dag van vandaag maken veel fabrikanten nog gebruik van verouderde techniek met TL-verlichting, ook al ontstaan hierdoor vaak problemen.

Om het verlichtingssysteem up-to-date te maken, bestaat er een vrijwel onderhoudsvrije verlichtingsoplossing op led-basis. Deze verlaagt de onderhoudskosten en verhoogt tegelijkertijd de efficiëntie. Tegen deze achtergrond heeft Phoenix Contact een compleet systeem voor de verlichting van windturbines ontwikkeld, dat tevens de verlichting van de vluchtwegen op zich neemt.

Oplossing

Totaaloplossing mastverlichting  

Compleet systeem voor mastverlichting

Phoenix Contact biedt voor de mastverlichting een compleet systeem aan dat uit een schakelkast met een centrale onderbrekingsvrije voeding, een voorgeconfectioneerde kabelboom en led-modulen bestaat. De led-modulen voldoen aan de relevante norm EN 50308 en beschermklasse IP 65. Omdat de led-modulen een levensduur van 50.000 uur hebben, is het systeem vrijwel onderhoudsvrij. Mocht toch een van de led-modulen uitvallen, dan kan deze dankzij een speciaal ontwikkeld connectorsysteem eenvoudig worden verwijderd en vervangen. Hiervoor hoeft zelfs de verlichting niet te worden uitgeschakeld.

In de led-modulen is een netdeel geïntegreerd, zodat ze op wisselspanning kunnen werken. Voor de centrale voeding gebruikt Phoenix Contact een UPS uit de productfamilie Quint met IQ-technologie. De accu van de in de voet van de mast geïnstalleerde UPS kan probleemloos en snel worden vervangen. Het onderhoudspersoneel hoeft daardoor niet de ladder op om batterijen in de led-modulen te vervangen. De toegepaste IQ-technologie maakt een permanente communicatie tussen voeding en accu mogelijk. Op deze manier kan informatie over de actuele laadtoestand, het prestatievermogen en de verwachte resterende levensduur van de accu worden uitgelezen. Hierdoor wordt snelle coördinatie van het onderhoud mogelijk. De servicemedewerker hoeft dus niet meer zonder verlichting van de installatie naar beneden te klimmen.

QPD-installatiesysteem  

De laagspanningsrichtlijn zorgt voor netstabiliteit

Snelle installatie op basis van een steekbare kabelboom

Het beproefde installatiesysteem QPD van Phoenix Contact zorgt voor een efficiënte verbinding tussen de afzonderlijke componenten. Deze oplossing biedt daarmee duidelijke voordelen in vergelijking met een bekabeling op basis van kabelaansluitkasten. De producent van de windenergie-installatie bestelt de kabelboom voor elk type installatie kant-en-klaar voorgeconfectioneerd bij Phoenix Contact. Vervolgens hoeft deze alleen nog maar in elkaar te worden gestoken, zodat er op de locatie geen elektrotechnicus meer nodig is. Zodoende verandert de voorheen bewerkelijke en daardoor langdurige aansluiting ter plaatse in een snelle plug & play-oplossing.

Topologie mastverlichting

Op het gebied van verlichting is een tijdbesparende bedrading belangrijk

Uw voordelen

  • optimaal plannen van onderhoud dankzij bewaking op afstand
  • onderhoudsvrije verlichting dankzij led-lampen met een levensduur van ca. 50.000 uur
  • snelle en eenvoudige installatie van de verlichtingsoplossing zonder speciaalgereedschap
  • veilige vluchtwegverlichting dankzij centrale stroomvoorziening via een onderbrekingsvrije voeding

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20

Service

Oplossingen voor de mastverlichting

Compleet systeem met een schakelkast

Referrer: