Draadloze signaaloverdracht bij GDF SUEZ in Lingen

Energieleverancier GDF SUEZ Duitsland

GDF SUEZ E&P DEUTSCHLAND GmbH is actief op het gebied van het opsporen, winnen en verkopen van aardgas en aardolie in Duitsland.

Met innovatieve techniek en de bijzondere specialistische kennis van de medewerkers draagt de maatschappij bij tot een veilige energievoorziening in Europa.

De onderneming is onderdeel van een van de grootste energieconcerns ter wereld, de GDF SUEZ-groep.

De toepassing

Op het aardolieveld Bramberge, tien kilometer ten noorden van het Duitse Lingen, produceert GDF Suez E&P Deutschland GmbH ruwe olie en aardgas. Daarbij wordt op een diepte van bijna 900 meter een mengsel van aardolie, gas en zout water gewonnen.

Nadat het water van het opgepompte mengsel is gescheiden, wordt het naar injectiepompen getransporteerd. De pompen persen het water via zes injectieboringen aan de rand van het veld weer terug in het reservoirgesteente.

De persdruk bij deze boringen moet als belangrijke procesparameter continu worden bewaakt, wat vroeger nog gebeurde door middel van controlerondes en handmatige gegevensregistratie.

De oplossing

Draadloze Trusted Wireless-oplossing  

Draadloze Trusted Wireless-oplossing

"Toen we naar een alternatief zochten voor het kostbare leggen van kabels, hebben we voor een draadloze oplossing gekozen – voor Trusted Wireless van Phoenix Contact," vertelt Friedrich Schulte, verantwoordelijk voor de M&R-techniek bij GDF SUEZ.

Met de draadloze Trusted Wireless-modulen kon Schulte twee ongunstig gelegen boringen aansluiten. Er moest zelfs een spoorbaan worden overwonnen – om de meetwaarden van een aan de noordelijke rand van het veld gelegen boring over te dragen naar de 600 meter verderop gelegen centrale injectiepomp.

Een oplossing met kabels zou hier kostenintensieve graafwerkzaamheden met zich mee hebben gebracht. "Onder spoorbanen doorgraven betekent hoge kosten en veel veiligheidsmaatregelen, maar ook veel administratief werk en vergunningsprocedures," zegt Schulte. "Met de draadloze verbinding bleef ons dat allemaal bespaard."

Het draadloze traject werd ingericht met het draadloze signaaloverdrachtssysteem RAD-Line-I/O. Het zorgt voor de overdracht van twee digitale en een analoog signaal tussen zender en ontvanger. Met richtantennes uit het uitgebreide Wireless-toebehorenprogramma is de afstand van 600 meter geen probleem, ondanks de moeilijke omgevingsomstandigheden.

De in de RAD-Line-IO-modulen ingezette draadloze Trusted Wireless-techniek ondervindt geen storingen, ook niet door de spoorlijn en hoogspanningsinstallaties.

De tweede boring ligt ook in moeilijk terrein – aan de zuidoostelijke rand van het aardolieveld. Hier is helemaal geen infrastructuur. De draadloze modulen en sensoren worden gevoed door een voeding op zonne-energie, die door Phoenix Contact voor draadloze industrietoepassingen is ontwikkeld.

Daarbij beschikt het zonnepaneel naast de zonnecellen over een voorgeconfigureerde schakelkast met laadregeling, accu's en overspanningsbeveiliging.

Conclusie

De meetstations bij de boringen van GDF SUEZ E&P DEUTSCHLAND GMBH in het Duitse Emsland moesten vroeger dagelijks worden bezocht. Dat was nodig om de waarden van de waterinjectiedruk te registreren.

Nu wordt deze informatie via een draadloze Trusted Wireless-oplossing van Phoenix Contact continu doorgegeven.

Dat levert een aanzienlijk hogere veiligheid en efficiëntie op.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20