Juiste druk: intrinsiekveilige signaalscheidingsmodulen bij MAN Turbo

MAN Turbo Zürich: compressoren voor de olie- en gasindustrie

Met rond de 50.000 medewerkers is de MAN Gruppe wereldwijd één van de grootste fabrikanten van bedrijfsvoertuigen, motoren en andere producten uit de machine- en installatiebouw.

In Zürich is MAN Turbo AG Schweiz gevestigd. Hier houden circa 700 specialisten zich onder meer bezig met de ontwikkeling en productie van compressoren voor de olie- en gasindustrie.

De applicatie

Compressoren zijn onmisbaar voor een economisch transport van olie en gas via pipelines.

Voor de signaaloverdracht van procesgegevens vanuit de explosiegevaarlijke zone naar de besturing in de veilige omgeving gebruikt de producent intrinsiekveilige interfacemodulen uit de serie MACX Analog Ex van Phoenix Contact.

De modulen worden onder andere ingezet in een olieraffinaderij in Turkmenistan en op een olieboorplatform in Brazilië.

De oplossing

MAN-compressor met INTERFACE-modulen van Phoenix Contact  

MAN-compressor met INTERFACE-modulen van Phoenix Contact

Er was een scheidingsversterker in de schakelkasten nodig voor de overdracht van temperatuurgegevens vanuit de explosiegevaarlijke zone: MAN Turbo heeft gekozen voor de intrinsiekveilige temperatuurmeetwaardeomvormers MCR-EX-SL-RTD-I uit de MACX-productfamilie van Phoenix Contact Tagelswangen.

De Analog Ex-modulen bestaan uit een complete familie één- en tweekanaals signaalscheidingsmodulen voor de Ex-omgeving: Analog In, Analog Out, Digital In, Digital Out, temperatuur alsmede toebehoren.

De innovatieve montagerail-busverbinder vereenvoudigt daarbij de montage, voeding en diagnose.

Typische toepassingen voor de slechts 12,5 mm brede modulen zijn bijvoorbeeld de meting van druk, doorstroming, vochtigheid, temperatuur, aansturing van regelkleppen en klepmodulen door middel van transmitters.

De modulen zijn voor Ex-i-stroomcircuits tot in Ex-zone 0 (gas) en 20 (stof) alsmede voor installatie in Ex-zone 2 gecertificeerd (ATEX, IECEx, UL).

Een innovatief schakelingsconcept zorgt voor nauwkeurige overdrachtseigenschappen bij minimaal vermogensverlies. SIL-toelatingen (Safety Integrity Level) maken de toepassing in veiligheidsgerichte applicaties mogelijk.

Bovendien zijn de modulen door de uniforme, gestandaardiseerde interface FDT/DTM (Field Device Tool/Device Type Manager) eenvoudig te configureren.

Conclusie

"Tijdens het project kregen we uitstekende ondersteuning van de deskundigen van Phoenix Contact, zodat we ons project binnen korte tijd en zonder grote onderbrekingen konden uitvoeren," looft de verantwoordelijke ingenieur van MAN. "Dat is juist bij complexe installaties die in het buitenland worden gerealiseerd uiterst belangrijk."

Ook voor toekomstige projecten, zoals nog andere compressorinstallaties, is de MAN-ingenieur van plan om producten van Phoenix Contact toe te passen. Hij is zeer tevreden: "Ik zal deze competente leverancier intern bij anderen aanbevelen."

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20