Shell in Rotterdam: herbekabeling tijdens lopend bedrijf

Shell Nederland: belangrijke Europese productie van chemische grondstoffen

De Shell-dochter Shell Nederland Chemie B. V. exploiteert op de locatie Moerdijk bij Rotterdam één van de grootste productie-installaties voor etheen (ethyleen), ethyleenoxide, ethyn (acetyleen) en butadieen in Europa.

Deze grondstoffen worden gebruikt voor de productie van veel koolwaterstoffen. Hiervan worden onder andere kunststoffen, voertuigonderdelen, wasmiddelen en latexverven gemaakt.

De toepassing

In de installatie in Moerdijk worden 15.000 sensor-/actorsignalen via klemmenkasten (junction boxes) verzameld en vervolgens in twee schakelruimten en een centrale verwerkt.

Om de veiligheid en de verwerkingssnelheid van de installatie te verhogen en de storingsgevoeligheid verder te verlagen, initieerde Shell in 2007 een moderniseringsproject.

Daarvoor waren onder andere 60.000 nieuwe onderhoudsvrije aansluitklemmen nodig.

De oplossing

Herbekabeling van schakelinstallaties met QT-snelaansluiting  

Herbekabeling van schakelinstallaties met QT-snelaansluiting

De uitdaging van het project bestond uit het binnen vier maanden moderniseren van de installatie tijdens lopend bedrijf. Deze termijn lag vast doordat er ook andere moderniseringsmaatregelen waren gepland.

Bovendien mocht op geen enkel moment sprake zijn van een onderbreking van de productie. De kosten van een stilstand van de installatie zouden namelijk al snel een miljoen euro per dag kunnen zijn.

Shell koos voor de QT (Quickon Terminal)-snelaansluittechniek van Phoenix Contact.

Een voordeel van deze techniek: de aan te sluiten aders hoeven niet gestript en gecrimpt te worden. De klem heeft twee gedefinieerde schakeltoestanden en signaleert de stevige en correcte aansluiting door middel van een klik-geluid. Op deze wijze wordt een gasdichte klemaansluiting in de aansluitplaats tot stand gebracht.

De klemmen beschikken bovendien over talrijke toelatingen, waaronder de IEC/EN Ex en offshore-toelatingen zoals GL, NK en Bureau Veritas. Daarnaast voldoen de QT-klemmen aan de norm voor aansluitklemmen – IEC 60947-7-1/2. Tevens hebben de klemmen branchespecifieke toelatingen zoals Ex e en Ex volgens IEC/ EN 60079-7/-11.

Een geaccrediteerd laboratorium test de QT-klemmen, bijvoorbeeld met een isolatietest.

In totaal werden 160 verdelerkasten (marshalling cabinets) herbekabeld. Hiertoe werden, afhankelijk van de beoogde toepassing, QT-klemstroken met rijg-, twee-etage- en quattro-aansluitklemmen alsmede messcheidingsklemmen opgebouwd.

Conclusie

Bij Shell Nederland Chemie B. V., Moerdijk, werden alle verdelerkasten binnen slechts vier maanden gemoderniseerd.

Daarbij koos het bedrijf voor aansluitklemmen met snelaansluittechniek – deze leveren bij de montage een tijdsbesparing van 60 procent op in vergelijking met schroefklemmen.

Door deze innovatieve aansluittechniek toe te passen, vervult Shell een pioniersrol in de procestechniek.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20

Deze website maakt gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Lees onze privacy policy voor meer informatie.

Sluiten