Betrouwbare gaslevering dankzij overspanningsbeveiliging in Oldenburg

EWE AG Oldenburg: energie, milieu, telecommunicatie

EWE AG in Oldenburg is een grote onderneming op het gebied van energie, milieu en telecommunicatie.

EWE voorziet meer dan 700.000 klanten van aardgas en exploiteert daartoe twee gasopslagplaatsen in Salzstöcken in Noord-Duitsland – 21 cavernes met 700.000 kubieke meter en een energie-inhoud van 13 miljard kWh.

De toepassing

EWE dekt de jaarlijkse vraag naar aardgas met een constante aanvoerhoeveelheid. Op momenten van lagere belasting, in de zomer bijvoorbeeld, wordt het gas onder druk in de zoutkoepels gepompt en in tijden met een hogere vraag daaraan onttrokken.

Om de energielevering te kunnen waarborgen, dienen de installaties altijd beschikbaar te zijn. Daarom is de overspanningsbeveiliging zeer belangrijk.

Sensoren en actoren, kleppen en aandrijvingen zijn in het vrije veld geïnstalleerd. De installatiebesturing en procesvisualisering bevinden zich daarentegen in de centrale.

Alle informatie wordt door middel van dataoverdracht op afstand naar de centrale computer in Oldenburg verzonden.

De oplossing

Beveiligingsconcept voor de voeding  

Betrouwbare beveiliging in een ruimtebesparende behuizing

Het beveiligingsconcept voor de voeding is grotendeels tweetraps opgebouwd: met bliksemstroombeveiligingen FLT-PLUS in hoofdverdelingen alsmede overspanningsbeveiligingen VAL-MS in onderverdelingen en besturingsschakelkasten.

Voor de belangrijke installatiedelen is een hoge beschikbaarheid vereist; deze zijn daarom voorzien van onderbrekingsvrije voedingen (UPS). Ook de UPS-modulen zijn beveiligd met overspanningsbeveiligingen VAL-MS.

Veel van de signaaloverdrachten zijn uitgevoerd als Ex-ia-stroomcircuits. Deze intrinsiekveilige stroomcircuits worden met TERMITRAB TT-EX(I)-24DC beveiligd. De tweetraps beveiligingsschakelingen zijn opgebouwd in de slechts 6,2 mm smalle beveiligingsmodulen met krachtige overspanningsafleiders en snel aansprekende suppressordioden.

Door het lage beveiligingsniveau en het hoge afleidvermogen van 10 kA wordt de elektronica op een geringe benodigde ruimte in de schakelkast betrouwbaar beveiligd.

De modulen TERMITRAB TT-2-PE-24DC beveiligen de signaalstroomcircuits die geen intrinsieke veiligheid vereisen. De communicatie-interfaces worden met MODUTRAB MT-2FM-RJ12 tegen overspanningen beveiligd.

Daarmee is het beveiligingsconcept voor de bedrijfsmiddelen in het veld en de besturingssystemen in het gebouw volledig dekkend: alle componenten van de installatie zijn betrouwbaar beveiligd.

Conclusie

Het uitgebreide beveiligingsconcept van Phoenix Contact voorkomt effectief uitval van de installaties als gevolg van overspanning.

Zo is de gaslevering door EWE AG bij elk weertype veiliggesteld.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20