BASF kiest voor innovatieve koppelrelais

Relais en optorelais bij BASF in Ludwigshafen

De algemene mening is dat er op het gebied van koppelrelais geen echte innovaties meer zijn.

Deze universele en robuuste assistenten worden met een vanzelfsprekendheid miljoenen keren in de industrie toegepast. Daar vervullen zij tussen de besturing en de installatie zo goed als onzichtbaar hun taken: signalen aanpassen, galvanisch scheiden en vermenigvuldigen.

De nieuwe generatie koppelrelais helpt echter ook om krachtig op de kostenrem te trappen. Bij BASF in Ludwigshafen maakt men gebruik van een innovatief relais- en optorelaissysteem van Phoenix Contact.

De applicatie

Sinds de oprichting van BASF heeft de fabriek in Ludwigshafen zich tot het grootste chemieconcern ter wereld ontwikkeld.

Een voorbeeld van de productierange is de vitaminenfabriek, waar de in vet oplosbare vitaminen A en E worden gemaakt. Bijna alle grondstoffen voor de kostbare synthesen worden zelf bewerkt en via pijpleidingen direct aan de vitaminenfabriek geleverd. De besturing van de productie wordt geregeld door moderne procesbesturingssystemen, waarvan de signaalkabels via gestandaardiseerde rangeerplaatsen worden geleid.

Voor de signaalversterking ten behoeve van de sensoren worden de slechts 6,2 mm smalle koppelrelais van het PLC-INTERFACE-systeem van Phoenix Contact toegepast. De vormgelijke PLC-INTERFACE-modulen dienen om de retoursignalen aan de veldzijde aan de besturing aan te passen.

De oplossing

PLC-INTERFACE van Phoenix Contact  

PLC-INTERFACE van Phoenix Contact

Vooral de steekbaarheid van de relais en optorelais is een voordeel. Elk kanaal kan afhankelijk van de spanning, het vermogen en de schakelfrequentie optimaal op de applicatie worden afgestemd.

Wanneer gewijzigde omstandigheden in plaats van een relais een optorelais vereisen, kan dit ook naderhand en willekeurig gemengd, zonder de bekabeling los te nemen in slechts enkele seconden plaatsvinden.

De met alle gangbare besturingsspanningen verkrijgbare bouwseries zijn naar keuze leverbaar met veerdruk- of schroefaansluittechniek.

Het systeem wordt gecompleteerd door handige toebehoren zoals verschillende bruggen, scheidingsplaten, voedingsklemmen en coderingsschildjes uit het programma standaard aansluitklemmen van Phoenix Contact.

Conclusie

Het PLC-INTERFACE-systeem bespaart kosten volgens de formule: totaal benodigde ruimte, bedradingswerkzaamheden, benodigde tijd en montagekosten reduceren. Tegelijkertijd de overzichtelijkheid verbeteren en de veiligheid verhogen.

Het steekbare, lostrilveilige PLC-brugsysteem vormt de sleutel daarvoor. De veilige scheiding tussen in-/uitgang alsmede de uitvoering van het relais in beschermklasse IP67 waren twee belangrijke criteria bij de keuze van BASF voor PLC-INTERFACE van Phoenix Contact.

Want in de kostenbewuste chemie blijft veiligheid het eerste gebod.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20