Terug naar het overzicht

Draadloze bewaking van de koelwater-afvoer energiecentrale Heyden

Overzicht

Koeltoren van energiecentrale Heyden  

Afvoer van koelwater is onderhevig aan strenge eisen

  • Uit milieu-overwegingen stelt de overheid strenge eisen als bedrijven koelwater willen afvoeren naar rivieren en meren.
  • Het draadloze systeem Radioline zorgt in energiecentrale Heyden als redundant traject voor het betrouwbaar doorgeven van de analoge temperatuurwaarden.
  • Door de 868 MHz-modulen toe te passen, kunnen zelfs trajecten zonder directe zichtverbinding tussen de stations worden overbrugd.

Klantprofiel

Standplaats van de draadloze ontvanger  

Standplaats van de draadloze ontvanger is een 40 meter hoge assilo

De op steenkool gestookte energiecentrale Heyden vlakbij Minden in Duitsland ligt direct aan de Weser. De centrale werd als eerste na de oorlog gebouwde Duitse energiecentrale in 1951 in bedrijf genomen.

Na diverse optimaliseringsronden is de centrale met zijn huidige vermogen van 875 MW de grootste conventionele enkelbloks installatie in Europa.

Toepassing

Meethuisje aan de Weser  

Een dichte boomgroei staat toepassing van 2,4 GHz-techniek in de weg

Het koelwater dat nodig is voor de werking van de centrale wordt uit de Weser gehaald en na gebruik weer in de rivier geleid. Om het milieu niet te belasten, mag de watertemperatuur van de Weser daarna slechts maximaal drie graden Kelvin stijgen.

De plaatselijke dienst Waterbeheer van de gemeente Minden-Lübbecke stelt het daarom verplicht dat de temperaturen bij het onttrekken, het terugvoeren en na het mengen met het rivierwater worden gemeten en geprotocolleerd. Deze waarden zijn van direct belang voor de vergunning en de bedrijfsvoering van de energiecentrale. Komt de gemeten temperatuur boven de toegestane waarde of valt de meting uit, dan moet de exploitant het vermogen van de centrale reduceren of zelfs helemaal afschakelen.

Daarom is een betrouwbare koppeling van de afzonderlijke meetpunten met de controleruimte van groot belang. De exploitant zocht naar een mogelijkheid om naast de bijna 40 jaar oude meetleidingen een redundant traject op te bouwen, zonder dat daarvoor graafwerkzaamheden nodig waren.

Oplossing

Radioline 868 MHz-modulen  

De testopstelling kon snel worden gerealiseerd

In de eerste stap diende de meetleiding voor de koelwaterlozing bij camping Lahde draadloos met de energiecentrale te worden verbonden. Vanwege de afstand van enkele kilometers die overbrugd moest worden en de nauwkeurige overdracht van de analoge temperatuurwaarde werd gekozen voor het draadloze systeem Radioline. Wel werd het directe zicht op de centrale versperd door de dichte boomgroei rondom het meethuisje, waardoor geen communicatieverbinding met een 2,4 GHz-signaal tot stand kon worden gebracht.

Omdat het Radioline-systeem het gebruik van verschillende radiofrequenties mogelijk maakt, voerden de wireless-specialisten een test uit met 868 MHz-apparatuur. Op deze frequentie verspreiden de radiogolven zich beter, waardoor ook toepassingen kunnen worden gerealiseerd waarbij obstakels het vrije zicht tussen de stations versperren.

Tijdens de testfase is de betrouwbaarheid van de draadloze verbinding van de 868 MHz-modulen aangetoond. Naast de boomgroei bleek ook de installatie van een ander Radioline-component op de aan het water gelegen energiecentrale een uitdaging te zijn. Want de antenne diende op slechts enkele meters boven het wateroppervlak, maar ook volledig in de schaduw van het massieve betonnen gebouw te worden geplaatst. De medewerkers van de energiecentrale konden de kwaliteit van de draadloze verbinding zowel tijdens de inbedrijfstelling als tijdens normaal bedrijf op elk gewenst moment analyseren. De Radioline-modulen beschikken daartoe over diverse diagnosefuncties. In het kader van de testinstallatie zijn de temperatuurwaarden permanent door het besturingssysteem geregistreerd en vergeleken met de overeenkomstige gegevens van de aanwezige kabelverbindingen. Dankzij de hoge nauwkeurigheid van de analoge modulen van 0,02 % waren er geen afwijkingen, zodat de draadloos doorgegeven waarden voor het reguliere bedrijf kunnen worden gebruikt.

Als standplaats van de draadloze ontvanger werd gekozen voor een bijna 40 meter hoge assilo. Door de centrale en hoge ligging kunnen in de toekomst extra stations in het draadloze netwerk worden geïntegreerd.

Conclusie

Vanwege de snelle inbedrijfstelling en de betrouwbare werking is het Radioline-systeem geschikt voor zowel tijdelijke als voor vaste installaties. Geïntegreerde functies tegen manipulatie van gegevens – zoals pakket-authenticatie, het propriëtaire protocol en de optioneel te gebruiken AES-datacodering – maken het mogelijk dat het systeem zelfs in kritische toepassingen op het gebied van energiewinning en -distributie of procestechniek wordt gebruikt.

Dankzij verschillende draadloze kopmodulen met licentievrije frequenties in combinatie met de flexibele netwerkstructuren en een groot aantal bedrijfsmodi kunnen ook grote netwerken en grote afstanden tussen twee deelnemers betrouwbaar worden gerealiseerd.

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20
Referrer:

Deze website maakt gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Lees onze privacy policy voor meer informatie.

Sluiten