Terug naar het overzicht

Betrouwbare draadloze communicatie in de zuiveringsinstallatie van de RWE-energiecentrale Neurath (Duitsland)

Overzicht

Rondstraalantenne op de rondruimer  

Op de rondruimer is een rondstraalantenne geïnstalleerd

  • Het door de RWE-energiecentrale Neurath (Duitsland) geproduceerde procesafvalwater wordt in een eigen installatie gezuiverd.
  • In het kader van een modernisering diende de zuiveringsinstallatie ook op afstand bedienbaar te worden.
  • De draadloze overdrachtstechniek en andere componenten van Phoenix Contact dragen bij aan een flexibele en betrouwbare werking van de installatie.

Klantprofiel

Reiniging van het procesafvalwater  

De zuiveringsinstallatie van de energiecentrale zelf reinigt het procesafvalwater

RWE Power AG exploiteert in het zuiden van de Duitse stad Grevenbroich de energiecentrale Neurath.

Deze is met een elektrisch bruto vermogen van 4400 megawatt de grootste bruinkoolcentrale van Duitsland en de op een na grootste in Europa. De twee nieuwe blokken met geoptimaliseerde installatietechniek hebben een rendement van 43 procent.

Toepassing

RWE-projectleider Stefan Strasser  

RWE-projectleider Stefan Strasser

Een zuiveringsinstallatie op het terrein van de energiecentrale waarmee het procesafvalwater wordt gereinigd, is in 2014 grondig gemoderniseerd. In het kader van de vernieuwing van de elektro- en besturingstechniek werd de voorheen als blackbox-systeem zelfstandig functionerende besturing vervangen en in de besturingstechniek Procontrol P14 van ABB geïntegreerd.

Het doel van de retrofit was dat de tot dan alleen ter plaatse bedienbare zuiveringsinstallatie ook op afstand bedienbaar zou worden. Daarvoor moesten alle delen van de installatie op de monitors in de controleruimte en de processen realtime worden gevisualiseerd.

"Vanwege de permanente draaibeweging van de rondruimers en het beperkte aantal sleepringen konden we het onderhoudsgevoelige sleepringpakket niet gebruiken voor het doorgeven van terugmeldingen en besturingscommando's", vertelt RWE-projectleider Stefan Strasser. Daarom ging hij met zijn collega's op zoek naar een communicatieoplossing die robuust genoeg is om tegemoet te kunnen komen aan de eisen wat betreft de hoge beschikbaarheid van alle installatiedelen.

Oplossing

Besturingskast voor de rondruimers  

Centrale verbindingskast naar de besturingstechniek

"Omdat wij al wisten dat op het terrein van andere RWE-energiecentrales het draadloze systeem Radioline succesvol functioneerde, hebben we ons tot Phoenix Contact gewend", vertelt Strasser. Bij een bezoek ter plaatse werd overal op het terrein de dekking van de draadloze verbinding gemeten om de signaalsterkte en betrouwbaarheid van de gegevensuitwisseling te kunnen bepalen.

Nadat alle tests positief waren afgesloten, begonnen de medewerkers van RWE met ondersteuning van Phoenix Contact met de engineering van de draadloze overdrachtstrajecten. Elk van de vier rondruimers diende een eigen draadloos systeem te hebben. De centrale verbindingskast voor de P14-besturingstechniek is in het pomphuis van de zuiveringsinstallatie ondergebracht. Bovendien moesten veel signalen van verschillende spanningsniveaus door middel van optorelais potentiaalvrij worden doorgegeven.

Na beëindiging van de engineeringsfase werd het project openbaar aanbesteed, waarna SAG GmbH uit Keulen de opdracht kreeg. De service- en systeemleverancier maakte in een werkplaats op het terrein van de energiecentrale de vier schakelkasten voor de rondruimers en de centrale verbindingskast voor de besturingstechniek. Daarna werden de roestvaststalen schakelkasten in beschermklasse IP65 in de zuiveringsinstallatie geïnstalleerd.

Omdat de rondruimers voortdurend cirkelbewegingen maken, zijn de besturingskasten elk voorzien van een rondstraalantenne. Aan de andere zijde staan op het pomphuis in totaal vier richtantennes. Op deze manier wordt een optimale signaalsterkte behaald – onafhankelijk van de actuele posities van de rondruimers. Ter beveiliging van de antenne-installatie hebben de medewerkers van RWE met de besturingskasten ook overspanningsbeveiligingsmodulen van Phoenix Contact ingebouwd voor een zo hoog mogelijke beschikbaarheid. Ook de redundante voedingen dragen hiertoe bij. "Naast de voedingen uit de productfamilie Quint voor het omzetten van spanningen gebruiken we een actief redundantiemoduul, zodat niet de hele installatie tot stilstand komt als een van de voedingen uitvalt", zegt Strasser.

Conclusie

"De inbedrijfstelling van de Radioline-modulen bleek echt heel eenvoudig te zijn", zegt Strasser ten slotte. "We hoefden de draadloze modulen alleen maar aan elkaar toe te wijzen door aan een duimwieltje te draaien. Een digitale ingang wordt dan dus op het gelijke getal ingesteld als de bijbehorende digitale uitgang. En dan worden de signalen al juist verdeeld in de installatie, zonder programmering. Na vrijschakelen en opnieuw inschakelen van de spanningstoevoer vinden de draadloze deelnemers elkaar binnen een paar seconden automatisch weer terug. Deze intuïtieve handling heeft ons net zo enthousiast gemaakt als de ondersteunende werkzaamheden van Phoenix Contact."

PHOENIX CONTACT B.V.

Hengelder 56
6902 PA Zevenaar
Postbus 246
6900 AE Zevenaar
(0316) 59 17 20
Referrer:

Deze website maakt gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Lees onze privacy policy voor meer informatie.

Sluiten